Marco Rossi: Pillanatnyilag ez a legerősebb keret, amelyet összeállíthattunk

Vágólapra másolva!
2020.08.25. 07:51
null
Marco Rossi az elmúlt hónapok nehézségeiről, Dzsudzsák Balázs kihagyásáról, az újoncok lehetőségéről és a küzdőszellem fontosságáról is beszélt a Nemzeti Sportnak (Fotó: Török Attila)
Marco Rossi szövetségi kapitány az elmúlt hónapok nehézségeiről, Dzsudzsák Balázs kihagyásáról, az újoncok lehetőségéről és a küzdőszellem fontosságáról is beszélt a Nemzeti Sportnak.

 

– Emlékszik arra, mi történt tavaly november tizenkilencedikén?
– Akkor játszottuk a legutóbbi meccsünket... – sóhajtott fel Marco Rossi szövetségi kapitány, aki a hétfői sajtótájékoztató keretében megejtett kerethirdetést megelőzően adott interjút a Nemzeti Sportnak. – Több mint kilenc hónap telt el azóta, kifejezetten hosszú idő ez egy csapat életében. Hát még a szövetségi kapitány életében, aki egyébként is ritkán dolgozhat a játékosaival. Csaknem tíz hónapja nem tarthattam edzést...

– Meg sem kellene kérdeznem, hogy kemény időszak volt-e ez önnek.
– Nem csupán nekem, mindenkinek. Tulajdonképpen még szerencsésnek vallhatom magam, mert bár a pályán nem akadt teendőm, munkában nem volt hiány. Mások viszont a koronavírus-járvány okozta helyzetben állás nélkül maradtak, és ami sajnos ennél is rosszabb, sokan a szeretteiket veszítették el. Ezt figyelembe véve furán hangozna, ha most elkezdenék panaszkodni. A segítőimmel megtettünk mindent, ami tőlünk telt. Elemeztük az ellenfeleket, folyamatosan figyeltük a játékosainkat, amennyire csak lehetett, tartottuk a kapcsolatot velük akár e-mailen, akár telefonon, akár videohíváson keresztül. A szigorú előírások miatt arra nem volt mód, hogy meglátogassuk a külföldön szereplő futballistákat, de miután Magyarországon újraindult a bajnokság, legalább az NB I-es mérkőzéseken felülhettünk a lelátóra. Az előző idény befejezését követően jutott idő némi pihenésre, de hogy őszinte legyek, nem bántam, hogy augusztus tizennegyedikén máris elkezdődött az új idény. Meccsre járni mégiscsak jobb, mint a televízió előtt ülni... Szóval, megszenvedtük az elmúlt hónapokat, mindennek tetejébe még ma sem jelenthetjük ki, hogy túl vagyunk a járványon. Senki sem tudja, mit hoz a holnap.

– Mennyire volt nehéz dolga a keret összeállításánál?
– Nem tagadom, komplikáltabb volt, mint máskor, jóval több szempontot kellett figyelembe vennem. Hogy csak a három legfontosabbat említsem: van, aki sérült, más nincs megfelelő állapotban, megint másnak nincs csapata. Nem véletlen, hogy a novemberihez képest tizenegy új név található a mostani keretben.

– Meglepődjünk azon, hogy Dzsudzsák Balázs nem kapott meghívót?
– Szerintem semmi meglepő nincs ebben. Örültem volna, ha a válogatott számíthat rá, ez azonban most nem volt lehetséges. Balázs legutóbb március tizennegyedikén játszott tétmérkőzésen, ráadásul hónapok óta klub nélkül van. Ugyan három hete az MTK-val edz, ez nem elég ahhoz, hogy számításba vegyem. Amikor megtiszteltek a kapitányi kinevezéssel, meghatároztam azokat a főbb elveket, amelyek mentén haladunk. Ezúttal sem történt más, mint hogy kitartok a szabályok mellett. Hozzáteszem, két éve már átéltünk hasonló szituációt, Balázs akkor sem játszott, nem is került be a keretbe. Lehet engem bírálni, netán dicsérni, mert rossz vagy éppen jó edző vagyok, ám azt senki sem vitathatja, hogy mindig is egyenes voltam. Ennek szellemében hozom meg a döntéseket, nem befolyásol senki.

Zárt kapuk Sivasban
A Törökország–Magyarország Nemzetek Ligája-mérkőzésnek Sivas ad otthont. Az Isztambultól kilencszáz kilométerre található várost mintegy háromszázezren lakják, ha közülük minden tizedik ember kimegy az 1967-ben alapított, a legutóbbi idényt a negyedik helyen záró Sivasspor stadionjába, már megtelik a Sivas Arena. Igaz, a magyar válogatott ven­dégjátékának csak a „bennfen­tesek” lehetnek szemtanúi, a meccset ugyanis – az Európai Labdarúgó-szövetség előírásának megfelelően – zárt kapuk mögött rendezik. A magyar delegáció dolgát az is nehezíti, hogy Törökország piros besorolású ország, ami azt jelenti, hogy ha Marco Rossi és csapata a hazatérést követően el akarja kerülni a kéthetes karantént, egyúttal pályára szeretne lépni szeptember hatodikán Oroszország ellen, két negatív vírustesztet fel kell mutatnia.

– Lehet még visszaút Dzsudzsák Balázsnak?
– Az ajtó nyitva áll előtte! Hogy belépjen rajta, ahhoz csapatot kell találnia és jó formában kell futballoznia.

– Nézzük azokat, akiknek van csapatuk és jó formának örvendenek!
– Babati Benjamin, Schäfer András és Szőke Adrián a jövő embere lehet. Fiatalok, ügyesek, kiérdemelték, hogy megkapják a lehetőséget a bizonyításra. Nem azért készülhetnek velünk, mert nem volt más. Meggyőződésem, pillanatnyilag ez a legerősebb keret, amelyet a kollégáimmal összeállíthattunk.

– Az említett három labdarúgó mellett még egy újonc akad – a harminckét éves Cseri Tamás.
– Tisztában vagyok vele, hogy már nem fiatal, de nem az életkorát nézem, sokkal inkább azt, milyen teljesítményt nyújt. Ha nincs a koronavírus-járvány, meglehet, már nem lenne újonc. Ha márciusban kellett volna keretet hirdetni az Európa-bajnoki rájátszásra, biztos, hogy behívom. Júniusban viszont szinte biztosan nem, mert a bajnokság újraindulása után visszaesett a teljesítménye. Az elmúlt hetekben ellenben megint azt láttam, hogy a Mezőkövesd egyik legjobbja, ezért úgy gondoltam, a lehetőség neki is jár. Mint ahogyan Nikolics Nemanjának is, akivel korábban megbeszéltük, ha mindketten úgy érezzük, a nemzeti együttes segítségére lehet, visszatér a válogatottba. Nos, most mindketten úgy érezzük.

– Felvetődött önben egyáltalán, hogy a térdsérüléséből nemrég felépülő Willi Orbánnak ne küldjön meghívót?
– Nem tehetem meg, hogy ha Willi egészséges, akkor nem hívom meg! Sűrűn beszéltem vele is, tudom, hogy teljesen rendben van. Meglehet, némi játékhiánnyal küzd még, de aki a Bundesliga egyik legjobb csapata, a Bajnokok Ligája-elődöntőt vívó RB Leipzig oszlopos tagja, annak egyértelműen köztünk a helye. Szerintem ez nem is igényel bővebb kommentárt.

– A Törökország, majd a három nappal később esedékes Oroszország elleni mérkőzésen mit szeretne látni?
– Mindenekelőtt olyan csapatot, amelyik nem rémül meg attól, hogy a vetélytársát magasabb szinten jegyzik, és nem törődik azzal, hogy a vele szemben álló válogatottat neves játékosok erősítik. S látni akarok egy sokat futó, az utolsó leheletéig küzdő, kellőképpen agresszív és módfelett bátor gárdát is!

A meglepetés: Szőke Adrián
A magyar válogatott gólszerzője: Szőke Adrián. Ez nem a képzelet szüleménye, a támadó valóban volt már eredményes címeres mezben – méghozzá 2019. november 14-én, az Észak-Írország elleni U21-es meccsen. Csupán a miheztartás végett: aznap viselte először a nemzeti dresszt. Az 1998. július 1-jén született, a délvidéki Moholról származó Szőke Adrián Adán lett igazolt játékos, és amint arról már tavaly decemberben a Nemzeti Sport Online-nak beszélt, később megfordult Tóthfaluban, a Nyers István Akadémián, majd Tarpán és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián is. Az útja 2014-ben Németországba vezetett, ahol előbb – társainál két évvel fiatalabbként – a Königsdorf U19-es csapatában játszott, majd 2016-ban az 1. FC Kölnhöz igazolt. Noha többször is készült az első csapattal, nem lépett pályára tétmeccsen, ugyanakkor a Köln II-ben két esztendő leforgása alatt 51 mérkőzésen 15 gólig jutott. Elmondása szerint tavaly nyáron a legjobbkor jött a holland első osztályú Heracles Almelo hívása, ma már tíz élvonalbeli fellépés áll a neve mellett. No és három U18-as meccs – a szerb válogatottban. Amikor a magyar és szerb kettős állampolgárságú csatárt az észak­íreknek lőtt gólja után arról kérdezte Pór Károly kollégánk, hogy a felnőttek között is a magyar válogatottat célozza-e meg, így felelt: „A váltással, azt hiszem, ez a kérdés eldőlt. Aki engem szeretne, azt szeretném én is.”

– Két meccsről beszélünk, de illő szót ejteni egy harmadikról is. A jövő heti két Nemzetek Ligája-találkozó „beáldozható” az október nyolcadiki, Bulgária elleni Eb-rájátszás érdekében?
– Ha arra céloz, hogy a törökök és az oroszok elleni mérkőzésre úgy tekintünk-e, mint a szófiai meccsre való felkészülésre, a válaszom nem. Az előttünk álló két mérkőzésből is a legtöbbet akarjuk kihozni. Jelen pillanatban még csak sejtésünk sincs arról, mi lesz egy hónap múlva, kikre számíthatunk, kikre nem. Akik most lehetőséget kapnak, azoknak kell bizonyítaniuk, hogy méltók a címeres mez viselésére, és hogy velük elérhetjük, amit szeretnénk.

– Szoboszlai Dominikra már vezérszerep vár?
– Mindenkinek meg kell mutatni, miért van itt. Ami Dominikot illeti, rá ugyanaz igaz, ami Sallai Rolandra. Mindkettejüktől azt kértem, ne azt akarják bizonyítani, mennyire ügyesek, hanem azt, hogy mennyire hatékonyak. A mi helyzetünkben a hatékonyság már előbbre való, mint az ügyesség.

– Törökország piros besorolású ország, ami azt jelenti, hogy az aktuális koronavírus-fertőzés mértéke súlyos. Ez nem tölti el aggodalommal?
– Ha a csapatomtól elvárom, hogy bátor legyen, én sem félhetek... Komolyra fordítva: nyugodtan várom az utazást, mert maximálisan megbízom az orvosi csapatunkban. Az MLSZ és a válogatott is maradéktalanul betartja az európai szövetség és az illetékes hatóságok iránymutatásait, a megfelelő óvintézkedések mellett játsszuk le a következő két meccsünket. Egy hét alatt nem kevesebb, mint négy teszten kell átesnünk, de ha ez az ára, hogy végre futballozhassunk, ám legyen! Tény, a csapatmenedzserünkre és az orvosi stábunkra ez jelentős pluszfeladatot ró, pláne, hogy a légiósok esetében klubcsapatuk országának előírásait is be kell tartani, de nagyon profin végzik a dolgukat.

– A magyar válogatott szövetségi kapitányán mekkora a nyomás?
– Ugyanakkora, mint a többi szövetségi kapitányon. Azután, hogy tavaly november óta nem végezhettünk érdemi munkát, két napunk lesz arra, hogy a lehető legjobban felkészítsük a csapatot a törökországi összecsapásra. Vasárnap este van bajnoki forduló, aznap öt olyan NB I-es csapat is pályára lép, amely játékosokat ad a keretbe, de ugyanúgy meccse van a DAC-nak is. Kiszámoltuk, a huszonöt meghívott futballistából tíz edzhet rendesen hétfőn, a többieknek a regeneráción lesz a hangsúly. Kedden edzünk kettőt, majd még szerdán idehaza egyet – másnap pedig jön a meccs. Ez nyilván nem könnyíti meg az életünket, de nincs mit tenni, ilyen a kapitányok sorsa. Vallom, nem alibit kell találni, hanem megoldást. A kifogáskeresés a gyengék fegyvere – és én a csapatommal együtt szeretnék erős lenni.

Szoboszlai Dominik sérülése nem súlyos
Emlékezzünk csak: az osztrák bajnoki címvédő Salzburg szombat délután az Ajax ellen játszott felkészülési mérkőzést. A hollandok 4–1-es győzelmével záruló összecsapáson nem lehetett ott a nyolcszoros válogatott Szoboszlai Dominik, aki a beszámolók szerint sérülés miatt hiányzott. Klubja korábban nem adott tájékoztatást arról, hogy mikor lesz újra teljesen egészséges a 19 éves futballista, menedzsere Esterházy Mátyás ugyanakkor megnyugtató hírekkel szolgált. „Nem volt súlyos a sérülése, szeméremcsont-gyulladása volt, vasárnap már újra a csapattal edzett – nyilatkozta lapunknak a középpályás ügynöke, Esterházy Mátyás. – Kedden, a Liverpool elleni felkészülési mérkőzésen valószínűleg játszik valamennyit, de még ez sem biztos, semmit sem akarunk ugyanis erőltetni.” S. Á.

A MAGYAR VÁLOGATOTT 25 FŐS KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes
(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország),Kovácsik Ádám(Mol Fehérvár FC)
Védők: Baráth Botond(Budapest Honvéd),Bese Barnabás(OH Leuven – Belgium),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár FC),Korhut Mihály(Debreceni VSC),Lang Ádám(Omonia Nicosia – Ciprus),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Szalai Attila(Apollon – Ciprus),Tamás Krisztián(Budapest Honvéd)
Középpályások: Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Budapest Honvéd),Kalmár Zsolt(DAC – Szlovákia),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Schäfer András(DAC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros),Szoboszlai Dominik(Red Bull Salzburg – Ausztria)
Támadók: Babati Benjamin(ZTE FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár FC),Sallai Roland(Freiburg – Németország),Simon Krisztián(Újpest FC),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Szőke Adrián(Heracles Almelo – Hollandia)

A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA
NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Szeptember 3., 20.45:
Törökország–Magyarország
Szeptember 6., 18.00: Magyarország–Oroszország
Október 11., 20.45: Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45: Oroszország–Magyarország
November 15., 20.45: Magyarország–Szerbia
November 18., 20.45:
Magyarország–Törökország

EB-PÓTSELEJTEZŐ, NL-RÁJÁTSZÁS, A-LIGA (2018–2019-es kiírás)
Október 8.

Időpont később: Bulgária–Magyarország
November 12.
Időpont később:
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik