Kajak-kenusaink megkezdik az „utolsó szalmaszál" hadműveletet

P.K. P.K.P.K. P.K.
Vágólapra másolva!
2008.08.22. 08:09
Pénteken és szombaton kis hazánk Sunjira figyel! Ott rendezik ugyanis a pekingi játékok kajak-kenu küzdelmeit. Az olimpia eddig számunkra meglehetősen balul sikerült, így kimondva-kimondatlanul mindenki arra számít, hogy kajakosaink és kenusaink belekapaszkodnak az utolsó szalmaszálba, és szépítenek valamit az eddigi eredményeken. Pénteken mind a hat számban érdekeltek leszünk.
Vajda Attila a férfi kenu egyes döntőjében áll rajthoz
Fotó: MTI
Vajda Attila a férfi kenu egyes döntőjében áll rajthoz
Vajda Attila a férfi kenu egyes döntőjében áll rajthoz
Fotó: MTI
Vajda Attila a férfi kenu egyes döntőjében áll rajthoz

Mindenki a fedélzeten! – jelenthetjük ki a pénteki férfi 1000 méteres döntők, illetve a női K–4 (500 m) fináléja kapcsán, ugyanis mind a hat számban van magyar induló. Sorrendben előbb Benkő Zoltánért (K–1), majd Vajda Attiláért (C–1), aztán a női kajak négyesért (K–4), a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duóért (K–2), a Kozmann György, Kiss Tamás kettősért (C–2), végezetül pedig a férfi négyesért (K–4) szoríthatunk.

FÉRFI K–1 1000 M

A szám magyar indulója Benkő Zoltán, akinek az eddigi legnagyobb sikere két Európa-bajnoki bronzérem (2005, 2006) volt. A legfőbb esélyes a szám kétszeres világbajnoka (2002 és 2005), a címvédő Eirik Veraas Larsen. A norvég klasszis mellett a világ- és Európa-bajnok (2007, 2008) brit Tim Brabants lehet harcban az aranyéremért, illetve a szintén világbajnok (2006) svéd Markus Oscarsson, de még inkább az 500 méteren Athénban olimpiai bajnok kanadai Adam van Koeverden. Érdekesség, hogy Janics Natasa testvére, a horvát színekben versenyző Stjepan Janic is egyike a döntősöknek.

FÉRFI C–1 1000 M

Ebben a számban négy éve Vajda Attila bronzérmes volt, de azóta 2007-ben világ és Európa-bajnok is lett. Legnagyobb riválisai azok lehetnek, akik négy éve megelőzték, vagyis a címvédő spanyol David Cal és talán az Athénban ezüst-, Sydneyben aranyérmes Andreas Dittmer. Vajda az előfutamok során több mint 3 másodperccel mindkettejüknél gyorsabb volt, igaz, mivel nem egyszerre mentek, ez nem sokat mutat. Ők hárman fantasztikus versenyt vívhatnak a dobogós helyek elosztásáért.

NŐI K–4 500 M

Ebben a számban csak az a kérdés, hogy a német vagy a magyar hajó nyeri-e az aranyérmet. Az elmúlt évek világversenyein általában (csakúgy, mint négy éve Athénban) a németek voltak a jobbak. A mi malmunkra hajthatja a vizet, hogy az elmúlt héten betegség miatt kikerült a csapatból Carolin Leonhardt, de még mielőtt örömtüzeket gyújtanánk, nem árt megjegyezni, hogy a helyére lépő Conny Wassmuth, más összetételben ugyan, de volt már világ- és Európa-bajnok is a négyes tagjaként. Csak a rend kedvéért: a mieink Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Janics Natasa összetételben lapátolnak, míg a német hajót Fanny Fischer, Nicole Reinhardt, Katrin Wagner-Augustin és Conny Wassmuth alkotják.

FÉRFI K–2 1000 M

Az 500-on és 1000-en is induló Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor párosnak a hosszabbik táv az erősebbik száma, hiszen 1000-en 2005-ben, Zágrábban és 2006-ban, Szegeden is világbajnokok lettek. Legnagyobb ellenfelük a 2007-es duisburgi vb-t megnyerő francia Philippe Colin, Cyrille Carre páros lehet.

Férfi C–2 1000 M

Ez az a szám, amely előtt most hatalmas esélylatolgatást kellene kezdenünk, felsorolva az elmúlt évek világversenyeinek magyar szempontból kiváló eredményeit. Ezt is tennénk, ha július 15-én, egy borongós nyári napon a csepeli kajaktelepen nem történik az, ami történt Kolonics Gyurival… Így csak annyit mondhatunk: a szám toronymagas esélyese a címvédő német Christian Gille, Tomasz Wylenzek páros, mi pedig nagyon szurkolunk a Kozmann György, Kiss Tamás kettősnek.

FÉRFI K–4 1000 M

Ebben a számban az elmúlt két olimpiát a Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor alkotta négyes nyerte, de közülük már csak Vereckei Ákos ül a hajóban. A hazai válogató és pótválogató, majd végül egy sajátos „szétlövés” után olyan magyar négyes ült össze, amely világversenyen még sohasem szerepelt egy hajóban, így a Sík Márton, Beé István, Vereckei Ákos, Bozsik Gábor összetételű csapattal szemben nem támaszthatunk túlzott elvárásokat – persze szerzhetnek kellemes meglepetést. A verseny esélyesei a németek, a szlovákok, illetve a lengyelek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik