Üzenet a liftből – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2020.08.24. 22:55

Az előző hat mérkőzés mérlege egy győzelem, öt vereség, azt hiszem, ezt hívják lejtmenetnek. A még korábbi hat meccsen viszont ötször nyertek a fiúk, s csak egyszer kaptak ki, ez egyértelmű emelkedés. Így jön össze a magyar labdarúgó-válogatottnál a legutóbbi tucat találkozóra a 6–6-os kiegyenlített teljesítmény, épp döntetlen nélkül. Ha hozzácsapjuk 2018 szeptemberétől még azt a négy találkozót, amelyen már Marco Rossi volt a szövetségi kapitány, akkor 7–1–8 az „állás”. Mi ebből a tanulság?

Részben az, hogy az olasz mesterrel szinte kizárható a szalonremi, részben pedig a kiegyensúlyozatlan forma, az eredményfüggvény hihetetlen amplitúdója.

Oké, ezt eddig is tudtuk, ha elemeztük a csapat teljesítményét, ám az utóbbi tíz hónapban, a koronavírus szorításában más dolgunk volt, válogatott meccsekre legfeljebb gondolhattunk.

Elmaradtak az Eb-pótselejtezők, aztán maga az Eb is, pontosabban ugrott egy évet előre, az UEFA pedig lóhalálában átszervezte a versenynaptárt. Jövő héten kezdődik a Nemzetek Ligája egy törökországi fellépéssel és az oroszok fogadásával, erre hirdette most ki a keretét Rossi.

A legutóbb behívottakhoz képest épp tizenegy, egy teljes csapatnyi a változás, négy újonccal, mínusz a válogatottsági társrekorder, a momentán klub nélküli Dzsudzsák Balázs, Szoboszlai Dominik és Sallai Roland nagyobb felelősségével – nagyjából ennyi a rezümé, a görbe meredek és hullámzó ebből a szempontból is.

Merre indul el a lift? Tovább lefelé, vagy fordul a kocka, s újra fel? Igen őszintén mondom, fogalmam sincs, a járvány és annak bizonytalansága mindenkit sújt így vagy úgy, fogadok, soron következő ellenfeleink sem látnak az orruknál előbbre. Pontosabban dehogynem, hiszen a törököknek távlati célként ott a jövő évi Európa-bajnokság június 11-re tervezett nyitómeccse az olaszokkal, az oroszoknak meg másnap a belgák elleni mérkőzés. Ők ugyanis kijutottak a kvalifikációs csoportjukból, nekünk viszont még két csata hátravan, az első október 8-án Bulgáriában, siker esetén pedig a román–izlandi találkozó győztesével itthon.

Már ha egyáltalán lesz Eb, de ne fessük az ördögöt a falra, épp a futball az a sportág, amelyben nézők nélkül vagy velük, nagy nehezen, döcögve, köhögve legalább újraindult a gépezet. Szóval a válogatott liftje vihet még kicsit lefelé a Nemzetek Ligájában ezzel a sosemvolt kerettel, de ha októberben a mélygarázsban ragadunk, az már tényleg baj.

A KFT együttes Üzenet a liftből című számában szerencsére ott a megoldás: „Mindenkinek, aki bennragadt a liftben, azt üzenem: / egyszer majd felvirrad a nap. / Addig is szorgalmasan nyomják a vészcsengőt, / nehogy ellankadjanak!”

Ujjunk a csengőn, de hátha nem lesz rá szükség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik