Hétfői összefoglaló: beindult a csúcseső a „Vizes kockában”

Vágólapra másolva!
2008.08.11. 23:16
A pekingi úszóversenyek helyszíne, a „Vizes kocka” volt a hétfői események központja az ötkarikás játékokon: a harmadik napon öt világrekord is megdőlt, Michael Phelps pedig folytatta az aranyvadászatot. A magyar csapat nem zárt túl jó napot, de egy 5. és egy 6. hely összejött a tőrvívó Knapek Edina és a sportlövő Sidi Péter révén. Összefoglaló.
Jól kezdtek: a magyar női vízilabdázók legyőzték a hollandokat
Fotó: MTI
Jól kezdtek: a magyar női vízilabdázók legyőzték a hollandokat
Jól kezdtek: a magyar női vízilabdázók legyőzték a hollandokat
Fotó: MTI
Jól kezdtek: a magyar női vízilabdázók legyőzték a hollandokat

A NAP NYERTESE

Abhinav Bindra milliárdnyi ember hőse lett: a magyar mesteredző által is segített sportlövő India első egyéni olimpiai aranyérmét nyerte, hihetetlen izgalmak után férfi légpuskában.
Szokás szerint az úszók kelhettek nagyon korán a hétfői pekingi versenynapon, de ez a jelek alapján nem nagyon zavarta őket. A zimbabwei Coventry reggelire világcsúcsot úszott a 100 hát középfutamában, majd húsz perccel később a japán Kitadzsima döntötte meg a 100 mell rekordját.

A Mark Spitz rekordját űző Michael Phelps pulzusszáma igencsak fölkúszott a 4x100-as gyorsváltóban, de az amerikaiak minimális különbséggel (és Lezak zseniális hajrájával) végül megverték a franciákat.

Az amerikaiak ráadásul „természetesen” világcsúcsot döntöttek, csakúgy, mint 200 női gyorson az olasz Pellegrini és az ausztrál 4x100-as férfiváltó nyitóembere, Eamon Sullivan.

A NAP VESZTESE

Katie Hoff végig vezetett a 400 méteres női gyorsúszás döntőjében. Mármint úgy végig, hogy egy pillanatig sem került elé más. Egészen a benyúlásig, amikor az angol Rebecca Adlington megelőzte...
A magyar versenyzők közül Sidi Péter döntőbe jutott férfi légpuskában, ahol a 6. helyet szerezte meg, ezzel begyűjtve a magyar küldöttség első hétfői pontját. A számot az indiai Abhinav Bindra nyerte meg, aki ezzel a hatalmas ország első egyéni olimpiai bajnoki címét szerezte.

Vívásban a női tőr küzdelmeire került sor, három magyarral: Varga Gabriella és Mohamed Aida a nyolcaddöntőben esett ki, Knapek Edinát a negyeddöntőben verte meg simán a későbbi győztes olasz Vezzali. Knapek ezzel az 5. helyen végzett.

Cselgáncsban a női 57 kg-ban induló Baczkó Bernadettet az ausztrálként versenyző Pekli Mária egyből a vigaszágra küldte, ahol a magyar dzsudoka legyőzte a tunéziai Dzselasszit, ám utána a francia Harel véget vetett pekingi kalandjának.

A szörföző magyarok két futamon vannak túl: Gádorfalvi Áron a 18., Detre Diána a 22. helyen áll.

A teniszstadionban az eső ma is viccelődött a játékosokkal, de az igazán rossz viccet a kínai Cseng Csie adta elő, aki 4:6, 6:3, 7:5-tel az első fordulóban búcsúztatta Szávay Ágnest. A férfitorna esélyesei közül kiesett a brit Andy Murray.

Délelőtt még két válogatottunk volt érdekelt: a női kézilabdázók ismét bemutatták, hogy alacsony vérnyomás ellen az ő játékuk a legjobb ellenszer… A Hajdu-csapat az első félidőben simán vezetett Brazília ellen, majd a bírói támogatást is élvező dél-amerikaiak fordítani tudtak a teljesen tanácstalan magyar lányokkal szemben – így a végén Tomorinak kellett az utolsó másodpercben pontot mentenie

A női vízilabdázók már kellemesebb emléket hagytak a nézőkben: Godova Gábor csapata 11–9-re verte a hollandokat, így győzelemmel nyitott.

A délutáni programban a magyar úszók az előfutamokban ugorhattak medencébe: Mutina Ágnes (női 200 gyors) országos csúccsal jutott középdöntőbe, Verrasztó Evelyn szintén magyar rekorddal lépett tovább 200 női vegyesen, Hosszú Katinka viszont elbúcsúzott.

A legkellemesebb meglepetést Cseh László tartogatta: a bombaformában úszó magyar klasszis a változatosság kedvéért országos csúccsal nyerte meg előfutamát 200 pillangón. Kerékjártó Tamás egyéni csúcsa ellenére nem jutott a középdöntőbe.

Ökölvívásban Varga Miklóst gyorsan búcsúztatta a kazah Aksalov, igaz, a bíráskodás kiváltotta Csötönyi Sándor haragját. Ettől még eddig nem túl fényes a magyar öklözők eddigi szereplése…

A NAP SZÖVEGEI

„Ha beleharapunk az aranyérembe, nem túl jó az íze” (Huo Liang, a szinkronműugrás egyik aranyérmese)

„Nagyon büszke, ami azt illeti, több SMS-t kapott, mint én. A döntő után összehasonlítottuk, és valami harminccal több jött neki” (Rebecca Adlington, a 400 női gyors aranyérmese edzőjéről)

„Olimpiai bajnok vagyok. Leborulok Azerbajdzsán népe előtt” (a 73 kg-ban győztes azeri dzsudoka, Elnur Mammadli, aki 13 másodperc alatt nyerte meg a döntőt)

„Azt beszéltük a többiekkel, hogy ez a döntő még az athéninál is jobb volt. Öten úsztak világrekordon belül, nem csoda, hogy még életemben nem ünnepeltem ilyen vadul” (Michael Phelps a 4x100-as gyorsváltó után)

„Sejtettük, hogy fordul a kocka, és igazunk is lett” (Szamoránsky Piroska a magyar–brazil kézilabdameccs után. Ő a bíráskodásra értette.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik