Magyarnak lenni jó: a németalföldi légió szezonjára nem lehet panasz

Vágólapra másolva!
2009.06.05. 15:13
Két Belga Kupa-győztes, egy belga bajnoki ezüstérmes, a holland élvonal ötödik legjobb játékosa, egy személyes csúcsokkal teli idényt záró szélső, no meg két, létfontosságú gólokat lövő védő: a Belgiumban és Hollandiában légióskodó magyar labdarúgók többsége alighanem elégedetten tekinthet vissza a 2008–2009-es évadra. Ráadásul ezek a ligák ugródeszkának is bizonyulhatnak: egy-egy, az Eredivisie-ben vagy a Jupiler League-ben villogó játékost könnyen kiszúrhatnak az elitbajnokságokból…
Dzsudzsák Balázs egyéni rekordot döntött a szezonban
Fotó: Action Images (archív)
Dzsudzsák Balázs egyéni rekordot döntött a szezonban
Dzsudzsák Balázs egyéni rekordot döntött a szezonban
Fotó: Action Images (archív)
Dzsudzsák Balázs egyéni rekordot döntött a szezonban

HOLLANDIA – EREDIVISIE

Ha az egyéni teljesítményeket vesszük figyelembe, akkor nem sok panasza lehet DZSUDZSÁK BALÁZSNAK, a PSV magyar szélsőjének. Egyéni rekordot döntött ugyanis: korábban még a Soproni Ligában sem ért el ennyi találatot (11 bajnoki góllal zárt). Viszont a klub szokatlanul gyengén szerepelt, és csak a 4. helyen zárta a pontvadászatot.

Ennek nagyrészt valószínűleg Huub Stevens az oka, aki nem jött ki jól a játékosaival, ráadásul – ezt Dzsudzsák többször elmondta – nagyon kötött taktikai rendszere nem segítette a magyar légióst, aki eleinte sem az élvonalban, sem a kupában, sem a BL-ben nem villogott.

A kispadra januárban leülő Dwight Lodeweges alatt felfelé ívelt mind a csapat, mint Dzsudzsák formája: a PSV remekül zárta az idényt, a szélső pedig, aki a Stevens-érában mindössze kétszer talált be, február és május között kilenc gólt szerzett. Ráadásul nem is akármilyeneket: kiemelkedő teljesítményt nyújtott az ADO Den Haag ellen (mesterhármas), illetve élményszámba menő szabadrúgásgólt lőtt az Ajaxnak. A szezont aztán góllal és két gólpasszal zárta.

A „kanadai táblázaton” 22 ponttal végző Dzsudzsáknál csak Ibrahim Afellay volt eredményesebb a szezonban a PSV-játékosok közül!

Dzsudzsákhoz hasonlóan jó idényen van túl a NAC Breda rutinos jobbhátvédje, FEHÉR CSABA is. A NAC Breda 12-ese többször is sérülésekkel küszködött, de így is 25 bajnokin kapott lehetőséget – három gól és három gólpassz dicsérte a munkáját. Ebből az egyik kulcsfontosságú volt: a sárga-feketék Fehér góljának köszönhetően biztosították be a Groningen ellen a győzelmet – és ezzel az Európa-liga-indulást.

Fehér 2009 nyarán a hetedik szezonját kezdheti meg a NAC-nál, mivel június elején egy évvel meghosszabbította a szerződését.

Egyéni teljesítményével elégedett lehet BABOS GÁBOR is, aki a liga magyarjainak valódi sztahanovistája volt: a NEC kapusa minden sorozatot figyelembe véve több mint 60 (!) meccsen védett – nem csoda, hogy igencsak elfáradt a szezon végére…

Ráadásul nem is akárhogy őrizte a Nijmegen kapuját: teljesítménye alapján az ötödik helyre tették a holland Év játékosa-szavazáson – így elmondhatja magáról, hogy immár másodszor került be a legjobb öt közé (egyszer második lett)! Babos remeklése két klubon belüli vetélytársának okozott szomorúságot: Rein Baart és Nicolas Skverer összesen nulla darab bajnoki bevetést tud felmutatni… Az egyetlen „árnyék”: a három fronton harcoló NEC végül lemaradt az európai kupaindulásról.

Bennmaradáshoz segítette csapatát a nehéz anyagi helyzetben levő, nagyon zaklatott szezont záró Roda magyarja, BODOR BOLDIZSÁR. A hátvédként és középpályásként is bevethető labdarúgó öt góllal és három gólpasszal zárt, no meg egy piros lappal, amelyre ráment az idény végének nagy része…

Bodor ugyanis a Volendam elleni kiesési helyosztón előbb szép lövéssel vezetést szerzett együttesének, majd kiállították, eltiltása miatt pedig csak az osztályozóra térhetett vissza a Rodába. Éppen jókor: a Cambuur elleni drámai csatában a 86. percben mentette 1–1-re a meccset. A hosszabbítás után 2–2 volt az állás, a tizenegyespárbajban pedig a Roda őrizte meg élvonalbeli tagságát, még ha Bodor el is rontott egy tizenegyest…

A hátvéd szerződése a szezon végén lejár, és a teljesen bizonytalan helyzetű Roda nem tartja meg, így a nyár a csapatkeresésé lesz.

Az Újpestről kölcsönben a Sparta Rotterdamhoz kerülő VERMES KRISZTIÁN stabil tagja volt csapatának: a fiatal védő 32 élvonalbeli mérkőzésen kapott bizonyítási lehetőséget edzőjétől, amivel a legtöbbet foglalkoztatott tagja volt a keretnek.

A rotterdami kiscsapat végül teljesítette a célt: 35 ponttal a 13. helyen zárta a bajnokságot és még az osztályozót is megúszta. Kölcsönszerződése lejártával Vermes visszatért Újpestre, a Megyeri úton kezdi el a felkészülést.

IFIK

Két fiatalt kell még megemlítenünk: OTIGBA KENNETH és URBÁNYI KRISTÓF is a Heerenveen utánpótláscsapatában szerepelt (utóbbi kölcsönben). Otigba mind az A- (U19), mind a B- (U17) juniorkeretben lehetőséget kapott; előbbiben egy meccset játszott, utóbbiban 16 találkozón egyszer talált be. Urbányi kilenc találkozón lépett pályára az U17-esek között. No meg mindketten tanúi lehettek annak, hogy Frízföld büszkesége a Holland Kupa elnyerésével begyűjti az első trófeáját.

BELGIUM – JUPILER LEAGUE

A belga bajnokság remek ugródeszka az elitligák felé, ezt alighanem a nyáron JUHÁSZ ROLAND is bizonyíthatja, hisz a brüsszeli lila-fehérek több meccsén is valóságos játékosmegfigyelő-had elemezte a teljesítményét.

Volt mit nézniük: az Anderlecht hátvédje kiváló, sokszor Európa-klasszis teljesítménnyel hálálta meg a töretlen bizalmat. 31 bajnoki mérkőzésen 2774 percet kapott, s ötször zörgette meg az ellenfelek hálóját. Az összes sorozatot beszámítva 49 alkalommal játszott az Anderlechtben, aminél csak Guillaume Gillet és Olivier Deschacht lépett pályára többször.

Legnagyobb „alakításaira” január-február fordulóján került sor: a haját épp levágató Juhász nem jutott Sámson sorsára, sőt: egy héten belül betalált a Kortrijknek, majd győztes gólokat szerzett a Mons Bergen és a Charleroi ellen is.

Hiányérzete három dolog miatt lehet: az Anderlecht nagy trófea nélkül zárta a szezont, a BL-selejtezőben elbukott a csapat, és a bajnoki rájátszásban is alulmaradt a nagy rivális, a Bölöni László irányította Standard Liege-zsel szemben.

Hogy hol folytatja Juhász, akit a szurkolók kétszer szavaztak be a forduló öt legjobbja közé? Az Aston Villa, úgy tűnik, lemondott róla, de véletlenül sem lennénk meglepődve, ha a nyáron egy nívósabb ligába szerződne. A klubjában és a válogatottban nyújtott teljesítménye alapján alighanem eljött az ideje a „szintváltásnak”.

A Genk csapatában két magyar is vitézkedett (és nyert Belga Kupát): TÓTH BALÁZS és TŐZSÉR DÁNIEL közül az előbbi lehet elégedettebb az idényével.

A válogatott védekező középpályás öt góllal, köztük néhány parádés találattal zárta a bajnoki idényt, és alapembere volt a bajnokságban 8. helyen végző kék-fehéreknek. Egy statisztikai mutatóban Tóth az élen zárt a Jupiler League-ben: 11 sárga lapja mutatja kompromisszummentesnek bátran nevezhető stílusát…

Tőzsér 25 bajnokin kapott lehetőséget, de hiába volt négy gólja – egyszer a forduló öt legjobbja közé is jelölték –, legtöbbször vagy be-, vagy lecserélték, a 90 percet mindössze hat alkalommal játszotta végig. Igaz, ő Tóthtal szemben szerepet kapott a kupadöntőn is.

Tőzsér nevéhez (illetve mezszámához) fűződik az év egyik bizarr sztorija: egy flamand író ugyanis arra célzott, le kellene cserélnie 88-as számát, amely gyakran előfordul a neonáci szimbólumrendszerben. Két éve a belga belügyminiszter felhívta a játékosok figyelmét, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak a 18-as és a 88-as használatától. A legviccesebb a történetben az, hogy a neonácik által szintén gyakran használt 18-ast épp Tőzsér izraeli csapattársa viseli. Végül a mezszám maradt.

EXQI LEAGUE

A másodosztályban egy magyar, BUKRÁN GÁBOR kapott szerepet. Nem sok sikerélménye volt a már segédedzőként is dolgozó, csapatkapitány középpályásnak: csapata, a Namur mindössze két győzelmet aratva, 13 pontot szerezve esett ki a ligából. Bukrán két gólt szerzett az együttes által összesen elért 22-ből.

És ha már másodosztály, akkor egy nem magyar, de magyar kötődésű légiós: az exdebreceni Ibrahima Sidibe a 3. helyen végzett a bajnoki góllövőlistán, 20 találattal élvonalbeli tagsághoz segítve a Sint-Truident.

STATISZTIKÁK

JÁTÉKOS CSAPAT MÉRKŐZÉS GÓL GÓLPASSZ JÁTÉKPERC
HOLLAND EREDIVISIE
Dzsudzsák Balázs PSV 38 (2) 11 12 2926
Fehér Csaba NAC 32 (3) 3 3 2599
Babos Gábor NEC 46 1 4170
Bodor Boldizsár Roda 36 (5) 5 3 2794
Vermes Krisztián Sparta R. 35 (2) 2769
BELGA JUPILER LEAGUE
Juhász Roland Anderlecht 35 4 1 3135
Tóth Balázs Genk 33 (1) 5 2 2800
Tőzsér Dániel Genk 31 (10) 2 1 1806
EXQI LEAGUE
Bukrán Gábor Namur 29 (2) 2 2 2352
Zárójelben azt tüntettük fel, hogy a játékos hányszor lépett pályára csereként.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik