Michel Platini nem ellenzi a közép-kelet-európai regionális ligát

Vágólapra másolva!
2009.03.03. 20:39
„Belátható időn belül” létrejöhet egy közép-kelet-európai regionális labdarúgóliga, amennyiben az érintett tagállamoknak sikerül megegyezniük egymással, az UEFA végrehajtó bizottsága pedig rábólint az ötletre. A Szerb Labdarúgó-szövetség (FSS) elnökének, Tomiszlav Karadzsicsnak az ötlete mindenesetre az első szűrőn átment: Michel Platini, az európai szövetség elnöke ugyanis nem ellenzi.
Michel Platini nem ellenzi a közép-kelet-európai regionális ligát
Fotó: Action Images (archív)
Michel Platini nem ellenzi a közép-kelet-európai regionális ligát
Michel Platini nem ellenzi a közép-kelet-európai regionális ligát
Fotó: Action Images (archív)
Michel Platini nem ellenzi a közép-kelet-európai regionális ligát

KÍSÉRLETEK ÉSZAKRÓL

Két hasonló regionális liga is létrejött az elmúlt évtizedben, egy ma is működik, egy már megszűnt. A skandináv Royal League három szezont „ért meg” 2004–07 között, de a csapatok meglehetősen könnyedén vették a sorozatot (magyarul általában a tartalékokkal játszottak), így az érdeklődés hiánya és a televíziós jogok eladhatatlansága a liga végét is jelentette.

A 2007-ben indított Balti Liga ellenben él és virul: a 2009-es évben már 16 csapatosra bővül a lett, litván és észt egyesületek részvételével zajló regionális küzdelemsorozat.
Az UEFA elnöke nem ellenzi, hogy a kelet-közép-európai országok létrehozzanak egy saját, regionális labdarúgóligát – Michel Platini ezt belgrádi útja során mondta el. A Szerb Labdarúgó-szövetség első embere, Tomiszlav Karadzsics a télen már megpendítette az ötletet több országban, többek közt az MLSZ-nél tett látogatása alkalmával is. Hogy miről lenne szó?

„Olyan bajnokságról vagy kupáról lenne szó, amelyben a környező országok élcsapatai szerepelnének – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak februári, budapesti látogatása idején Tomiszlav Karadzsics. – A részleteket pontosan ki kell dolgozni, el kell dönteni, a kupa- vagy bajnoki rendszer lenne-e a megfelelő lebonyolítási forma. Nyilván pontos számításokat is végzünk majd, a lényeg azonban, hogy az érintett országok elkezdjenek közösen gondolkodni erről az ötletről. Február végén vagy március elején reményeink szerint tíz szövetségi elnök részvételével tárgyalunk róla Belgrádban, utána nyilván több konkrétumról beszélhetünk.”

Karadzsics ötlete elnyerte Michel Platini tetszését, így az UEFA-elnök vétójától már nem kell tartani. A francia sportvezető figyelmeztetett azonban: egy ilyen liga indításának jelenleg nincsenek meg a szabálykönyvi feltételei.

„Nem vagyok az ötlet ellen, de ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben támogatom is. Az UEFA rendszere jelen pillanatban nem engedi meg a hasonló ligák létrehozását. Az érintett országoktól komoly sportvezetői és politikai erőfeszítés kell, ha meg akarnak alakítani egy ilyen bajnokságot. Ha elég érdeklődő van és a projekt megvalósíthatónak tűnik, akkor az UEFA végrehajtó bizottsága megnézi a tervezetet, és dönt a szabálymódosításról” – nyilatkozta Platini.

„Az ötlet kifejezetten érdekes, és lehetőséget adna a régió legjobb csapatainak, hogy magasabb szintű ellenfelekkel küzdjenek meg rendszeresen” – tette hozzá.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik