Mezey György: „A holland–orosz a modern foci tanulmánya volt”

Vágólapra másolva!
2008.06.24. 14:32
Már csak egy képviselője maradt a magyar labdarúgásnak a svájci-osztrák közös rendezésű Eb-n: az UEFA technikai csapatában dolgozó Dr. Mezey György. Az FC Fehérvár sportigazgatója tagja annak a bizottságnak, amely következő hétfőn megválasztja az Eb álomcsapatát. A kilencfős testület egyben az első számú szakmai elemző panel is: Mezeyn kívül Holger Osieck, Morten Olsen, Jerzy Engel, Jozef Venglos, Gérard Houllier, Roy Hodgson, Jean-Paul Brigger és Andy Roxburgh a bizottság tagjai. Az Eb hivatalos oldalán a keddi vendég a magyar szakember volt, az olvasóknak adott válaszaiból válogatunk.
Elemzés minden szinten: Mezey György itt az U17-eseket figyeli, az Eb-n a legnagyobbakkal foglalkozik
Fotó: Mirkó István
Elemzés minden szinten: Mezey György itt az U17-eseket figyeli, az Eb-n a legnagyobbakkal foglalkozik
Elemzés minden szinten: Mezey György itt az U17-eseket figyeli, az Eb-n a legnagyobbakkal foglalkozik
Fotó: Mirkó István
Elemzés minden szinten: Mezey György itt az U17-eseket figyeli, az Eb-n a legnagyobbakkal foglalkozik

A horvát–török hihetetlen drámájától az oroszok parádéjáig és a támadójáték fejlődéséig: az UEFA technikai bizottságában dolgozó Dr. Mezey György alaposan kielemezte az Euro 2008-at a kontinenstorna hivatalos honlapján. A Fehérvár sportigazgatója szerint az elődöntőbe jutott négy csapat közül három azonos eséllyel pályázik a trófea elnyerésére.

„Úgy vélem, hogy Törökország a sérülések és eltiltások miatt jóval esélytelenebb, mint riválisai. A németeknek, az oroszoknak és a spanyoloknak egyenlő esélyt adok” – nyilatkozta.

„A törökök se szerencsével jutottak el idáig. Keményen dolgoztak, a csapategységük kitűnő, és Fatih Terim edzői tevékenysége is. Rengeteg játékosuk hiányzik, ezért tartom őket esélytelenebbnek, de nagyon érdekes lesz a németek elleni elődöntőjük.”

„Most lesz igazán nagy szükségük a szurkolóik buzdítására. A török drukkerek valóban 12. emberként állnak a csapat mellé, két meccsükön voltam kint, és egész hihetetlen a hangulat, amit teremtenek a stadionban. Ami a török futballban történt az elmúlt két évtizedben, az csodával határos. Meghatározó ország lettek. Húsz éve 6–0-ra nyertünk a magyar válogatottal idegenben. Ma nem lenne sok esélyünk” – dicsérte Mezey a „félholdasok” labdarúgását.

A magyar szakember szerint az egyik legnagyobb slágertéma az Eb-n az új trendek felbukkanása, illetve az, hogy a jövőben a védő- vagy a támadójáték kerül előtérbe.

„Minden nap erről vitázunk az edzőkkel. A mostani trend egyértelműen az, hogy először ne kapjon gólt a csapat. Az, hogy a nagyon megszervezett védekezésből miként lehet jól átmenni támadásba, a jövő kérdése. Minden csapat ugyanazt a védekezési szisztémát alkalmazza, de megjelentek a támadójátékban új megoldások is ennek a feltörésére. Az oroszok játékára mindenki felfigyelt, a stílusuk hatással lesz az egész európai futballra” – mondta Mezey.

„Arsavin és Pavljucsenko fantasztikus játékosok. Pavljucsenko a legjobb centerek között lesz néhány éven belül, Arsavint pedig egyszerűen senkihez nem tudom hasonlítani. Teljesen egyedi a játéka” – méltatta a szbornaja két legnagyobb sztárját.

És hogy melyik mérkőzés volt a legkedvesebb a szakembernek? Nos, két találkozót emelt ki: a hihetetlen körülmények között eldőlt horvát–törököt és a kitűnő játékot hozó holland–oroszt.

„Kétféleképpen lehet nézni ezt a kérdést. A hihetetlen dráma a törökök meccsein volt. A horvátok elleni hajrá felejthetetlen marad. Másrészt a holland–orosz maga volt a modern foci tanulmánya. Fantasztikusan játszottak a csapatok, és az edzők párharca is méltó volt a meccshez. Ugyanez igaz a portugál–németre. És még szerencsére nincs vége sem a drámáknak, sem a remek meccseknek.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik