Másodosztályú sztárgázsi

Vágólapra másolva!
2008.08.06. 00:23
Azért van abban valami sorsszerűség, hogy egy NB I-es bajnokin a létező legrosszabb osztályzattal jutalmazott csatár mára a legjobban kereső magyarországi futballista lett. Ferenczi István még MTK-játékosként kapott lapunktól egyszer igencsak ritkaságszámba menő kettes osztályzatot (egyes ugyebár a korai kiállításért jár), ám nem vette szívére a kolléga kritikáját.

A nem egy labdarúgót jellemző nyafogás helyett elismerte a kettes jogosságát, s megfogadta, még egyszer ilyen szégyen nem esik meg vele. Az addigi fél év/két csapat átlagát elrontva egyre jobb teljesítményt nyújtott, húzóember lett a Barnsleyban, majd az angol másodosztályból kitűnve remek ferencvárosi szerződéshez jutott.

De tényleg. Saját bevallása szerint a legprímábban fizetett hazai játékosok közé tartozik úgy is, hogy elutasította a Győr nyugat-európai szintű álomajánlatát – az NB II-es csapat kedvéért. Ez jó: az előző idényben még szorgosan agonizáló, de az új tulajdonos által felpumpált FTC ezek szerint már megengedheti magának a havi többmilliós bért, az ETO pedig esetenként képes versenyezni az angol másodosztályú fizetéssel.

Pénz van – futball lesz? Ferenczi Istvánon aligha múlik. Pontosan tudja, hogy jussa éppúgy slágertéma lesz a szurkolók körében, mint Hrutka János emlékezetes kilencvenhárommilliós szerződése. Ha belevezeti a labdát a védőbe, a heti háromezer fontos Ferenczit szidja a lelátó, ha kihagyja a tizenegyest, a milliomos Ferenczit küldik a fenébe, és ha nem jut fel a Ferencváros, a rabló Ferenczit kell viszszakergetni Angliába.

De ha elfekszik a védő, büntető lesz a büntető, és tízezren ünneplik a Fradi bajnoki címét, a nép ott helyben megszavazza Ferenczipistike soron kívüli fizetési előléptetését. Vagy így, vagy úgy. Vagy ellenség, vagy kedvenc – középút nincs.

Ferenczi István interjúnkban szokatlan nyíltsággal vállalja ezt. Két éven belül NB I-es bajnokcsapatot vár az Üllői úton, és felszólítja Erwin Koeman kapitányt, hogy ha gólerős csatárt keres, nézze meg hétfőn az FTC–Tököl meccset. Önbizalomból jeles.

Lám, csak volt haszna annak a kettes osztályzatnak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik