Szlovákia máris meglepett minket: nem Pozsonyban lesz a meccs!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2018.12.06. 10:47
A Nemzeti Sport Online az Eb-selejtezők vasárnapi sorsolása után a felvidéki Új Szó sportújságírójától, Szabó Zoltántól afelől érdeklődött, néhány nap elteltével, milyen a fogadtatása Szlovákiában a közös csoportunknak, melyben Szlovákia és Magyarország mellett Horvátország, Azerbajdzsán és Wales kapott helyet. Kollégánktól azt is megtudtuk, hogy a szlovákok márciusban nem az új pozsonyi stadionban, hanem Nagyszombatban fogadják a magyar válogatottat.

A nagyszombati City Arenában rendezik meg a Szlovákia–Magyarország Eb-selejtezőt (Fotó: AFP)
A nagyszombati City Arenában rendezik meg a Szlovákia–Magyarország Eb-selejtezőt (Fotó: AFP)
A nagyszombati City Arenában rendezik meg a Szlovákia–Magyarország Eb-selejtezőt (Fotó: AFP)
A nagyszombati City Arenában rendezik meg a Szlovákia–Magyarország Eb-selejtezőt (Fotó: AFP)
A nagyszombati City Arenában rendezik meg a Szlovákia–Magyarország Eb-selejtezőt (Fotó: AFP)


A VÁRAKOZÁSOKRÓL ÉS A HELYSZÍNRŐL

„Szlovákiában általános vélemény, hogy ennél nehezebb sorsolást is kaphatott volna a válogatott, de ez nem azt jelenti, hogy lebecsülnék például a magyar válogatottat. Pavel Hapal szövetségi kapitány a hétfői sajtótájékoztatón is hangsúlyozta, hogy a magyarok ellen igazi rangadóra számít, ugyanakkor hozzátette, hogy hazai pályán még a horvátok ellen sem érzi esélytelennek a csapatát, még ha tisztában is vannak a világbajnoki ezüstérmes erejével” – mondta a szlovákiai várakozásokkal kapcsolatban az NSO megkeresésére Szabó Zoltán, az Új Szó újságírója.

Kollégánktól megtudtuk, az is eldőlt, hogy Szlovákia nem Pozsonyban, a Slovan új stadionjában fogadja a magyar válogatottat.

„A szövetségi kapitány és a szlovák szövetség is megerősítette, hogy Nagyszombatban, a bajnoki címvédő Spartak Trnava stadionjában, a City Arenában lesz a magyarok elleni mérkőzés. Az indoklás szerint azért döntöttek így, mert ebben a stadionban szerepelt a válogatott a Nemzetek Ligájában is, ezt a stadiont már megszokta a válogatott, nem akartak a magyarok elleni meccs előtt egy teljesen új stadionban pályára lépni. Pozsonyban a horvátok elleni őszi meccsen szerepelhet először a válogatott.”

Mint arról múlt heti cikkünkben már beszámoltunk, a Slovan új stadionja 22500 fő befogadására alkalmas, ez lesz Szlovákia új nemzeti stadionja is, ezért is meglepő némileg a szövetség döntése a nagyszombati helyszínről, ahova kevesebb, 19500 szurkoló fér be. A Slovan új stadionját március 2-án, a Slovan–Spartak Trnava meccsel avatják fel, de a március 21-i, Magyarország elleni Eb-selejtezőt nem Pozsonyban rendezik meg.

A SZLOVÁKOK ÚJ KAPITÁNYÁRÓL ÉS CSAPATÁRÓL

Ami a szlovákok kapitányát, a cseh Pavel Hapaltés az általa összerakott csapatot illeti, sok újdonságra nem számít Szabó Zoltán a tavaszi selejtezők előtt. Hapal novemberben, az ukránok elleni, 4–1-re megnyert hazai Nemzetek Ligája-mérkőzésen vette át a csapat irányítását, majd 1–0-ra alulmaradtak Csehországgal szemben. Elődje, Ján Kozák öt év után mondott le, azt követően, hogy az NL első két fordulójában, Ukrajnától, majd otthon Csehországtól is kikapott Szlovákia. A szakember a lemondását azzal indokolta, hogy több játékosa is megsértette a házirendet, amikor a válogatott edzőtáborát elhagyva, éjszaka szórakozni indultak.

„Kozáknak a fiatal játékosok körében már nem volt meg a kellő tisztelete – mondta ezzel kapcsolatosan az Új Szó munkatársa. – Hapalnál mindenki tiszta lappal indult, viszont már kinevezésekor tisztázta a szabályokat, aki ezeket megszegi, az repül a válogatottól. A házirendet korábban megsértő játékosokat ettől függetlenül megbüntették: amennyiben kijut a válogatott az Európa-bajnokságra, a prémiumukból levonnak néhány ezer eurót, amit persze egyikük sem fog különösen megérezni. Hapal a játékon nem változtatott, ő is alapvetően 4–2–3–1-es hadrendben játszatja a csapatot, mint elődje. Ami változást jelent, hogy Vladimír Weiss bejelentette, amíg Hapal a kapitány, ő nem lesz többet válogatott. A Katarban légióskodó támadó ugyanis megsértődött, hogy a legutóbbi két meccsre hiába utazott haza, még csak csereként sem kapott lehetőséget, a csehek ellen, amikor eldőlt, hogy nem állhat be, már el is hagyta a kispadot, bement az öltözőbe. Ami pedig újdonság, hogy Hapal meglepetésre behívta a keretbe és rögtön a kezdőcsapatba is betette a német Nürnberg 24 éves támadóját, Adam Zrelákot, aki az ukránok ellen rögtön gólt is szerzett és nagyon jó benyomást keltett.”

Rajta kívül viszont új játékosok behívása nem várható Hapaltól, aki 2017-ben a szlovák U21-es válogatottal Európa-bajnokságon szerepelt, 2010-ben pedig az MSK Zilinát a Bajnokok Ligája főtáblájára vezette. A válogatott egyrészt az említett U21-es csapat kulcsembereire, a Celta Vigóban játszó Stanislav Lobotkára és az Inter védőjére, Milan Skriniarra, másrészt pedig a Marek Hamsík (Napoli) fémjelezte idősebb generációra épül. Utóbbinak a 2020-as lehet az utolsó nagy tornája hiszen Hamsík és Juraj Kucka (Trabzonspor) 31-31 éves, Martin Skrtel (Fenerbahce) 33, Petar Pekarík (Hertha) 32, Miroslav Stoch (Sparta Praha) 29. Szabó Zoltán elmondta, ezek a játékosok ezt az Eb-selejtező sorozatot még vállalták, ezért sem várható, hogy Hapal újoncokat avat az selejtezők során. Érdekesség, hogy a legutóbbi két Nemzetek Ligája-meccsre egyetlen Szlovákiában szereplő játékost sem hívott meg az új kapitány.

„A szlovák válogatott egyik erőssége éppen az, hogy a kulcsemberek erős bajnokságokban szerepelnek, és többségük alapembernek számít a csapatában. A topligák közül az angol, az olasz és a német bajnokságban is találunk szlovák válogatottakat, ahogy például Törökországban és Oroszországban is. A középpályássor kimondottan erős, Hamsík és Lobotka mellett ott van még Róbert Mak (Zenit), Ondrej Duda (Hertha) vagy éppen az Amerikában légióskodó Albert Rusnák (Real Salt Lake). Egyedül a csatársorban keresik már régóta a megoldást, oda került most be Zrelák. Ami viszont a Nemzetek Ligájában a válogatott gyenge pontjának számított, az az Inter belső védőjének, Milan Skriniarnak a játéka volt, aki a válogatottban még adós a jó teljesítménnyel. A csehek ellen többször is nagy hibát követett el, ezt góllal is büntették. A Nemzetek Ligájában az ütött vissza, hogy a nagyon fegyelmezett focit játszó cseheket lebecsülték a szlovákok, és miután az első fordulóban kikaptak 1–0-ra Ukrajnában, a második fordulóban otthon kikaptak 2–1-re a csehektől is, így elszálltak az esélyeik” – foglalta össze a szlovák válogatottról a legfontosabb tudni valókat Szabó Zoltán. Felvidéki kollégánk szerint a szlovákok még egyszer aligha akarnak úgy járni, mint idén az északi szomszéddal szemben, ezért sem írják le a magyar válogatottat a két csapat márciusi meccse előtt.

A magyar válogatott 2019-es Eb-selejtezőcsoportjának időpontjai
Március 21., csütörtök
20.45: Horvátország–Azerbajdzsán
20.45: Szlovákia–Magyarország

Március 24., vasárnap
15.00: Wales–Szlovákia
18.00: Magyarország–Horvátország

Június 8., szombat
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország

Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales

Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán

Szeptember 9., vasárnap
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia

Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales

Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország

November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia

November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

 

A 2020-AS EB-SELEJTEZŐK CSOPORTBEOSZTÁSAI
A-CSOPORT
B-CSOPORTC-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
AngliaPortugália
Hollandia
SvájcHorvátország
CsehországUkrajnaNémetország
Dánia
Wales
Bulgária
Szerbia
Észak-Írország
ÍrországSzlovákia
MontenegróLitvánia
ÉsztországGrúzia
MAGYARORSZÁG
KoszovóLuxemburg
Fehéroroszország
Gibraltár
Azerbajdzsán
F-CSOPORTG-CSOPORTH-CSOPORTI-CSOPORT
J-CSOPORT
Spanyolország
Lengyelország
FranciaországBelgium
Olaszország
SvédországAusztriaIzlandOroszországBosznia-Hercegovina
Norvégia
IzraelTörökország
Skócia
Finnország
RomániaSzlovénia
AlbániaCiprusGörögország
FeröerMacedóniaMoldovaKazahsztán
Örményország
Málta
LettországAndorraSan Marino
Liechtenstein
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik