Egy horvát kolléga is segített

TÓTH PÉTER, PIETSCH TIBORTÓTH PÉTER, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2002.09.18. 23:56
Címkék
Zalaegerszegen nem titkolják, ismétlésre készülnek. Játékosok, edzők, vezetők egybehangzóan állítják: olyannyira megtetszett nekik a Bajnokok Ligáját övező légkör, hogy a jövőre velünk ugyanitt mottót szem előtt tartva, mostantól minden erejükkel azon lesznek, hogy előbb utolérjék, majd megelőzzék honi ellenlábasaikat. Aztán jöhetne megint a BL(-selejtező)&
Ennyire, persze, ne szaladjuk előre, márcsak azért sem, mert ezekben a hetekben az UEFA-kupában kell helytállnia a Manchester United budapesti legyőzését követően a világot jó darabig rózsaszínben látó, amúgy kék-fehér szerelésben futballozó gárdának. A sors(olás) úgy hozta, hogy a ZTE az NK Zagreb után a horvát főváros másik élvonalbeli klubjával a Dinamo Zagrebbel is összemérheti erejét. Örömteli – és az az alábbiakból kide-rül –, hogy Bozsik Péter csapata egészséges önbizalommal, ráadásul feledtébb jó esélyekkel vág neki a ma kezdődő, s október 3-án véget érő párharcnak.
A Zalaegerszeg horvát légiósa, Igor Budisa a ma esti kupamérkôzésen hazája szövetségi kapitányának is bizonyítani szeretne
A Zalaegerszeg horvát légiósa, Igor Budisa a ma esti kupamérkôzésen hazája szövetségi kapitányának is bizonyítani szeretne
A Zalaegerszeg horvát légiósa, Igor Budisa a ma esti kupamérkôzésen hazája szövetségi kapitányának is bizonyítani szeretne
A Zalaegerszeg horvát légiósa, Igor Budisa a ma esti kupamérkôzésen hazája szövetségi kapitányának is bizonyítani szeretne
A Zalaegerszeg horvát légiósa, Igor Budisa a ma esti kupamérkôzésen hazája szövetségi kapitányának is bizonyítani szeretne
A Zalaegerszeg horvát légiósa, Igor Budisa a ma esti kupamérkôzésen hazája szövetségi kapitányának is bizonyítani szeretne
– Korábban panaszkodott arra, magyar bajnoki találkozók előtt akadnak kisebb gondjai a labdarúgók motiválásával. Lévén, hogy nemzetközi kupameccs előtt áll a társaság, most semmi ok az aggodalomra?
– Ami a motivációt illeti, azzal valóban nincs probléma – felelte Bozsik Péter. – Sőt, úgy látom, hogy igencsak dacos Zalaegerszeg fut majd ki a gyepre.
– Ennyire leszidta volna a fiúkat a debreceni vereség után?
–Dehogy, erre nem volt szükség. Tulajdonképpen a Dinamo edzőjének, Miroslav Blazevicnek tartozom köszönettel, ő hergelte fel az együttest, hiszen nem egyszer szólt rólunk lekezelően, ha jól emlékszem a legvisszafogottabban akkor nyilatkozott, amikor kijelentette, a ZTE-nek nulla százalék esélye van a továbbjutásra. Elismerem Blazevic remek edző, de nekem túlságosan is magabiztosnak tűnik. Igaz, ha abból indulok ki, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap, akkor amondó vagyok, beszéljen csak, amit akar. Egyébként, ha már itt tartunk: akad még valami, ami bánt minket.
– Nocsak, mi lenne az?
– Odahaza jónéhányan "megtalálták” a csapatot, azt hangoztatván, hogy csupán a szerencsének köszönhettük az NK Zagreb kiverését. Nem tagadom, Fortuna támogatása is szükségeltetett a sikerhez, ám –és ezt nem az elfogultság mondatja velem –, egyértelműen erősebbek voltunk a Zagrebnél, szerintem teljesen megérdemelten léptünk tovább. Sebaj, most legalább megint bizonyíthatjuk, hogy Zalaegerszeg jobb futballistákat tudhat magáénak, mint Zágráb.
– Azért azt ne feledjük, hogy csütörtökön hat órától az egyik legacélosabb horvát alakulat vár önökre.
– Érdekes, a sorsolás utáni napokban úgy voltam vele, a Dinamónak valamivel több esélye van a továbbjutásra, de mára változott a véleményem. A rivális két fellépését láttam, a Hajduk Split elleni rangadót felvételről, a múlt szombati zágrábi városi derbit élőben, és a tapasztalatok azt sugallják, hogy ez a gárda igenis verhető.
– Legyünk optimisták: akár már a Maksimir-stadionban?
– Akár ott is. Hozzáteszem rögtön, ehhez egy összeszedett, a feladatra maximálisan koncentráló ZTE-nék kell pályára lépnie. A Dinamónak nem adhatunk akkora előnyt, mint az NK Zagrebnak, ha ugyanúgy elalszunk a mérkőzés elején, behozhatatlan hátrányba kerülhetünk.
– Mit figyelt meg a játékosokon: összeszedettek, koncentráltak?
–Úgy veszem észre, azok. Noha az is lerí róluk, hogy a sok utazás, az egymást követő idegenbeli találkozók rengeteget kivettek belőlük. Úgyhogy, ha biztos nem is lehetek ebben, de nagyon remélem, hogy a játékosaim kellőképpen felszívják magukat erre a meccsre. Jó jel, hogy tudom, az akaratukon semmi sem múlik. Az összeállításból kiderül, megerősített védelemmel vesszük fel a harcot, de mindez ne tévesszen meg senkit, nem állunk be bekkelni. Mi több, meglátják, hogy támadunk is becsülettel. Elvégre győzni szeretnénk, nem?

Ha Kenesei Krisztián gólt szerezne Zágrábban, úgy nône a ZTE továbbjutási esélye
Ha Kenesei Krisztián gólt szerezne Zágrábban, úgy nône a ZTE továbbjutási esélye
Ha Kenesei Krisztián gólt szerezne Zágrábban, úgy nône a ZTE továbbjutási esélye
Egy másik mondást némileg átköltve a zalaegerszegi futballisták mostanában azt hangoztatják: minden út Zágrábba vezet. A bajnokcsapat tagjai ugyanis ismerősként térhetnek vissza a horvát fővárosba: legutóbb augusztus hetedikén jártak az egyirányú utcáiról (is) híres városban, s a nyári kirándulásról kellemes emlékeket őriznek. Emlékezhetünk, akkor a Bajnokok Ligája előselejtezőjében a horvát bajnok NK Zagreb próbálta útját állni a ZTE-nek, ám, hála Perez Burrull spanyol játékvezetőnek és Urbán Flórián higgadtan értékesített tizenegyesének, mindez nem sikerült.
Ez azt is jelentette, hogy a világhírű Manchester Unitednek a Maksimir-
stadion helyett a Puskás Ferenc-stadionban volt jelenése, s az angolok nagy fájdalmára a zágrábi ász, Peter Krpan helyett egy addig ismeretlen ballábas támadóval, Koplárovics Bélával kellett (volna…) felvenni a harcot. Persze ez már a múlt (mégis, olyan jó újra és újra leírni, hogy a Zalaegerszeg legyőzte az MU-t…), amelyből, mint tudjuk, nem lehet megélni, így most már a legnépszerűbb horvát egylet, a Dinamo elleni összecsapásra kell koncentrálni. Tudja ezt – mint fentebb kiderül – Bozsik Péter vezetőedző, és tudják a játékosok is, mint ahogy azzal is tisztában vannak, hogy ezen a párharcon nagyon sok múlik.
Például a ZTE presztízse…
Mert, valljuk be, furcsán nézne ki, ha a horvát bajnok legyőzése után a tavalyi ezüstérmes ellenében kiesne a magyar bajnok. Még akkor is, ha többek számára nyilvánvaló, hogy az egykori Croatia sokkal jobb erőkből áll, mint városi vetélytársa, igaz ez még akkor is, ha az elmúlt fordulóban e két csapat egy-egyes döntetlenre végzett. Ennek ellenére a Dinamónál nagyon magabiztosak, Ciro Blazevic vezetőedző például kijelentette, a Zalaegerszegnek nulla százalék esélye van a továbblépésre.
Majd kiderül…
A ZTE éppenséggel másra készül. Miután a magyarok bejelentkeztek a zágrábi Hotel Operába, este hat órakor edzenek egyet az ekkor még csendes Maksimirben, de biztosak lehetünk abban, ma ugyanebben az időben már félelmetes lesz a hangulat, "köszönhetően” a híres Bad Blue Boys szurkolócsoport tagjainak.
Van valaki, akinek az átlagnál is fontosabb lesz ez az összecsapás. Igor Budisáról van szó, aki annak ellenére a kezdőcsapatban kaphat helyet, hogy eddig kevesebb lehetőséget kapott Bozsik Pétertől. "Egy horvát futballistának óriási élmény a Maksimirben játszani, ráadásul az 1998-ban vb-bronzérmet nyert válogatott kapitány, Ciro Blazevic jelenlegi együttese ellen, amely nem mellékesen a Dinamo Zagreb – lelkendezett a tizennyolc évesen a csütörtöki vendéglátók ifjúsági korú játékosaként futballozó védő. – A horvátok lenéznek bennünket. Ez a magabiztosság jellemző a népre, ráadásul azt mondják, a magyar futball jelenleg sokkal gyengébb a horvátnál. Azért Blazevic olyan kijelentést is tett, hogy ha meg tudtuk verni a Manchester Unitedet, akkor nem lehet olyan rossz csapat a miénk…”
Az önbizalom azonban, Dinamo-részről, határtalan, annak ellenére, hogy rossz formában vannak Bosko Ba-labanék. Másfél hete a Hajduk Split elleni örökrangadón szenvedtek 1–0-s vereséget, majd jött a városi rangadós döntetlen. Nem túlzás, Blazevicnek létkérdés a továbbjutás, mert ha kiesnek, az bizony az állásába kerülhet.
Visszatérve Budisára, a Saarbrückenből Egerszegre költöző légiós elárulta, nem csupán a ZTE sikeréért küzd majd. "Úgy tudom, szülővárosomból, Eszékről autókkal legalább nyolcvan barátom és rokonom érkezik, s azt is hallottam, hogy rengeteg edző és menedzser lesz a lelátón, köztük például az új horvát kapitány, Otto Baric. Gondolkoztam is azon, hogy mivel a válogatottban most sok a sérült védőposzton, egy kiugró teljesítménynyel felhívhatnám magamra a kapitány figyelmét, és valóra válhatna egyik álmom, hogy a nemzeti csapatban szerepeljek.”
Mást nem kívánhatunk Budisának: mihamarabb teljesüljön a vágya, például már a csütörtöki meccset követően bekerüljön neve a kapitány noteszébe.
Az minden bizonnyal jó jel lenne a visszavágó előtt…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik