Michel Platini harcot hirdet a „gyermekkereskedelem” ellen

Vágólapra másolva!
2009.04.10. 17:43
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) francia elnöke, Michel Platini harcot hirdetett a tehetséges fiatal játékosok adásvétele ellen. Lehet, hogy a sportvezető Federico Macheda vasárnapi gólján is felbuzdulva üzent hadat a fiatal tehetségeket vásárló kluboknak.
Michel Platini megálljt parancsolna a fiatal tehetségek adásvételének
Fotó: Imago (archív)
Michel Platini megálljt parancsolna a fiatal tehetségek adásvételének
Michel Platini megálljt parancsolna a fiatal tehetségek adásvételének
Fotó: Imago (archív)
Michel Platini megálljt parancsolna a fiatal tehetségek adásvételének

A francia sportvezető egy filozófiájáról és elveiről szóló cikkben írt a „gyermekkereskedelemmel” kapcsolatos véleményéről. „Kemény harcot akarok kezdeni a fiatalság védelmében. Manapság gátlástalan játékosügynökök utazzák be az egész világot, akik fiatal tehetségek után kutatnak, hogy eladják őket Európában” – írja Platini.

Az UEFA elnöke úgy véli, a fiatal játékosok személyiségfejlődését visszaveti a korai külföldi szerződés: „Kiszakítják a gyerekeket családjuk köréből, a kultúrájukból, távol kerülnek barátaiktól.”

Platini már korábban is szót emelt a fiatal játékosok adásvétele ellen, de valószínű, hogy a hétvégi angliai események hatására új lendületet kapott az UEFA elnöke. Történt ugyanis, hogy a Premier League 31. fordulójában a bajnoki címvédő Manchester United a 90. percben még 2–2-re állt az Aston Villa ellen, ekkor azonban jött egy teljesen ismeretlen olasz fiú, Federico Macheda, és élete első felnőtt MU-s meccsén hatalmas gólt lőtt, eldöntve a három pont sorsát.

A mindössze 17 éves Macheda 1991. augusztus 20-án született Rómában, és a Lazio ificsapatában kezdett el futballozni. A „vörös ördögök” játékosmegfigyelői 2007 augusztusában figyeltek fel a tehetséges csatárra, a Kiko becenevű játékos pedig ezt követően Angliába költözött, majd profi szerződést kapott az MU-tól.

„Hihetetlen, hogy ilyen fiatalon a manchesteriek megvették a srácot, mint egy marhát a húspiacon. Tisztában voltunk vele, hogy hatalmas tehetség, és mindent megpróbáltunk, hogy megtartsuk, de nem tudtuk felvenni a versenyt az angolok ajánlatával” – nyilatkozta Claudio Lotito, a Lazio elnöke Macheda vasárnapi gólja után.

Ha a Platini által elképzelt szabályozás már életben lenne, könnyen lehet, hogy a United helyett a Liverpool vezetné az angol bajnoki tabellát, és az AS Roma hívei is izgulhatnának a hétvégi római derbin, hogyan állítsák meg a Lazio új sztárját.

MU–ASTON VILLA 3–2 (4:01-NÉL MACHEDA GÓLJA)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik