Kalacon sem fogtak ki

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2008.02.20. 23:16
Címkék
Arsenal–Milan, azaz fiatalok az „öregek” ellen. A kaput viszont mindkét oldalon tapasztalt futballista védte, és ezúttal a januárban még a távozáson morfondírozó Arsenal-kapus, Jens Lehmann és az ujjsérüléséből rekordidő alatt felépülő, milánói Zeljko Kalac teljesítményét vettük górcső alá.

Ha Zeljko Kalac nem lenne olyan makacs, amilyen, két 38 éves kapus állt volna a pálya két végén az Arsenal–Milan rangadón a BL-nyolcaddöntő első mérkőzésén. De a horvát származású, ausztrál kapust a szombati ujjficama nem tántorította el a bevetéstől, beinjekciózva vállalta a játékot, megfosztva ezzel Valerio Fiorit a sorozatban való bemutatkozástól. Persze Kalac sem mai gyerek a 35 életévével...

„Jó az öreg a háznál” – szokták mondani a kapusokra, és az első félidő alapján nem is vitatkozhattunk az állítással, hiszen mind a hazaiaknál Jens Lehmann, mind a vendégeknél Kalac ura volt a helyzetnek. A német kezdett jobban, a 6. percben hatalmas – és pontos – kidobása után Emmanuel Adebayor egészen a milánói kapuig törtetett a labdával. A helyzetből nem lett semmi, de ez már nem Lehmannon múlt, az viszont igen, hogy négy perccel később a csapata nem kapott gólt, Maldini szögletet követő csúsztatása után a német egyes vetődve, bravúrral hárított. Aztán jó ideig nem akadt egyiküknek sem igazi védenivalója, azt viszont megfigyeltük, hogy Lehmann nagy előszeretettel vállalkozott hosszú indításokra, sokszor a saját tizenhatosát messze elhagyva. Kalac inkább „kicsiben” tette le a labdát védőtársainak, pedig nem a lábujja volt sérült... Lehmann „kalandozása” és együttélése a játékkal a 32. percben aranyat ért, Alexandre Pato megindulása után jó ütemben vetődött rá a labdára (az esetnél kapott sárga lapot Pato, aki Bacary Sagnát rálökte a kapusra). Újabb négy perccel később viszont már Kalac volt munkában, könnyedén védte Mathieu Flamini gyengécske löketét, majd a 45. percben az alapvonal környékén cselezgető Alekszandr Hleb középre adását öklözte a mezőnybe. Fontos mentés volt. A szünet után az igencsak bekezdő Arsenal többször megzavarta az Alessandro Nestát elveszítő Milan-védelmet, azaz miközben Lehmann a szemét meresztgetve nézelődött a kapuja előtt, Kalac gyakorta tornázhatott, de a 16-os mezben szereplő langaléta ausztrált egy rossz szó sem érheti, végig bírta a nyomást, és fájós ujja ellenére is megőrizte a kapuját az „ágyúsok golyóitól”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik