Szlovákia Hamsíkéktól sem jön lázba – így dönt nézőcsúcsokat a DAC

Vágólapra másolva!
2018.11.30. 10:13
null
A legjobb hangulat, a legtöbb szurkoló – a dunaszerdahelyi bajnokik légköre egyedülálló a szlovák élvonalban (Fotó: fcdac.sk)
A napokban hírt adtunk arról, hogy a szlovák élvonal legutóbbi fordulójában, a DAC hazai mérkőzésén, az FK Trencín (Trencsén) ellen több néző volt (7777), mint a másik öt meccsen összesen (5268). Ennek apropóján kíváncsiak lettünk, mi a helyzet az 5.4 millió lakosú Szlovákiában a labdarúgás népszerűségével, a stadionok kihasználtságával, hová helyezhető a mostani, 2100-2200 között mozgó meccsenkénti  átlag, és mennyire foglalkozik ezzel egyáltalán a helyi sajtó.

 

A NÉZŐSZÁMOK KÖZLÉSE, STADIONPROBLÉMÁK, ELLENTÉTEK

ROMÁNIA ÉS A TÖBBI SZOMSZÉD

A magyar NB I nézőszámaival, a jelenlegi szezonban tapasztalható enyhe emelkedéssel szeptemberben már foglalkoztunk, és azóta további növekedés tapasztalható, köszönhetően annak, hogy egyre több csapat költözhet vissza a saját stadionjában, a múlt héten például a Mol Vidi FC is visszatért Fehérvárra (a stadionavató 11 251-es nézőszáma is dobott az átlagon). Így az előző idény 2907-es átlagát követően ebben az évadban 3275-ös meccsenkénti átlagnál tart az NB I, ami 11 százalékos emelkedést jelent az előző kiíráshoz képest, miközben a hazai mélypontot a 2014–2015 idény jelentette 2504-es átlaggal.

Kolozsvári kollégánk, Boros Miklós a romániai helyzettel kapcsolatban kifejtette, hogy a nézőszámok az ezredforduló után Romániában is fokozatosan csökkentek, míg az elmúlt hét évben nagyon hektikusan alakultak. A 2014–2015-ös szezonban például több mint kétezerrel esett vissza az átlag az egy évvel korábbihoz képest (5800-ról 3672-re), viszont az ősszel 8 százalékos emelkedés tapasztalható a 2017–2018-as kiíráshoz képest (3546-ról 3826-ra). Ennek fő oka a craiovai Ion Oblemenco Stadion egy évvel ezelőtti átadása, a 31 ezer férőhelyes létesítményben az Universitatea jó szereplésének köszönhetően még egyszer sem volt tízezernél kevesebb néző. Az alacsony nézőszámban szerepet játszik a Liga 1 térképének átalakulása is, több nagy stadionnal rendelkező, jelentős nézői tartalékokkal rendelkező város (Temesvár, Brassó, Ploiesti, Galati) vagy klub (Rapid, kolozsvári Universitatea) alsóbb osztályokban szerepel, miközben a helyükre kerülő, kisebb városokban működő csapatok (Chiajna, Voluntari, Viitorul) alig 4-5 ezer férőhelyes stadionokban játszanak. Az elmúlt években több olyan csapat is feljutott, amelynek nem volt a profi liga elvárásainak megfelelő létesítménye, így más városban volt kénytelen rendezni találkozóit: tavaly a Juventus Bucuresti (300 nézős átlag), idén a nagyszebeni Hermannstadt (488) húzta le jelentősen az átlagot. Viszont Magyarországgal ellentétben Romániában minden idényben rendeznek olyan meccset vagy meccseket, melyeknek a nézőszáma eléri a harmincezret.

A Liga 1 nézőszámainak alakulása hat szezon alapján: 2013–2014: 5800 (topmeccs: 30 000, Steaua–Otelul Galati); 2014–2015: 3672 (38154, Steaua–Dinamo), 2016–2017: 4178 (37669, Dinamo–FCSB), 2017–2018: 3546 (30000, FCSB–CFR), 2018–2019: 3826 (30000, Craiova–FCSB)

Összegezve a fentieket, illetve kiegészítve további szomszédos országokkal, így néz ki jelenleg ebben az idényben a soccerway.com adatai alapján a nézőszámok szerinti sorrend mifelénk: 1. Ausztria (6537), 2. Ukrajna (4170), 3. Románia (3826), 4. Magyarország (3275), 5. Horvátország (2470), 6. Szlovákia (2188), 7. Szerbia (1847), 8. Szlovénia (1508).

„A labdarúgó-mérkőzések nézőszámai különösebben nem jelentenek témát Szlovákiában, de a szövetség hivatalos honlapján mindig közzéteszik ezeket a számokat, a mérkőzések hivatalos jegyzőkönyvébe is bekerülnek – reagált a Nemzeti Sport Online megkeresésére a felvidéki Új Szó újságírója, Bőd Titanilla, aki ezzel máris megosztott egy érdekességet, hiszen Magyarországon a nézőszámok nem szerepelnek az MLSZ honlapján közzétett jegyzőkönyvekben. – Az újságok ez alapján mindegyik forduló után közzéteszik a nézőszámok szerinti aktuális tabellát, külön a hazai, külön az idegenbeli sorrendet. Kimutatták, hogy a szlovák bajnokság történetének legalacsonyabb nézőszámát a 2016–2017-es idény hozta, amikor 1973-ra csökkent a meccsenkénti átlag. Azt leszámítva viszont az elmúlt években is a mostanihoz hasonló, 2000–2300 körül alakult az átlag. Ez persze függ attól, hogy mely csapatok szerepelnek az élvonalban az adott kiírásban, és hogy éppen milyen a szurkolók viszonya klubjuk vezetőségével.”

Mint megtudtuk, a bajnoki címvédő nagyszombati csapatnál például annyira megromlott ez a viszony, hogy ebben a szezonban 6400-nál többen a Spartak Trnava egyetlen hazai meccsén sem voltak, az átlag 4300, ami a DAC 7500-as átlaga után még így is a legmagasabb a szlovák élvonalban. Miközben az előző idényben több mérkőzésen is 10 ezer fölött alakult a nézőszám, például a DAC ellen az utolsó előtti fordulóban 16832-en voltak az egyébként 19 ezres, nagyszombati City Arénában, ott rendezte a szlovák válogatott is a Nemzetek Ligája-mérkőzéseit. A helyzet odáig fajult, hogy a Spartak tulajdonosa bejelentette, a télen eladja a klubot és a teljes vezetőség is távozik.

Aztán Szlovákiában is több példa van arra, hogy egy klubnak nincs megfelelő stadionja, így nem a saját pályáján, vagy éppen nem is a saját városában játssza az élvonalbeli meccseit. Az FK Trencín stadionját átépítik, így jelenleg Miaván, az újonc SKF Sered Nyitrán játssza a meccseit néhány száz néző előtt. És külön történet az 1994 óta hat bajnoki címet szerző Slované is.

A SLOVAN EGYEDI ESETE

A Slovan nagyon régen, 2009-ben játszott legutóbb hazai pályán, az úgynevezett Téglamezőn – ecsetelte kolléganőnk. – Hiába nincs nagy távolság, mert csak a szemközti Inter-pályára kellene átjárni a meccsre, sok drukker kijelentette, hogy oda nem megy. A Pasienky Stadion, amelyet atlétikai pálya vesz körül, amúgy is rossz állapotban van, és valahogy az akusztikája is nagyon furcsa. Amikor például a Crvena zvezda fanatikusai jártak Pozsonyban, akkor a város különböző pontjain jobban lehetett hallani a szurkolásukat, mint bent a stadionban. A Slovannál az 1990-es években húszezren is voltak egy-egy meccsen, viszont a 2000-es évek elején kiesett a csapat az első osztályból, s azt követően, illetve az említett költözés óta ez a szám nagyon lecsökkent. Most ezerötszáz körül van az átlag a Slovannál. Viszont a tervek szerint tavasszal már a Téglamezőn játszhat a csapat, a nyolcvanmillió eurós projekt (ez nemcsak a stadiont foglalja magában) keretében megépülő, 22500 fő befogadására alkalmas új stadionban, ami a nemzeti stadionja is lesz Szlovákiának, a beruházás stadionra eső része állami hozzájárulással valósul meg.”

Az új Slovan-stadion (Fotó: Facebook.com/StadionTehelnepole)

 

Nagy kérdés persze, a jelenlegi számok ismertében, mennyien lesznek kíváncsiak a Slovanra az új arénában. A klubnál azt szeretnék elérni, hogy a jövőre az alapítása 100. évfordulóját ünneplő csapat telt ház előtt, bajnoki címmel tegye emlékezetessé az évfordulót. Ezért nagyszabású reklámkampányt is indítottak, melyben felidézik a korábbi korszakokat, hogy milyen nagyszerű hangulat volt régen a Slovan meccsein, és hogy most az új stadion erre ismét lehetőséget ad. Viszont azok után, hogy a legutóbbi fordulóban csak 1091-en látták a csapat hazai mérkőzését az MFK Ruzomberok (Rózsahegy) ellen, nagyon nehéz elképzelni, hogy akárcsak ötezres átlagra is képes lehet hosszú távon a csapat.

Viszont a Slovan presztízsét az azért mutatja, hogy amikor a pozsonyiak idegenbe mennek, akkor átlagosan az ő vendégjátékuk a második legnépszerűbb a szurkolók körében a nagyszombatiak mögött. Miközben például a DAC az idegenbeli nézettségi rangsorban nem áll előkelő helyen, ami szintén mutatja, hogy a dunaszerdahelyiekre elsősorban a saját, magyar ajkú közönsége kíváncsi, a szlovák szurkolók már kevésbé, hiába áll a tabellán a 2. helyen a csapat.

FUTBALL KONTRA EGYÉB SPORTOK

Bőd Titanillával arról is beszélgettünk, Szlovákiában mennyire jelent a jégkorong valós konkurenciát a futballra nézve.

„A nézettséget illetően a Slovannál sokkal többen járnak a KHL-ben szereplő hokicsapat meccseire, mint a futballcsapatéra. Néhány évvel ezelőtt, amikor megépült az új pozsonyi jégcsarnok, rendre telt ház, tízezer szurkoló előtt játszott a csapat, mostanra ez olyan hétezerre csökkent. Viszont a szlovák extraligában, amelyben két magyar csapat, a DVTK és a MAC is szerepel, ezer és kétezer között van az átlagos nézőszám, vagyis ott már nincs különbség a futballhoz képest. Az igazolt játékosok számát tekintve pedig a labdarúgás jóval megelőzi a jégkorongot. Viszont érdekesség, hogy válogatott szinten a hoki sokkal jobban lázba hozza az országot, mint a futball. Amikor a jégkorong-válogatott világbajnokságon játszik, függetlenül attól, hogy hogyan szerepel, megtelnek a kocsmák, ahol a szurkolók nézik a meccseket, az emberek kiteszik az ablakba a zászlókat, az autók visszapillantó-tükrére kikerülnek a nemzeti színű textilek, mindenki a világbajnoksággal van elfoglalva. Míg két évvel ezelőtt, a futball-Eb alatt nem volt tapasztalható felfokozott érdeklődés, még csak a kocsmák sem teltek meg a meccsek idejére, pedig Szlovákia először vett részt Európa-bajnokságon. A csapat ugyanúgy a nyolcaddöntőben búcsúzott, mint Magyarország, de a hazaérkezése alkalmából semmilyen hasonló szurkolói fogadást nem rendeztek, mint Budapesten a magyar válogatott tiszteletére.”

Slovan-drukkerekkel tömött lelátók a jégkorongcsapat meccsén

Szakértőnk ugyanakkor azt is elmondta, hogy Szlovákiában nagy érdeklődést mutatnak a sportbarátok egy-egy sikeres egyéni sportoló iránt. Így például amíg a 2016-os Európa-bajnokságon nem sok szlovák szurkolóval találkoztunk Franciaországban, addig az alpesi síző Petra Vlhovát, a biatlonos Anastasiya Kuzminát vagy az országúti kerékpáros Peter Sagant sokan biztatják a különböző versenyeken a helyszínen is.

A SZLOVÁK ÉLVONAL NÉZŐSZÁM ÁTLAGAI A 2018–2019-ES SZEZONBAN
Hazai átlagIdegenbeli átlag
FC DAC 1904 (Dunaszerdahely)
75162440
Spartak Trnava (Nagyszombat)43693149
FC Nitra (Nyitra)
27152078
MSK Zilina (Zsolna)
21752457
MFK Ruzomberok (Rózsahegy)
16232357
MFK Zemplín Michalovce (Nagymihály)
16201909
Slovan Bratislava (Pozsony)
14593040
FC Zlaté Moravce (Aranyosmarót)
14332155
ZPS Podbrezová (Zólyombrézó)13022078
FK Senica (Szenice)
7571648
FK Trencín (Trencsén)*
7312033
SKF Sered (Szered)*
5772220

*Az FK Trencín Miaván, az SKF Sered Nyitrán rendezi hazai mérkőzéseit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik