Lépcsőhurut

Vágólapra másolva!
2008.02.04. 22:42
A neves építész szerint óriási a káosz a budapesti területrendezésben, a helyrajzi számok megállapításában, a telekhatárok kijelölésében. Aki például megveszi az Üllői úti hat plusz két hektáros ingatlant, az a stadion, a kiszolgálóépület és az edzőpálya mellé egy kissé romos, de céljának minden kétséget kizáróan megfelelő aluljárólépcsőt is kap ajándékba.

Nem nagy ügy, mondhatnánk, az egyik kiskorpádi vállalkozó sokkal rosszabbul járt, amikor az általa megvásárolt gyümölcsös kellős közepén meggyfák helyett szovjet katonai temetőt talált – de ezen a problémán mégis érdemes elgondolkodni kicsit. Hiszen lehet, hogy éppen ezek az aluljárólépcsők oldják meg a Fradi minden gondját.

A nagy bizniszről már lemaradtunk, pedig simán fel lehetett volna srófolni az ingatlantender (ma már nem létező) limitárát, mivel a beruházó az FTC-stadion mellé egy szelet kék metrót is kap, de kellő szigorral fellépve még mindig meg lehetne büntetni a gyanútlanul a felszínre igyekvő nagymamákat, elvégre mégiscsak magántulajdont rongálnak a mamuszukkal. Érdemes lenne tovább kutakodni a földhivatalban: kis szerencsével a népligeti buszpályaudvar hármas számú megállóhelye is a Fradié, ami a Budapest–Monor viszonylatban extraprofitot termelne, avagy dimenziót váltva megérné a sztratoszféráig lefoglalni a terület kiterjedését, hogy az oslói repülőjárat utasai is vegyenek jegyet az FTC–Kazincbarcika meccsre – a kakasülő miatt természetesen kedvezménnyel.

Józanabbul szemlélve a dolgokat, szidhatjuk mi az ősi bürokráciát, de az az igazság, hogy a földhivatali káosz még így is jócskán eltörpül a zöldhivatali káosz mellett. Mert ami a Ferencvárosban az elmúlt három hétben történt, simán felülmúlja egy jobb Kabos-film gegparádéját. Elfogadott, eredménytelennek ítélt, majd újra kiírt tender, húszmilliárdos ígéretek, 800 milliós részvényvásárlás, fel-, majd eltűnő fantomcégek, szapora mellébeszélés, most pedig díszesen becsomagolt, masnival átkötött IX. kerületi aluljárólépcső.

A Fradi körüli helyzetet ismerve ennek az aluljárólépcsőnek üzenete van. Mélyre vezet. Nagyon mélyre.

KUN ZOLTÁN
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik