Az osztrákok letérdeltek, de mi kaptunk három gólt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.19. 18:25
null
A magyar csapat küzdött, de ez csak ennyire volt elég (Fotók: Grnák László)
Szombat este kezdődött az U19-es labdarúgó Európa-bajnokság, amelynek Magyarország ad otthont. A mieink Ausztriával találkoztak bemutatkozó mérkőzésükön a Szusza Ferenc Stadionban, és a tartalékosan felálló vendégek teljesen megérdemelten nyertek 3–1-re. Mészöly Géza legénységétől sokkal jobb, összeszedettebb, hatékonyabb játékot vártak a nézők és a szakértők.

U19-ES LABDARÚGÓ EB, MAGYARORSZÁG
1. FORDULÓ
A-CSOPORT

MAGYARORSZÁG–AUSZTRIA 1–3
Budapest
, Szusza Ferenc Stadion, 9762 néző.V: Javier Estrada (spanyol)
Magyarország: Hrabina – Talabér (Varga Sz., a szünetben), Bobál D., Asztalos, Tamás – Németh M., Nagy D., Kalmár – Farkas Z. (Balogh N., 77.), Bobál G. (Mervó, 54.), Medgyes. Szövetségi kapitány: Mészöly Géza
Ausztria:
Lucic – Rosenbichler, Lovric, Lienhart, Joppich – Blutsch, Rasner, Bytyqi (Maderner, 90.), Michorl, Horvath (Puchegger, 87.) – Grubeck (Laimer, 78.). Szövetségi kapitány: Andreas Heraf
Gólszerző:
Varga Sz. (60.), ill. Bytyqi (15. – 11-esből), Blutsch (18.), Michorl (48.)

Bár a mai magyar szurkoló nem szokhatott hozzá, hogy hazánk rangos nemzetközi futballeseménynek ad otthont, az U19-es Európa-bajnokság első mérkőzése méltó érdeklődést vonzott. Persze tudjuk – főleg Bukarest és Amszterdam óta –, futballunk nem épp legszebb napjait éli, ennek ellenére igenis komoly bázis van még ma Magyarországon, akit érdekel labdarúgásunk jelene, vagy inkább jövője.

Az újpesti Szusza Ferenc Stadion bejáratánál a Magyarország–Ausztria csoporttalálkozót megelőző percekben tömött sorokban álltak a drukkerek belépő reményében. Volt azonban olyan, akinek már rossz hírrel szolgáltak a jegyárusítók, mivel nem sokkal a kezdés előtt az összes tikett elfogyott. Persze az élelmesebbeknek így is sikerült még jegyet vásárolniuk.

A fentiek ismeretében nem meglepő, hogy közel telt ház fogadta Mészöly Géza tanítványait az A-csoport első fordulójában. A hangulatra nem lehetett panasz – igaz ez akkor is, ha a felnőttválogatott meccsein megszokott kapu mögötti tábor ezúttal egységesen nem volt jelen. A nézőtéren minden korosztály képviseltette magát, azok is, akik tán még életükben nem voltak ilyen rangos futballmeccsen, s azok is, akik már Pintér Attiláék ifjúsági Eb-címét is kiszurkolták. Sőt tán olyanok is akadtak, akik annak idején Puskás Ferencék góljainak is tapsolhattak.

Aztán elkezdődött a mérkőzés... Negyedórával később pedig alább szállt a publikum lelkesedése. Eddig tudta ugyanis a magyar korosztályos válogatott megőrizni kapuját a góltól. Eladtuk a labdát a középpályán, az osztrákok meglódultak, Hrabina Alex kapus pedig akasztotta Grubecket – a tizenhatoson belül. A büntetőt Sinan Bytyqi értékesítette, és máris nehéz helyzetben találta magát a Mészöly-csapat. 0–1

A baj csőstül jár – szokták mondani. Na, de ennyire? Három perccel később megint zörrent Hrabina hálója. Az imént tizenegyest kiharcoló Grubeck most Bobál Dávidtól csent labdát saját tizenhatosunknál, középre passzolt, ott meg jött Markus Blutsch, és könnyed gólt szerzett senkitől sem zavartatva. 0–2

A pocsék kezdés részben megbocsátható lett volna, ha a 31. percben addigi legnagyobb helyzetünket gólra váltjuk, ám ziccerben Bobál Gergely lövését is, majd a kipattanónál Medgyes Zoltán próbálkozását is hárította az osztrák kapus.

NÉMET DIADAL GYŐRBEN

A B-csoport mindkét szombati győri mérkőzésen rezdült a háló az első percben: Németország nyert is, Ukrajna azonban nem.

A délutáni mérkőzésen Mikita Burda egy szöglet után szerezte meg a vezetést Ukrajnának az első percben, ám Nemanja Makszimovics közeli találattal már a 7. percben egyenlített. A folytatásban a címvédő szerbeknek volt több lehetőségük a gólszerzésre, Luka Jovics és Danilo Pantics is eltalálta a kapufát az utolsó húsz percben, de újabb gól már nem született.

Az esti meccs első percében, egy jobb oldali német akció végén Davie Selke közelről lőtt a bolgár kapuba. Anthony Syhre is közelről lőtte a második gólt, majd a második félidőben Selke – egy újabb szép német akció végén – megadta a kegyelemdöfést a bolgároknak. Az apai ágon etióp származású Selke a Werder Bremen labdarúgója, eddig három meccse van a Bundesligában, és ő a német U19-es csapat gólgyárosa.

A szünetben Mészöly Géza a holland Heerenveenben pallérozódó Varga Szabolcs beküldésével próbálta felrázni övéit. E helyett viszont az osztrákok borzolták tovább a kedélyeket egy nem mindennapi találattal. A második félidő harmadik percében a győri Kalmár Zsolt faultja miatt szabaddal jöhettek a sógorok, akik közül ketten meglepő módon letérdeltek a magyar sorfal elé – ezzel Hrabina maradék esélyét is elvéve arra, hogy lássa a labdát. Peter Michorl szép csavarással hálálta meg társai ravaszságát, Hrabina hiába nyújtózkodott (noha azt a sarkot védte elvileg), nem érte el a kapu jobb oldalába tartó labdát. 0–3

A harmadik osztrák gól elnémította a Szusza közönségét... De nem sokáig! Bő tíz perccel később végre magyar gólt ünnepelhettünk – még akkor is, ha ez már csak a becsület megmentésére volt elég.

Farkas Zoltán szépen ment el a jobb szélen, faképnél hagyva védőjét, beadása megpattant, Lucic kapusnak nagyot kellett védenie, de a kipaskolt labdát a csereként beálló Varga Szabolcs közelről a kapuba stukkolta! 1–3

A közönség hangja mellett pedig Németh Márióék önbizalma is megjött. A találkozó utolsó harmada egyértelműen a magyar válogatotté volt, kis túlzással csak az osztrák térfélen folyt érdemi játék.

De valami hiányzott... Hiába zúgott a „Ria, ria, Hungária!", hiába zengte férfi és nő, fiatal és öreg a „Harcoljatok, harcoljatok!" csatakiáltást, hiába jöttek a beadások a jobb és a Milanhoz tartozó Tamás Krisztián oldaláról is, egy kicsi plusz kellett volna még. Tény, hogy a kispadról beszálló, erős fizikummal megáldott Balogh Norbertet többször sikerült a kapu előtt megtalálni, mint azelőtt például Bobál Gergelyt, de a gólhoz, sőt ugye a gólokhoz ez kevés volt.

Mészöly Géza együttese 3–1-es vereséggel kezdte a 19 éven aluliak kontinensviadalát, de az utolsó 20-25 percben látott hozzáállást nézve még reménykedhetünk némi sikerélményben a továbbiakban.

1. FORDULÓ

AZ A-CSOPORT MÁSIK SZOMBATI MÉRKŐZÉSÉN

Portugália–Izrael 3–0 (1–0)
Felcsút
Gólszerző:
Marcos Lopes (39., 78.), André Silva (64.)

B-CSOPORT

Bulgária–Németország 0–3 (0–2)
Győr
Gólszerző:
Selke (1., 56.), Syhre (28.)

Ukrajna–Szerbia 1–1 (1–1)
Győr
Gólszerző:
Burda (1.), ill. Makszimovics (7.)

Az A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália11003–033
2. Ausztria11003–123
3. Magyarország10011–3-20
4. Izrael10010–3-30
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország11003–033
2. Szerbia10101–101
Ukrajna10101–101
4. Bulgária10010–3-30

PERCRŐL PERCRE


90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. perc Bytyqi le, Daniel Maderner váltja.

89. perc
Németh borzalmas távoli lövése után csere.

Három perc egyébként a ráadás.

Na, ez a hajó elúszott.


88. perc
Bytyqi cselezget a balon, Kalmár menti az ötösön a ballábas beadást.

87. perc Patrick Puchegger be, Horvath le.

86. perc
Hrabina söpröget szépen Horvath indítása után, messze 16-osa előtt.

83. perc
Tamás bal oldali beadását a túlsó kapufa elől a rövid sarok mellé fejeli Balogh, kiszorított helyzetből.

80. perc
Tamás bal oldali bedobása után a bal alsó mellé fejel igen gyengén Mervó.

78. perc Grubeck le, az alig 17 esztendős Konrad Laimer be.

77. perc Balogh Norbert
be, Farkas le.

77. perc
Rosenblicher ment Mervó elől a 11-espont elől Farkas jobb oldali beadását követően.

75. perc Ivószünet.

72. perc
Nagy löki Grubecket, Kalmár Zsolt reklamál, sárga.

71. perc Szép magyar akció, Farkas előtt a 16-os előtt ment Lienhart.

70. perc
Lucic kitolja az ötös elől Németh bal oldali, jobbal a kapu elé tekert szabadrúgását.

66. perc
Varga indítja Tamást a balon, Lienhart becsúszva ment elől, ráadásul kirúgás.

64. perc
Michorl a nézők közé lő egy távoli szabadrúgást.

62. perc
Blutsch bal oldali kornerét fogja üggyel-bajjal Hrabina.

60. PERC SZÉPÍTÜNK! Farkas szépen húz el a jobbon, ballal az ötös előteréből bead, a kapu előtt Philipp Lienhart lábán a léc alá perdülne a labda, ha Lucic nem védene nagyot. Ám a labda a jobb sarok elé kerül, ahol VARGA SZABOLCS túlugorja Daniel Rosenblichert, és a rövid sarokba fejel. 1–3!

57. perc
Mezőnyjáték, osztrák keménykedéssel, magyar pontatlankodással, majd Farkas lő 15-ről ballal méterekkel a jobb felső mellé.

54. perc Mervó Bence
be, Bobál Gergely le.

50. perc
Hrabina ment bátran kivetődve egy lapos indítás után Bytyqi elől.

VIDEÓN A RAVASZ GÓL ITT!

Kész öröm, hogy négyen is hiányoznak az osztrák alapcsapatból...

48. PERC MICSODA GÓL! Két osztrák letérdel (!) a sorfal előtt, PETER MICHORL pedig ballal a jobb alsóba teker! Hrabina nem a legjobban helyezkedik, vetődik, de nem éri el: 0–3!

47. perc
Kalmár löki a 16-os előtt Bytyqit, szabadrúgás kissé jobbról 17-ről.

46. PERC FOLYTATJUK!

45. perc Talabért Varga Szabolcs váltja. Védő helyett szélső.

Végre pályán egy remek magyar karmester! Pisont István melegíti a cserejátékosokat.

A mérkőzést a helyszínen tekinti meg Thomas Doll is. Sok szépet nem láthatott a magyar csapattól eleddig, játékosa, Nagy Dominik sem remekel.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc
Nagy variálás után Németh lő a sorfalba egy 19 méteres szabadrúgást, kissé balról, majd Medgyes balról túl magas ívben ad be, Lucic kényelmesen fogja a labdát az ötösön.

Két perc a ráadás.


45. perc Megúsztuk...
Tamás indítja balról középre saját kapuja előtt Michorlt, aki 16-ról, középről ballal lő, laposan, Hrabina hiába vetődik, de a bal sarok előtt ment a visszafutó Asztalos!

44. perc
Michorl 31 méteres szabadrúgása elzúg a léc fölött, Hrabina biztosítása mellett.

42. perc
Tamás, majd Kalmár jelentkezik egy-egy igen rossz bal oldali beadással.

39. perc
Kalmár indítja a balon Farkast, aki elpepecseli a lövőhelyzetet, pedig Alexander Joppich előzékenyen a magyar fiú elé csetli-botli az amúgy pontatlan passzt.

37. perc
Tamás bal oldali beadására bátran kivetődik Lucic, és fogja a labdát a Lovric által megtaszajtott Bobál Gergely elől a rövid saroknál.

36. perc A szokásos osztrák kontra, balról élesen kapura lő 12-ről Bytyqi, Hrabina szépen eldől balra és hárít.

32. perc
Németh-korner, veszélytelen, majd a csatár Bobál elől mentenek Medgyes bal oldali beadása után.

31. perc MI MARADT KI, TE JÓ ÉG!
Kalmár Zsolt remekül indítja 16-oson belül, középről Bobál Gergelyt, akinek ötös előtti ballábas lövését védi a kapus a jobb alsó előtt, lábbal. A kipattanó viszont Medgyesé, aki ballal az ötös bal sarka elől félmagasan a túlsó sarok mellé bombáz. A kapus, Lucic derekával még ebbe a labdába is beleér.

29. perc
Hrabina borzalmasan mozdul ki Bytyqi bal oldal beívelésére, szerencsére Bobál Dávid kifejeli a labdát az ötösön a vele felugró Lovric elől.

26. perc Ivószünet!

22. perc
Továbbra is az osztrákok uralják a mezőnyt, kissé kóvályog a magyar csapat. Lesz-e valaki, aki magával ragadja a többieket?

A magyar védelem meg erősen „osztrákbarát", két fehér mezes hozta össze a második gólt is.

18. PERC EJJJ... NULLA KETTŐ.
Grubeck harcosan labdát szerez a jobbon Bobál Dávidtól, középre passzol, az ott egyedül érkező MARKUS BLUTSCH ballal a bal alsóba lő 14 méterről. 0–2!

Kimondott szurkolótábor nincs, ettől függetlenül az osztrák gólig jó volt a hangulat, olyan „családbarát".

18. perc
Tamás blokkol szépen egy 17 méteres Lovric-lövést.

15. PERC VEZETNEK AZ OSZTRÁKOK! SINAN BYTYQI
jobbal a jobb alsóba lő. Hrabina érzi az irányt, bele is ér a labdába, de hiába, az már a hálóban táncol: 0–1!

14. PERC TIZENEGYES AZ OSZTRÁKOKNAK!
Labdát veszítünk a középpályán, Sascha Horvath balról indít, Grubeck indul, Hrabina Alex tulajdonképpen fölöslegesen akasztja a 16-os jobb oldalánál a kifelé tartó csatárt. Sárga is.

12. perc Aszta...los.
Medgyes bal oldali beadását a berobbanó Asztalos két lépésről ballal a túl korán letérdelt kapusba pörgeti, a jobb alsó előtt. Szerencséjére les, őrült nagy ziccer maradt volna ki ellenkező esetben.

Helyszíni tudósítónk szerint körülbelül 9300 néző a stadionban. Nem is rossz!

10. perc
Talabér Attilát az előbb ápolni kellett, most ügyesen szerel a jobbon, magyar bedobás.

Közben beengedik a szurkolókat a kapu mögötti szektorokba is.

9. perc
Michorl végez el egy egészen pocsék jobb oldali szabadrúgást, hosszas készülődés után.

6. perc
Németh ügyesen ugratja ki a balon Farkast, de Lucic él a játékkal.

5. perc
Medgyes Zoltán már a 16-os előtt jár, Markus Blutsch szereli. Aki gyorsan kontrát indít a jobbon és ő ad be, Asztalos Dávid felszabadítása középre tart, Peter Michorl lövése meg nagyon a bal alsó mellé.

2.
perc Lucic rossz helyre tesz egy hazaadást, Tamás Krisztián bedobása után mentenek középen Németh Márió elől.

1. perc Egyből helyzettel! Ivan Lucic rossz helyre rúg egy kósza indítást, de a 16-os jobb oldalán cselezgetni kezd a potyalabdával Farkas Zoltán, vesztére.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!


A mieink piros-fehérben, az osztrákok fehér-feketében. Az idő ragyogó.

A találkozó előtt rendezik a torna hivatalos megnyitó ünnepségét is.

Minden jegy elfogyott a mérkőzésre, de ez a biztonsági előírások miatt nem jelen igazi telt házat.

TELJES BEHARANGOZÓ CIKK ITT!

„Sok emberrel beszélgettem az Európa-bajnokságról – mondta Mészöly Géza, az U19-es válogatott szövetségi edzője –, szakmabeliekkel, kollégákkal, laikusokkal, barátokkal. Volt, aki azt mondta, Géza, az elsődleges cél kijutni a világbajnokságra, márpedig ahhoz elég egy meccset megnyerni a csoportban, ezért áldozd be az osztrákok és a portugálok elleni találkozót, és minden erővel a gyengébbnek vélt Izrael ellen készülj. Ott kell majd az erő, ott fontos a siker. Én erre azt válaszoltam, ha így tennék, feladnám magam, az elveimet és azt, amire eddig készültem."

Az osztrákok közül a legnagyobb név a Manchester Cityben játszó Sinan Bytyqi, aki a hat selejtezőn összesen öt góllal és három gólpasszal segítette csapatát, de a Bayern München és a VfB Stuttgart is alkalmazza a keret egy-egy futballistáját, Francesco Lovricot, illetve Patrick Pucheggert.

Az osztrákok három labdarúgójukat is kénytelenek nélkülözni eltiltás miatt (mindhárman a selejtező elitkör utolsó meccsén kapták meg második sárga lapjukat), köztük az egyik legveszélyesebb támadójukat, Florian Grillitscht, aki négy góljával oroszlánrészt vállalt a románok elleni 5–0-ás sikerben az elitkör első meccsén. Rajta kívül Lukas Gugganig és Michael Brandner nem szerepelhet a találkozón, így Andreas Heraf szövetségi edző csak három mezőnyjátékos cserét ültetett a kispadra.

Egy nekünk jó hír: nem lesz itt a tornán az osztrák csillagocska, Valentino Lazaro. A 18 éves, a tavasszal a felnőttválogatottban is bemutatkozó középpályás az U19-esek egyik legjobbja, de klubja, a Red Bull Salzburg nem engedte el a tornára, mivel ma elkezdődött a bajnokság.

Magyar keret ITT!

... de a születésnapos Mészöly Kálmán gyújtó hangulatú beszéde talán felrázza a csapatot.

Nem túl jó előjelekkel készült a tornára a magyar csapat...

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–AUSZTRIA U19-ES LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik