Vége a golyózásnak – a mez színe dönt a kedvezményezettségről

Vágólapra másolva!
2009.02.05. 12:25
Vége a lutrinak a birkózásban, az új szezonban új szabályok szerint rendezik a kötöttfogású versenyeket. A korábbi korongfeldobást az olimpián golyóhúzás helyettesítette: a szerencse döntötte el, hogy melyik versenyző a kedvezményezett, ha a kötöttfogású mérkőzés menetének első perce akció nélkül ért véget. (A szabadfogásra más szabályok érvényesek.) Ennek az új szabályok értelmében vége. Bár a szombati Dega-kupát még a régi szabályok szerint rendezik, az új regulák hazai premierje a február 28. és március 1. között Szombathelyen rendezendő FILA Grand Prix-verseny lesz.
Fodor Zoltán (pirosban) szombaton újra birkózhat
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Fodor Zoltán (pirosban) szombaton újra birkózhat
Fodor Zoltán (pirosban) szombaton újra birkózhat
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Fodor Zoltán (pirosban) szombaton újra birkózhat

A nemzetközi szövetség által megalkotott, új szabályok szerint a kétperces menetidőből a korábbi egy helyett mostantól másfél percig birkózik állásból a két versenyző.

Ha 0:0 az eredmény, akkor az első menetben az alacsonyabb sorsolási számú, tehát a piros mezt viselő birkózó a kedvezményezett az egyszer fél percig tartó térdelő helyzetben. A második menetben a kedvezmény az ellenfélre száll át.

Ha harmadik menetre is sor kerül, abban az a birkózó, aki több akciópontot szerzett, megválaszthatja a folytatást: térdelőbe is küldetheti ellenfelét, vagy dönthet az álló helyzet mellett is.

A változás visszahozhatja a látványos kötöttfogást. A tapasztalatok szerint a folyamatos küzdelem ötvenedik másodperce táján már oxigénhiány lép fel, és ez a felkészültebb, állóképesebb versenyzőnek kedvez.

Struhács György, a kötöttfogású válogatott mestere ezt így érzékelteti: „Az előző szabály által álló helyzetű birkózásra adott egy percet még közepes képességű versenyzők is ki tudták bekkelni, a plusz fél perc azonban új helyzetet teremt. Törvényszerűen nyit utat a dobásoknak, az akcióknak.”

Az évnyitó verseny, a Dega-kupa szombaton 10 órakor kezdődik Zuglóban, a Tatai út 85. szám alatt, a BVSC-Ganz birkózócsarnokában, itt még a régi szabályok szerint küzdenek majd a birkózók.

Az új regulák hazai premierje a február 28. és március 1. között Szombathelyen rendezendő FILA Grand Prix-verseny lesz, amelyre előzetesen 21 ország jelentkezett. A Nemzetközi Birkózószövetség (FILA) ezt a viadalt jelölte ki az új szabályok hivatalos, nemzetközi próbaversenyének.

A szakágvezető egyébként elmondta, hogy a válogatottak közül Módos Péter és Lőrincz Tamás még nem léphet szőnyegre, és az is biztos, hogy kénytelenek lesznek kihagyni a március 31-én Vilniusban kezdődő Európa-bajnokságot is.

Módos, aki nem utazhatott el az olimpiára, a jövő héttől futóedzéseket már végezhet, és a hónap végén derül ki, hogy mikor kezdhet birkózni. Lőrincz – súlyos sérülés és műtét után – három hét múlva térhet vissza a szőnyegre.

Az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltán térdízületi gyulladás, majd influenza miatt kényszerült hosszabb pihenőre, de a nyitó versenyen várhatóan már rajthoz áll.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik