Kezdődik az U19-es Eb, Ausztria az első ellenfél

Vágólapra másolva!
2014.07.19. 10:43
null
Mervó Bence jó játékára és góljaira nagy szükség lesz (Fotó: Mirkó István)
Szombat este kezdődik az U19-es labdarúgó Európa-bajnokság, amelynek Magyarország ad otthont. A mieink Ausztriával találkoznak a bemutatkozó mérkőzésükön a Szusza Ferenc Stadionban. A magyar csapatot irányító Mészöly Gézának több barátja azt tanácsolta, hogy áldozza fel a „sógorok” elleni találkozót, szerinte azonban ezt nem tehetik meg.

– A jelszó: mindenáron győzni a nyitányon, vagy…?
– Sok emberrel beszélgettem az Európa-bajnokságról – mondta Mészöly Géza, az U19-es válogatott szövetségi edzője –, szakmabeliekkel, kollégákkal, laikusokkal, barátokkal. Volt, aki azt mondta, Géza, az elsődleges cél kijutni a világbajnokságra, márpedig ahhoz elég egy meccset megnyerni a csoportban, ezért áldozd be az osztrákok és a portugálok elleni találkozót, és minden erővel a gyengébbnek vélt Izrael ellen készülj. Ott kell majd az erő, ott fontos a siker. Én erre azt válaszoltam, ha így tennék, feladnám magam, az elveimet és azt, amire eddig készültem.

– Voltak, akik azt mondták, nem fontos győzni Ausztria ellen szombaton?
– Mondom, néhány barátom tanácsolta ezt, de őket is meggyőztem, hogy nekem, nekünk, sőt az egész magyar futballnak óriási szüksége van sikerélményre. Minél több sikerélményre. Itthon játszunk, hazai közönség előtt léphetünk pályára, már csak ezért sem engedhetjük meg magunknak, hogy taktikázzunk, óvatoskodjunk. Ki kell szolgálnunk a lelátón helyet foglaló hat-nyolcezer drukkert, és mindazokat, akik bíznak bennünk.

– Ezek szerint a döntetlen is csalódást jelentene?
– Ha a csapat maximális erőbedobással játszik, ha látom a harci szellemet, az egészséges önbizalmat, a mindenáron való győzni akarást, s ennek ellenére is csak egy pontra lennénk jók, azt mondanám, nincs baj, most így sikerült. S mennénk tovább. Mert ne felejtse el senki, erős ellenfél vár ránk szombat este. Az osztrákok tíz éve építik az utánpótlásukat Salzburg-szisztéma szerint, és ez meg is látszik rajtuk. Nem jött el minden korosztályos menőjük, de így is a torna esélyesei közé tartoznak.

– Mit lehet tudni másik két csoportbeli ellenfelünkről, Portugáliáról és Izraelről?
– Aki nézi majd a portugálokat, alighanem meglepődik, mert természetesen latinos futball jellemzi őket, de szó sincs arról, hogy ketten-hárman elöl sétálgatnak, a többi meg hátul gürcöl. Az egész csapat támad és védekezik, emellett hihetetlenül technikásak, kreatívak. Tavaly egy nullára legyőztük őket egy Portugáliában rendezett tornán a döntőben, azóta némileg kicserélődtek, még erősebbek lettek. De Izraelt sem lehet egy kézlegyintéssel elintézni.

– Pedig itthon mindenki az izraelieket tartja legyőzhetőnek, épp ellenük lehetne kivívni a jövő évi világbajnoki részvételt.
– Izrael számára már az is bravúr, hogy itt van Európa legjobbjai között. Csakhogy ez nem minden, igazi meglepetéscsapat lehet. De magam is azt vallom, kötelező legyőznünk, és kötelező kivívnunk a világbajnoki részvétel jogát.

– A játékosai azért ennél valamivel merészebbek: többen is kijelentették, hogy érmes helyezésről álmodnak.
– Örömmel olvastam a nyilatkozataikat, az öltözőben aztán elmondtam nekik, rendben van, fiúk, kell az önbizalom, de ha csak dumálunk a győzelmekről, az kevés. A pályán kell megdögleni, száz százaléknál is többet adni, hogy sikerüljön. De az övék más generáció, mint a miénk. Ránk sokszor mondták, hogy már az öltözőfolyosón elveszítettük a meccseket. Ez a csapat, ez a válogatott már nem ilyen. Bírni fogja, bírnia kell a nyomást.

– Ezt látja a futballistáin?
– Most azt látom rajtuk, hogy csendesebbek lettek, már nincs az a nagy hahotázás, jópofáskodás, de így van rendjén. Erre a pillanatra, erre a megméretésre készülünk évek óta. Arra vágytak, hogy rájuk figyeljen a közvélemény. Hát most lesz benne részük, én hiszek bennük.

A NEMZETI SPORT SZOMBATI ÖSSZEÁLLÍTÁSÁBAN ELOLVASHATJA TÖBB MAGYAR SZAKEMBER (CSANK JÁNOS, ZSIVÓCZKY GYULA, FÜZI ÁKOS, VÉGH ZOLTÁN, HRUTKA JÁNOS, SÁFÁR SZABOLCS) VÉLEMÉNYÉT, CSOPORTELLENFELEINK EDZŐINEK NYILATKOZATÁT, SINKOVICS GÁBOR JEGYZETÉT, VALAMINT THURY GÁBOR VISSZATEKINTŐ ÍRÁSÁT – AKÁR DIGITÁLIS FORMÁBAN IS.


AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG PROGRAMJA
A-CSOPORT

Július 19., szombat, 18.00, Felcsút: Portugália–Izrael
Július 19., szombat, 18.30, Budapest: Magyarország–Ausztria
Július 22., kedd, 18.00, Budapest: Ausztria–Izrael
Július 22., kedd, 20.30, Felcsút: Magyarország–Portugália
Július 25., péntek, 18.00, Budapest: Izrael–Magyarország
Július 25., péntek, 18.00, Felcsút: Ausztria–Portugália

B-CSOPORT
Július 19., szombat, 17.15, Győr: Ukrajna–Szerbia
Július 19., szombat, 20.15, Győr: Bulgária–Németország
Július 22., kedd, 18.00, Pápa: Németország–Szerbia
Július 22., kedd, 21.00, Pápa: Bulgária–Ukrajna
Július 25., péntek, 20.15, Győr: Németország–Ukrajna
Július 25., péntek, 20.15, Pápa: Szerbia–Bulgária


ELŐDÖNTŐ
Július 28., hétfő, 18.00 vagy 21.00, Felcsút
Július 28., hétfő, 21.00 vagy 18.00, Budapest

DÖNTŐ
Július 31., csütörtök, 19.00, Budapest


Közvetítés: A mérkőzéseket az Eurosport két csatornája közvetíti, a magyar válogatott találkozóit a Duna Tv és a Kossuth Rádió is élőben tűzi műsorra.

Jegyek: A magyar válogatott második csoportmérkőzésére már elfogytak a jegyek, a másik két találkozóra még kaphatók belépők, amelyek a meccsjegy.mlsz.hu weboldalon, illetve a Ticket Express irodákban lehet megvásárolni. A belépők 500 Ft-ba kerülnek, csoportos kedvezmény igényelhető.

Szervezés: A torna az UEFA és az MLSZ közös szervezői munkájával valósul meg, a hazai szövetség részéről 350-en dolgoznak a sikeres lebonyolításért.

Zene: Az Európa-bajnokság himnuszát a Honeybeast zenekar jegyzi, a „Hazai pálya” című dal, valamint a videoklip megtekinthető az U19-es válogatott hivatalos Facebook-oldalán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik