Platini: Kijev és Varsó vagy együtt rendez Eb-t, vagy sehogyan sem

Vágólapra másolva!
2008.11.13. 12:35
Michel Platini, az UEFA elnöke kijelentette, hogy Ukrajnának és Lengyelországnak együtt kell megrendeznie a 2012-es labdarúgó Eb-t – ha valamelyik fél elveszítené az elnök bizalmát, akkor magával rántja partnerét is. Az ukrajnai problémák miatt a lengyelek már gondolkodtak azon, hogy Németországgal közösen lássák vendégül a kontinens legjobb válogatottjait.
Michel Platini utat mutat Ukrajnának: az építkezések nem állhatnak le
Fotó: Reuters
Michel Platini utat mutat Ukrajnának: az építkezések nem állhatnak le
Michel Platini utat mutat Ukrajnának: az építkezések nem állhatnak le
Fotó: Reuters
Michel Platini utat mutat Ukrajnának: az építkezések nem állhatnak le
Együtt pályáztak, együtt nyertek, együtt is kell megrendezniük a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot: a problémákkal küzdő lengyel-ukrán rendeződuó nem szakíthat egymással. Ezt Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke jelentette ki szerdán Bulgáriában.

„Lengyelország és Ukrajna vagy együtt rendezik meg a kontinenstornát, vagy mindkét ország elveszíti a rendezés jogát” – mondta a francia sportdiplomata. A figyelmeztetés azért időszerű, mert egyre többet hallani az ukrán fél problémáiról (a gazdasági válság következtében sok helyszínen szünetelnek a munkálatok), és emiatt lengyel részről elhangzottak olyan nyilatkozatok, miszerint más partnerrel is megrendeznék az Eb-t.

A Lengyel Labdarúgó-szövetség nemrég megválasztott elnöke, Grzegorz Lato beszélt arról, hogy Németországgal közösen is el tudná képzelni az Eb-rendezést.

Talán ezen vélemények miatt tartotta Platini fontosnak egyértelműsíteni: vagy mindkét volt szocialista országban rúgják majd a labdát a kontinens legjobb csapatai, vagy egyikben sem.

„A két ország nagyon jól tudja, hogy az egyik legfontosabb kritérium az, hogy a fővárosi stadionok időben elkészüljenek. Ha nem ez lesz a helyzet, sem Kijevben, sem Varsóban nem lesz Eb” – hangzott az elnök figyelmeztetése.

Ha az ukránok nem tudják megoldani a problémákat, akkor Lengyelország is lemondhat Eb-álmairól – ez azt is jelentené, hogy az UEFA-nak új házigazda után kellene néznie. Jelentkezőkből biztosan nem lenne hiány, a Német Labdarúgó-szövetség például már jelezte, hogy Berlin és Lipcse két lehetséges helyszín lehetne akkor, ha az egyik rendező elveszti Platini bizalmát.

Most már tudjuk, hogy ez a forgatókönyv nem valósulhat meg: Lengyelország és Ukrajna jóban-rosszban együtt maradnak.

BOLGÁR-ROMÁN PÁLYÁZAT

Bulgária és Románia közösen jelentkezik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére. Ezt Boriszlav Mihajlov, a bolgár szövetség elnöke jelentette be Michel Platininek, az európai szövetség vezetőjének jelenlétében. A francia sportdiplomata egy UEFA által finanszírozott edzőközpont átadására érkezett Szófiába.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik