Az argentinokat még Messi sem menti meg - letargia a kiesés után

Vágólapra másolva!
2011.07.17. 09:37
null
Nincs út tovább: Uruguay kitette a stoptáblát Argentínának (Fotók: Reuters)
Lassan ünnepnappá válik július 16. Uruguayban: az uru labdarúgó-válogatott tizenegyesekkel búcsúztatta a házigazda Argentínát a Copa Américától, ugyanazon a napon, amelyen az 1950-es, Brazíliában aratott vb-győzelmet ünnepli. Sergio Batista nem mond le, az uruguayiak már Perura figyelnek – nyilatkozatok.

Kezdjük azzal, ami alighanem mindenkiben felmerült – Sergio Batista, az argentin labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya közölte: nem mond le posztjáról, annak ellenére sem, hogy az albicéleste már a negyeddöntőben kiesett a hazai rendezésű Copa Américán, ráadásul az ősi ellenfél Uruguay verte ki.

„Nem is gondolok a lemondásra, ez egy pillanatig sem fordult meg a fejemben. Folytatnom kell a munkám, amely öt vagy hat hónapja kezdődött, és hosszú távú tervek vannak – a cél a 2014-es világbajnokság. Nyilván nem vagyok boldog, hisz senki nem szeret kiesni. De a játékosok teljesítményét megfelelőnek értékelem" – válaszolt Batista, mikor nekiszegezték a kérdést a meccs után: távozik-e a kudarcot követően.

Azért abban biztosak lehetünk, hogy a távozásával kapcsolatos kérdést még mind az argentin sajtó képviselői, mind a szurkolók felteszik neki...

A 178. argentin–uruguayi mérkőzés után az uruk továbbra is százszázalékosak kieséses meccsen legnagyobb riválisukkal szemben a Copán (most már kettőből kettő...), és készülnek az elődöntőre a Kolumbiát búcsúztató Peru ellen.

„Nagyon boldogok vagyunk, a világ egyik legnagyobb hagyományú párharcát nyertük meg. A történelmünk ráadásul azt mutatja, hogy igen nehezen tudjuk megverni Argentínát. Nem feltétlenül rajongunk a nehézségekért, de sokszor pont akkor mutatjuk meg a legjobb formánkat, amikor nehéz helyzetbe kerülünk – mint most, emberhátrányban küzdve. Meg tudtuk állítani tíz emberrel az argentinokat, és ugyanazt a játékot tudtuk játszani, ez azért nagy szó" – értékelt Uruguay szövetségi kapitánya, Óscar Wáshington Tabárez.

„Óriási a küzdőszellemünk, ez a mostani uruguayi csapatra különösen jellemző, a vb-n is megmutattuk. Kevesebbet volt a labda nálunk, de több helyzetet tudtunk kialakítani. Peru ellen egyenlő eséllyel indulunk. Nem szabad lebecsülni a peruiakat, biztos vagyok benne, hogy teljesen egyenrangú ellenfelek lesznek" – tette hozzá.

„Július 16. történelmi dátum, beszéltünk erről, igyekeztünk méltón ünnepelni. Most megírtuk a saját történelmünket, felemelő pillanat volt. Azt hiszem, megérdemeltük" – így az uruguayi sztárcsatár, Luís Suárez.

Uruguay 1995 után pályázik ismét Copa-elsőségre, döntőbe 1999-et követően juthat be megint – egyébként az uruguayiak mondhatják el magukról egyedül, hogy a legutóbbi öt kontinenstornán egyaránt eljutottak a legjobb négy közé.

ARGENTÍNA–URUGUAY 1–1 (tizenegyesekkel 4–5)

Mivel a legutóbbi három alkalommal Uruguay az elődöntőben el is bukott, jobban teszi, ha nagyon odafigyel, pláne, hogy Perura van is miért. A peruiak legutóbbi tizenhat meccsükön csak kétszer szenvedtek vereséget, védelmük kitűnő, a legutóbbi kilenc találkozón csak két gólt szedett be. Nem lesz egyszerű...

Peru tizennégy év után jutott be az elődöntőbe, az akkorit szívesen feledtetné, mert kapott egy hetest a braziloktól 1997-ben... A perui sajtó elsősorban a második gólt szerző Juan Vargast ünnepli, a „Bolond" pedig reméli, lesz még miért írni róla.

„Még szívesen hozzátennék néhányat, elkaptuk a fonalat, remélem, így megy tovább. Kőkemény meccs volt, nekigyürkőztünk, megnyertük, hatalmas csatát láthattak a nézők. Nagy győzelem volt, fontos diadal, de jön egy még fontosabb találkozó" – értékelt.

A kolumbiaiak elsősorban azért lógatták a fejüket, mert gólzsákjuk, Radamel Falcao elrontott egy büntetőt, pedig máskor még edzéseken sem szokott hibázni.

„Falcao sosem hibázott, edzésen sem, ha tizenegyest lőtt. Egészen elképesztő, hogy kiestünk. Számtalan lehetőség adódott előttünk, de egyikkel sem tudtunk élni" – mondta a kolumbiai szövetségi kapitány, Hernán Dario Gómez.

KOLUMBIA–PERU 0–2

Végezetül még vissza egy kicsit Argentínához, ahol folytatódik a válogatott pokoli szériája. Felnőtt kontinenstornát vagy világbajnokságot 1993 óta nem nyertek az argentinok (bezzeg olimpiát és utánpótlás-vb-ket bőven), és ez egyben azt is jelenti, hogy nagy trófea nélkül kell zárniuk egy húszéves ciklust. Ez még sosem történt meg az ország labdarúgó-történetében, a nagy kontinentális győzelmi szünet (1959–1991) közben ugyebár kétszer is világbajnoki aranyérmet ünnepelhetett a nemzeti csapat. Kellemetlen.

„Ez nemzeti kudarc!" – üvöltötte világgá címlapján az Olé, megjegyezve: kérdéses a Batista kidolgozta hosszú távú tervek sorsa.

„Viszlát a hazai Copa-siker álmának. Még Messi sem tudott megmenteni bennünket..." – fogalmazott a lap.

A torna vasárnap két negyeddöntővel folytatódik, Brazília közép-európai idő szerint 21 órakor csap össze Paraguayjal, míg Chile Venezuela ellen, 0.15-kor lép pályára. Amennyiben Brazília kiesik, 1939 és 2001 után harmadszor fordul elő, hogy sem a brazilok, sem az argentinok nem jutnak be az első négy helyezett közé.

COPA AMÉRICA
A VASÁRNAPI PROGRAM
Brazília–Paraguay 21.00
Chile–Venezuela 00.15
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik