Fél percen múlt, de ezüst lett: Fodor Zoltán elvesztette a finálét

Vágólapra másolva!
2008.08.14. 11:52
Az első öt napon nem született magyar aranyérem a pekingi olimpián, a csütörtök viszont nagy esélyt hozott: Sike András tanítványa, Fodor Zoltán mesteréhez hasonlóan hatalmas meglepetésre lehetett volna bajnok. Nem lett: az utolsó fél percben végrehajtott akciójával az olaszok Eb-bronzérmese, Andrea Minguzzi nyerte meg ellene a döntőt a kötöttfogású birkózók 84 kg-os kategóriájában.
Ezüst lett, de az is bravúr: Fodor (pirosban) végül alulmaradt Minguzzival szemben
Fotó: Reuters
Ezüst lett, de az is bravúr: Fodor (pirosban) végül alulmaradt Minguzzival szemben
Ezüst lett, de az is bravúr: Fodor (pirosban) végül alulmaradt Minguzzival szemben
Fotó: Reuters
Ezüst lett, de az is bravúr: Fodor (pirosban) végül alulmaradt Minguzzival szemben

FODOR ZOLTÁN


Születési idő, hely: 1985. július 29., Budapest
Klubja: FTC
Súlycsoportja: 84 kg
Fogásnem: kötöttfogás
Olimpiai eredménye: 2. (2008)
További kiemelkedő eredményei: vb-8. (2007), kadett Eb-1. (2002)
Valódi meglepetésfinálé volt ez a 84 kg-ban: a két versenyző szépen sorban kiverte a legnagyobb esélyeseket – Minguzzi az orosz Misint és a svéd Abrahamiant, Fodor pedig a török Avlucát ejtette ki a nagyágyúk közül az előküzdelmek során.

„Mindegy, ki jön, ma mindenkit megverek, ha rendben vagyok mentálisan!” – nyilatkozta a Magyar Rádió riporterének győztes elődöntője után Fodor Zoltán, a Ferencváros 23 éves versenyzője.

Sajnos nem lett igaza.

Az első percben szokás szerint nem volt akció, majd Fodor lett a kedvezményezett. Az olasz ügyesen kimenekült a szőnyegről, így állásból folytathatták. Minguzzi akciójánál a ferencvárosi fiú menekült jól, így az első menet után 1:1 volt az állás, de a kedvezményezettség miatt Fodoré lett a menet.

A második felvonásban Minguzzi lett a kedvezményezett, de nem tudott mit kezdeni Fodorral, viszont Sike András versenyzője sem tudott akciót végrehajtani, így az olasz egyenlített.

A harmadik menet döntött: álló helyzetből nem kockáztatott egyik birkózó sem, ezért jöhetett az orosz rulett helyett a golyóhúzás... Nekünk kedvezett a szerencse: Fodor lett a kedvezményezett. Innen már ki kellett bírni, hogy az olasz ne csináljon akciót. Fodor próbálkozása nem sikerült, tehát állásból folytatták.

Ami nem sikerült Fodornak, összejött Minguzzinak: kiemelte és eldobta a magyar fiút, kihasználva az utolsó fél percet, így maradt a bravúrezüst, amely a magyar birkózósport 14., egyben a pekingi magyar küldöttség harmadik olimpiai második helyezése.

De oly közel voltunk az aranyhoz…

A SPORTSZERŰTLENSÉG CSÚCSA

Az örmény-svéd Abrahamian nem mindennapi, és rettenetesen sportszerűtlen magánszámot adott elő az eredményhirdetésnél. Előbb zsebre dugott kézzel ment oda a dobogóhoz, majd felállt rá, átvette az érmet, aztán lesétált és eldobta a bronzot. Erre mondják: akkor minek neki egyáltalán odaadni?


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik