Milliók a kluboknak a válogatottakért

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2008.01.16. 23:24
Címkék
Mint arról lapunk szerdai számában beszámoltunk, fontos változások történtek a futballt irányító nemzetközi szervezeti rendszerben. Az elitcsapatokat tömörítő G14 ugyanis megszűnt, ezért cserébe az UEFA és a FIFA ígéretet tett arra, hogy a klubok anyagi juttatást kapnak a válogatott tétmérkőzésekre „kölcsönvett” labdarúgók után.

Közel az áttörés a világ labdarúgásában hosszú idő óta meglévő és az elmúlt években tovább éleződő ellentét, a klubfutball kontra válogatott futball kérdésben. Az Európai és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (UEFA, FIFA) ugyanis történelmi jelentőségű megállapodást kötött az európai topcsapatokat tömörítő érdekképviseleti szervezet, a G14 vezetőivel. A paktum mindkét fél részéről tartalmaz vállalásokat, és legfontosabb eleme, hogy az „elitklub” feloszlik, mivel elérte legfőbb céljait: a nemzetközi futballszervezetek vezetői ígéretet tettek arra, hogy a csapatoknak a jövőben nagyobb beleszólásuk lesz a sportág irányításába, valamint anyagi juttatás illeti meg őket azért, hogy játékosaikat elengedik a válogatott találkozókra.

Ami a szervezeti keretek átalakítását illeti: a G14 helyett megalakítják az UEFA-tól szintén független, de vele szorosan együttműködő Európai Klubok Szövetségét, amelyben mind az 53 európai tagszövetség képviselője helyet kap, és több mint száz tagja lesz.

A másik, sokkal gyakorlatiasabb kérdésben viszont még csak részinformációk láttak napvilágot, a kluboknak utalandó pénzügyi kompenzációk rendszere csak hat évre előre ismert. Az MTI információi szerint az UEFA összesen 100 millió eurót fizet az idei osztrák–svájci, valamint a 2012es lengyel–ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon érintett játékosok klubjainak. A szerződés értelmében a csapatok minden napért, amelyen nélkülözni kénytelenek sztárjaikat, futballistánként 4000 eurót (egymillió forint) kapnak. A FIFA összesen 110 millió eurót oszt szét azon klubok között, amelyek labdarúgói szerepelnek a 2010-es és a 2014-es világbajnokságon.

Az már biztosra vehető, hogy a barátságos mérkőzések nem tartoznak a térítendő kategóriába, azt viszont még nem lehet tudni, hogy a távoli jövőben az Európa- és a világbajnokságok selejtezői után is jár-e anyagi juttatás az egyesületeknek. A gazdasági logika azt mondatja, nem, ugyanis a kvalifikációs sorozatok korántsem hoznak olyan mérvű nyereséget a nemzetközi testületeknek, mint a nagy tornák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik