Elindult az orosz labdarúgó-élvonal, három magyar légióst figyelhetünk

Vágólapra másolva!
2009.03.14. 12:17
Az orosz futball kapcsán sok helyütt lehet olvasni feneketlen pénzeszsákokról, töretlen fejlődésről, rendkívüli tehetségekről, mi azonban más megközelítésből rugaszkodunk neki a Premjer Liga 2009-es idényének. Elöljáróban két nevet említünk: Zicóét és Michael Laudrupét. A bajnokság magyar idő szerint szombat délelőtt már megkezdődött: az Amkar Perm hazai pályán 0–0-s döntetlent játszott a Rosztovval – Gaál Miklós nélkül.
A Huszti Szabolcsot a soraiban tudó Zenit a 2009-es idény egyik nagy esélyese
Fotó: Imago
A Huszti Szabolcsot a soraiban tudó Zenit a 2009-es idény egyik nagy esélyese
A Huszti Szabolcsot a soraiban tudó Zenit a 2009-es idény egyik nagy esélyese
Fotó: Imago
A Huszti Szabolcsot a soraiban tudó Zenit a 2009-es idény egyik nagy esélyese

HARCRA KÉSZ MAGYAROK

Mivel a szabályok szerint öt orosz futballistának a pályán kell lennie, nálunk meg tizenhárom légiós van, nem egyszerű bekerülni a kezdőcsapatba, de úgy érzem, van rá esélyem. Érdekes módon a klub idényről idényre váltogatja az edzőket, most éppen bolgár szakember érkezett, aki a legutóbbi három felkészülési mérkőzésen bizalmat szavazott nekem. Csapatommal együtt én is igyekszem megfelelni a követelményeknek, és remélem, meg tudjuk ismételni tavalyi negyedik helyünket. Bár én már a hatodikkal is elégedett lennék, mert rendkívül erős az orosz bajnokság.
GAÁL MIKLÓS, az Amkar Perm hátvédje


Azért igazoltam át a Hannovertől a Zenitbe, hogy jelentős sikereket érjek el az európai porondon, és természetesen az orosz bajnokságban is. A csapat tavaly a csalódást keltő ötödik helyen végzett, természetes, hogy ezt az eredményt jócskán felül kell múlnunk az idén. Nem lesz egyszerű, de meg kell felelnünk az elvárásoknak, keretünk erőssége alapján sokra hivatott a társaság.
HUSZTI SZABOLCS, a Zenit szélsője


Furcsa helyzetben vagyok, mert Oroszországba érkezésem óta nem jártam Tomszk városában, és mivel a pályánk használhatatlan, vasárnap nem is ott játsszuk első hazai meccsünket. De inkább a rajt miatt vagyok izgatott, kíváncsian várom, mit tartogat számomra az orosz bajnokság. Csapattársaim segítőkészek, remélem, sikerül kiharcolnom, hogy stabil kezdő legyek. Ugyanúgy a csatársor mögött játszom, mint odahaza, s talán szerencsés helyzetben is vagyok, mert erre a posztra nincs túljelentkezés. Középcsapat volt a Tomszk, és szerintem az is marad.
NÉMETH NORBERT, a Tom Tomszk középpályása
Hogy a holland Guus Hiddink mennyit tett az orosz labdarúgásért, arra ékes bizonyíték a tavalyi Európa-bajnokságon szerzett bronzérem. A szövetségi kapitány honfitársa, Dick Advocaat 2007-ben bajnoki címig kormányozta a Zenitet, nyert már UEFA-kupát és a BL-címvédő Manchester Unitedet legyőzve európai Szuperkupát. Nyilván nem célszerű általánosítani, mindenesetre szemet szúr az idegen országokból érkező szakemberek eredménysora, az, hogy a közelmúltbeli orosz sikerek külföldi edzőkhöz köthetők.

A szombaton kezdődő 2009-es idényben pedig további két külföldi szakvezető, ha úgy tetszik, korábbi legendás futballista próbál a csúcsra törni: a CSZKA Moszkvát irányító brazil Zico, illetve a Szpartak Moszkva minden más orosz klubénál forróbb kispadján ülő dán Michael Laudrup.

Ezt a forróságot meg is magyarázzuk. Az 1992-ben Top Liga néven induló orosz élvonalbeli bajnokság első tíz kiírásából kilencet nyert meg a Szpartak, amelynek azóta három ezüst és egy bronz az éremtermése.

Csakhogy a tavalyi nyolcadik(!) hellyel kicsapta a biztosítékot… Noha Laudrup már tavaly szeptember óta dirigál, munkáját a most kezdődő bajnokság alapján lehet majd megítélni; a csapat egyik legjobbja, Alekszandr Pavlenko mindenesetre szép jövőképet fest.

„Oyan futballt fogunk játszani, mint az orosz válogatott: egy-két érintés, és az ellenfél kapujánál vagyunk. Ha akcióink jelentős részét eredményesen zárjuk, Laudrup segítségével visszaülünk a trónra” – jelentette ki merészen a középpályás.

Merészen, hiszen a konkurencia óriási, s nem a címvédő Rubin Kazany, de még csak nem is feltétlenül Huszti Szabolcs együttese, a Zenit miatt. A mezőnyre veszélyt jelentő csapatot CSZKA Moszkvának, a gárda edzőjét meg Zicónak hívják. Minden idők legjobb fehér bőrű brazil futballistája januárban került a katonacsapathoz, méghozzá kifejezetten jó ajánlólevéllel: Japán szövetségi kapitányaként világbajnokságon járt (2006), a Fenerbahce mestereként a török klubfutball máig legjobb BL-eredményét elérve negyeddöntőt játszott (2008), az üzbég Bunjodkorral pedig egy füst alatt besöpörte a bajnokságot és a kupát; ráadásul ez a bravúr a Fenerrel is sikerült neki Törökországban.

A CSZKA-val pedig már a bajnoki rajt előtt szerzett trófeát (az orosz Szuperkupát), az UEFA-kupában továbbjutásra áll a Sahtar Doneck ellen – és saját bevallása szerint gyöngyszemekkel dolgozik az edzéseken. Vágner Love vagy éppen Jurij Zsirkov neve eleve jól cseng futballberkekben, ám Zico külön felhívja a figyelmet a 17 éves Georgij Scsennyikovra (az atlantai olimpia 50 km-es gyaloglószámában második Mihail Scsennyikov fiára), aki előbb játszott UEFA-kupa-meccset, mint bajnokit; a 18 éves Alan Dzagojevre, akit az orosz futball legnagyobb tehetségének tartanak; valamint a 19 esztendős cseh Tomás Necidre, aki megnyerte a CSZKA-nak az orosz Szuperkupát.

Bátor húzásaival, a látványos támadójáték Valerij Gazzajev utáni továbbfejlesztésével, no meg remek eredményeivel Zico máris óriási népszerűségnek örvend, a kérdés csupán az, hogy a tavaszi–őszi rendszerű bajnokságban hogyan vészeli át a nyarat a CSZKA – a csapat legnagyobb „ellenfelei” ugyanis a kívülről érkező ajánlatok lehetnek…

PREMJER LIGA

AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Szombat, 10.00: Amkar Perm–FK Rosztov 0–0. 12.15: Dinamo Moszkva–FK Moszkva. 14.30: Lokomotiv Moszkva–Himki. 17.00: Rubin Kazany–Kubany Krasznodar. Vasárnap, 9.45: Tom Tomszk–Krilja Szovjetov. 12.00: Szpartak Moszkva–Zenit (tv: Sport Klub, élő). 14.30: Szaturn–CSZKA Moszkva. 17.00: Tyerek Groznij–Szpartak Nalcsik
A kezdési időpontok magyar idő szerint értendők.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik