Blatter szankciókat akar a rasszizmus visszaszorítása érdekében

Vágólapra másolva!
2008.10.06. 20:50
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, a svájci Sepp Blatter szerint a futballpályákon egyre inkább elharapózik a fajgyűlölet, ami árt a sportág népszerűségének, ezért kemény döntéseket kell hozni a rasszizmus visszaszorítására.
Sepp Blatter a jogszabályok betartásával fog cselekedni
Fotó: Action Images
Sepp Blatter a jogszabályok betartásával fog cselekedni
Sepp Blatter a jogszabályok betartásával fog cselekedni
Fotó: Action Images
Sepp Blatter a jogszabályok betartásával fog cselekedni

„Pontlevonásokkal kell büntetni, komolyan szankcionálni kell a csapatokat a bajnokságokban, vagy olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek következtében hosszabb időre otthonuktól távol kerülnének az egyesületek" – nyilatkozta a nemzetközi szövetség feje, miután a hétfői napon kihallgatáson vett részt az Európa Parlamentben.

„Nem vagyok híve a csapatok támogatásának, mert a professzionális labdarúgásban folyamatosan nőnek az költségek” – mondta Blatter az európai Kulturális és Oktatási Bizottságon tett audenciát követően.

A svájci sportdiplomata nem ért egyet azzal, hogy a szövetségnek támogatnia kell a klubokat, amikor azok világversenyekre „kölcsönzik” játékosaikat a válogatottba.

„Végre kell hajtanunk a 6+5-ös szabály bevezetését, ami azt vonná maga után, hogy egy csapatból legalább hat játékos az adott ország állampolgára legyen. Ezzel megállítanánk a kicsik elleni üzérkedést, és gátat szabnánk a külföldi milliárdosoknak, így egyenlőbbé válna a pénzforrások megosztása is" – ismételte meg Blatter korábban már nyilvánosságra hozott javaslatát.

A sportvezető ugyanakkor hangsúlyozta: csak olyan intézkedéseket hoznak, amelyek megfelelnek az Európai Unió követelményeinek, és nem ellenkeznek a jogszabályokkal. Blatter szeretné, ha az EU illetékesei megértenék, hogy a sport egy speciális terület, ahol nem lehet minden előírást ugyanúgy alkalmazni, mint az élet más területén, mert a sport (és így a benne résztvevők) kárára válna.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik