Samuel Eto’ót várják a kameruniak, de marasztalják Barcelonában

Vágólapra másolva!
2008.01.08. 14:56
Közeledik a rajt az Afrikai Nemzetek Kupájában – január 20. -, az érintett csapatok a napokban véglegesítik keretüket, de ez nem kis mértékben függ a kiszemelteket foglalkoztató egyesületektől. Samuel Eto’o esetében most éppen a Barcelona és a Kameruni Labdarúgó-szövetség nincs egymással összhangban. A torna ugyan 20-án kezdődik, a kameruniak azonban csak két nappal később, a címvédő egyiptomiak ellen lépnek majd először pályára. (A folytatásban Szudán és Zambia vár még rájuk a csoportban.) A tornán korábban már négyszeres kameruniak érhetően nagy reményekkel várják egyik legjobbjuk, a Barcelonában légióskodó Eto’o pályára lépését.
A támadó szívesen repülne, egyelőre azonban nem kapott felszállási engedélyt Barcelonában
A támadó szívesen repülne, egyelőre azonban nem kapott felszállási engedélyt Barcelonában
A támadó szívesen repülne, egyelőre azonban nem kapott felszállási engedélyt Barcelonában
A támadó szívesen repülne, egyelőre azonban nem kapott felszállási engedélyt Barcelonában

A csatárhoz azonban váratlanul túlságosan is ragaszkodnak a katalánok. Thierry Henry sérülése után még nem teljesen egészséges, Lionel Messi sérülés miatt hiányzik. A szerdai, Sevilla elleni Spanyol Kupa-nyolcaddöntőre nincs nevezve Deco és Ronaldinho sem. Eto’o, bár utóbbi két társhoz hasonlóan közel sincs csúcsformában, rutinjára azért nagy szükség lehet.

A Barcelona a múlt hónapban azzal kéréssel fordult a kameruniakhoz, hogy csak január 16-án kelljen a támadónak hazautaznia. Ettől az ötlettől az afrikai országban érthetően nem voltak elragadtatva, első nekifutásra a vonatkozó FIFA szabályra hivatkoztak, amely a válogatott mérkőzések előtt két hétben jelölte meg ezt a kötelező elengedési időpontot.

Erővel nem mentek egymásnak a felek, így megegyeztek abban, hogy Eto’o már a válogatottal tart a Burkina Faso-i edzőtáborba. Ott azonban egyelőre hiába várják.

A húzóembereit nélkülöző katalánok minél tovább szeretnék halogatni Eto’o elengedését: a szerdai kupamérkőzés visszavágóját egy héttel később rendezik, közben pedig a Murcia elleni hazai bajnoki vár még a gránátvörös-kékekre. Hogy Eto’óval vagy nélküle, az jelen pillanatban eldöntetlen. Rijkaard legalább a hétvégi bajnokiig halogatná a támadó távozását.

A kameruniak viszont attól is tartanak, hogy a hosszú sérülés után a pályára csak december elején visszatérő Eto’o könnyen ismét a maródiak között találhatja magát. Otto Pfister szövetségi kapitány sem repdes örömében, hogy csak az utolsó pillanatban kapja meg azt a játékosát, akire együttese támadótaktikája épül.

Eto’o korábban többször úgy nyilatkozott, hogy számára a nemzeti együttesben való szereplés az Afrikai Nemzetek Kupáján való részvétel még a klubjánál is fontosabb, jelenleg azonban két tűz között őrlődik.

A kameruni csatáron kívül másik neves érzékeny vesztesége is van a Barcelonának: Yaya Touré azonban, ellentétben társával, már el is utazott az elefántcsontpartiak edzőtáborába.

De hiányzók leendő kupaellenfelüknél, a Sevillánál is vannak: Koné Elefántcsontpart, Kanouté és Keita Mali válogatottjának a tagja.
Amennyiben valamelyik afrikai együttes a döntőig verekszi magát, úgy az abban érdekelt játékosok akár nyolc - négy-négy bajnoki és Spanyol Kupa - mérkőzésről is hiányozhatnak.

A rend kedvéért említsük meg, hogy mindez döntő kihatással is lehet a spanyol bajnoki versenyfutásban. A listavezető Real Madrid Mahamadou Diarrát (Szenegál) kénytelen nélkülözni, de a királyiaknál a pótlásra Guti és Gago is bevetésre készen áll.

Az utóbbi időben jó formát mutató együttesek közül az Espanyolnál és a Getafénél kell megoldást találni egy-egy kulcsember helyettesítésére: a barcelonaiaknál Valverde edző a stabil kezdőkapusáról, Kameniról (Kamerun) volt kénytelen lemondani, madridi kollégája, Laudrup pedig az erőteljes Ikechuckwu Uchéról (Nigéria).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik