Magyar siker a Hidden Peaken: Mécs László elérte a hegy csúcsát

Vágólapra másolva!
2007.07.20. 09:13
Sikeres csúcstámadást hajtott végre Mécs László a Karakorum-Himalájában fekvő Hidden Peak nevű hegyen: a 34 esztendős budapesti sportember magyar idő szerint pénteken 8 óra 30 perckor egyedül ért föl a 8068 méter magas csúcsra. Kollár Lajos, a magyar K2-Gasherbrum I. expedíció vezetője röviddel ez után, műholdas telefonon tájékoztatta a Nemzeti Sportot.
Mécs László pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el
Mécs László pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el
Mécs László pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el
Mécs László pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el

Mécs Lászlóé a dicsőség! Alpinista-pályafutása eddigi legnagyobb bravúrját végrehajtva egyedül mászott fel a 8068 méter magas Gasherbrum I. (más néven Hidden Peak vagy K5) csúcsára.

Miután Kollár Lajos, a 11 tagú expedíció csapatfőnöke magyar idő szerint hajnalban arról informálta a budapesti sajtóirodát, hogy a 3-as táborból csúcstámadásra induló csoport 7500 méteren viharba került, ezért visszafordult, reggel 8:40-kor ismét megcsörrent a telefon.

„Minden korábbi hírrel ellentétben arról számolhatok be – kezdte Kollár Lajos –, hogy Mécs László pakisztáni idő szerint 11:30-kor elérte a Gasherbrum I. csúcsát.”

„Én magam is megdöbbentem, miután az előbb bejelentkezett rádión – folytatta a „csapatfőnök”. – A csapat többi tagja a vihar miatt valóban visszafordult, Laci azonban a saját felelősségére úgy döntött, hogy vár. Várt egy kicsit, a szél enyhült, ő pedig elindult egyedül.”

„Rádión arról számolt be, hogy a csúcs felhőben van, erős a szél, de megkezdte már a leereszkedést. Erőss Zsolt, a technikai vezetőnk beevárja őt a 7200 méteres magasságban elhelyezett hámas táborban, míg a többiek már lefelé haladnak a 2-es tábor felé.”

Kollár még hozzátette: az alaptáborba várhatóan szombaton térnek majd vissza a mászók. Hozzátette: még tíz napot maradnak a hegynél, mert szeretnék, ha a többiek is kapnának még egy lehetőséget arra, hogy feljussanak a csúcsra.

A magyarok azért utaztak júniusban a Karakorum-Himalájába, hogy megmásszák a Hidden Peaket, utána pedig a világ legfélelmetesebb – és második legmagasabb – csúcsát, a 8611 méteres K2-t.

A pakisztáni fővárosba, Iszlamabadba augusztus 27-re kell visszaérkezniük, így két-három hetük marad majd a K2 ostromára.

További információk később.

KORÁBBI ÍRÁSAINK


TÁBORLÁNC A GASHERBRUM I-EN

Alaptábor 5050m
1. tábor 5900m
2. tábor kb. 6500 m
3. tábor kb. 7200 m
csúcs 8068 m
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik