Az öt- és tízperces kisbüntetés bevezetését javasolják a labdarúgásban

Vágólapra másolva!
2009.02.10. 20:29
Új javaslatok kerülnek a labdarúgás szabályait felügyelő szervezet, az International Football Association Board (IFAB) elé. A legmeglepőbb ötlet: egy javaslat szerint a sárga lapot kapó játékosoknak a rögbiben szokásos szabályok szerint kisbüntetés is járna, öt vagy tíz percre.
Érdekes ötlet: javasolják a sárga lapért járó kisbüntetés bevezetését labdarúgásban is
Fotó: Imago
Érdekes ötlet: javasolják a sárga lapért járó kisbüntetés bevezetését labdarúgásban is
Érdekes ötlet: javasolják a sárga lapért járó kisbüntetés bevezetését labdarúgásban is
Fotó: Imago
Érdekes ötlet: javasolják a sárga lapért járó kisbüntetés bevezetését labdarúgásban is

A TOJÁSLABDÁSOKNÁL 10 PERC JÁR A SÁRGÁÉRT

A rögbi szabályai szerint ha egy játékos nemzetközi mérkőzésen a 10. szabályba ütköző vétséget követ el, sárga lapot kap, ez pedig tízperces büntetéssel jár.

Sportszerűtlen magatartásért, sorozatos szabálytalanságért, az ellenfél testi épségének veszélyeztetéséért, játékon kívül elkövetett vétségért lehet a büntetőpadra kerülni. Két sárga lap szintén kiállítással jár.
Büntetőpad? Kisbüntetés? Ideiglenes emberhátrány sárga lapért? Benne van a pakliban.

A labdarúgás szabályhozó testülete, az IFAB február 28-tól ülésezik az észak-írországi Belfastban, és az egyik javaslat szerint megváltoztatnák a sárga lapokért járó szankciót.

„Az alapötlet az, hogy ha egy játékos sárga lapos figyelmeztetésben részesül, akkor öt vagy tíz percre le kell ülnie a büntetőpadra, ugyanúgy, mint rögbiben” – nyilatkozta Raymond Kennedy, az Ír Labdarúgó-szövetség elnöke.

„Ha egy másik játékos is sárgát kap azalatt, míg társa a büntetését tölti, akkor ő is leülne. Úgy vélem, egy ilyen szabálymódosítás nagyobb fegyelmet kényszerítene a játékosokra. Véleményünk szerint a súlyos szabálytalanságokért azonnal kellene bűnhődnie az elkövető csapatnak. Remélem, a testület rábólint a javaslatra, és engedélyezi, hogy ifjúsági tornákon kipróbálják az elképzelést” – tette hozzá.

Az IFAB nyolc tagból áll, ebből négy a brit „Home Nations” képviselője (tehát az angol, az északír, a skót és a walesi szövetségé), négyet pedig a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) delegál. A szabálymódosításokhoz háromnegyedes többség szükséges.

Természetesen több javaslat is terítéken van még. A Skót Labdarúgó-szövetség beadványban kezdeményezi, hogy a hosszabbításban legyen plusz egy cserelehetősége a csapatoknak, és tárgyalnak a szünet 15-ről 20 percre növeléséről is.

A lesszabály szövegezése is megváltozik: egyértelművé teszik, hogy a földön fekvő, pályán kívülre került védőjátékos is beszámít a szituációk megítélésében.

Mint ismeretes, a 2008-as Európa-bajnokság holland–olasz csoportmérkőzésén pont ez volt a helyzet Ruud van Nistelrooy góljánál, mikor Christian Panucci harcképtelenül feküdt.

Az U19-es Európa-bajnoki selejtezőkön kipróbálnak két „gólbírót” is, akik a gólvonalra figyelnének külön.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik