Claude Onesta: Franciaország sorsa nem egy játékoson múlik

Vágólapra másolva!
2008.12.20. 01:18
Claude Onesta, az olimpiai bajnok – a magyarokkal azonos férfi vb-csoportban szereplő – franciák szövetségi kapitánya interjút adott a zágrábi Sportske Novostinak, amelyben kiemelte, hogy a horvátok és a franciák a januári vb-n is nagy csatát vívhatnak egymás ellen, ám míg a horvátok játéka jobbára egy ember teljesítményén múlik, addig ez a franciáknál nem így van.
Bertrand Gille-nek (labdával) nem egyedül kell megoldania a feladatokat
Fotó: Imago (archív)
Bertrand Gille-nek (labdával) nem egyedül kell megoldania a feladatokat
Bertrand Gille-nek (labdával) nem egyedül kell megoldania a feladatokat
Fotó: Imago (archív)
Bertrand Gille-nek (labdával) nem egyedül kell megoldania a feladatokat

A horvátok számára franciák és a skandinávok játéka nem fekszik, de az 51 éves Onesta sem örül, amikor együttesének a soron következő világbajnokság házigazdájával kell csatáznia, hiszen utóbbi is aranyéremre pályázik.

Onesta 2001-ben ült Daniel Constantini utódaként a kispadra és a franciák vele is évek óta remekelnek.

„Az utóbbi versenyeken bebizonyosodott, a hazai pálya, a szurkolók, a bírók óriási nyomást gyakorolnak az ellenfélre, így a horvátokat is nagyon nehéz lesz legyőzni otthonukban” – mondta Onesta.

„Igaz, még nem tudni milyen összeállításban játszanak, hiszen Dominikovic sérülés miatt nem szerepelhet, Balic és Dzomba játéka pedig kérdéses. Ez a három játékos kulcsfontosságú volt eddig. Nem tudom, hogy Lino Cervar fiatalokra bízza-e a csapatot, de a vb-n biztosan az egyik éremesélyes lesz a hazai válogatott” – tette hozzá Onesta.

A francia kapitány szerint az ilyen nagy versenyeken a rutinos játékosokra kell építeni, hiszen a fiatalokkal nagyon nehéz játszani folyamatos nyomás alatt, főként olyan csapatokban amelyektől érmet várnak.

Erre Svédország a legjobb példa, hiszen egyik napról a másikra lecserélte rutinos legjobbjait, és ez a váltás nem volt túl sikeres.

„Franciaország sokkal jobban oldotta meg a generációváltást, hiszen folyamatosan adtunk lehetőséget a fiataloknak, és építettük be őket a csapatba, megtartva a tapasztalt játékosokat. A horvát válogatott szereplése elsősorban Balic játékán múlik, s az utóbbi meccseken látszott, mennyire hiányzik a rutinja” – mondta Onesta

„Nálunk Nikola Karabatic hasonlóan fontos, de Narcisse, Bertrand Gille, Dinart is erős egyéniség. Ők bármikor átvehetik a vezér szerepét” – utalt arra a francia mester, hogy válogatottja jó eredménye nem egy játékoson áll vagy bukik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik