Smuda: Akár izgalom nélkül is nyerhettünk volna

Vágólapra másolva!
2011.11.16. 09:38
null
A lengyel kapitány szerint játékosai gyengén teljesítettek a magyar kapu előtt (Fotó: MTI)
Franciszek Smuda, a lengyel labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nem volt elégedett a mieink ellen 2–1-re megnyert felkészülési mérkőzés után: a szakember szerint pocsék volt együttese helyzetkihasználása.

Bár Lengyelország megnyerte a Magyarország elleni meccset tegnap este, a vendéglátóknál nem volt éppen felhőtlen a hangulat a győztes találkozó után a nem túl jó helyzetkihasználás és a kevés szurkoló miatt.

„Aggaszt a helyzetkihasználás gyengesége, mivel olyan lehetőségeink voltak, amelyeket muszáj belőni. Válogatott játékosoknak egyszerűen kötelező az ilyen helyzeteket góllal befejezni. De ma ritkán sikerült jól egy-egy támadás. Izgalom nélkül nyerhettünk volna, ehelyett megnehezítettük saját dolgunkat, s a meccs végéig harcolnunk kellett a győzelemért – értékelt Franciszek Smuda, a lengyelek szövetségi kapitánya.

Smuda szerint a keretben történt változtatások miatt is játszott gyengébben a csapat, de véleménye szerint sokak meccshiánya is meglátszott a játékon: Adam Matuszczykon látszott, hogy nem játszik a klubcsapatában, míg Pawel Brozek a gólon kívül szintén nem sokat mutatott.

A kapitány kitért az alacsony nézőszámra is. Szerinte jövőre már sokkal többen jönnek ki a felkészülési meccsekre, de valószínűleg a nemzeti csapat meze körül kialakult helyzet (a Lengyel Labdarúgó-szövetség gyakorlatilag leszedte a lengyel címert a mezről) is közrejátszott abban, hogy kevesen voltak a lelátókon.

„Hallottam a »hol van a sas?« bekiabálásokat, de én a meccs közben ezzel nem foglalkozom. Szerintem hamarosan megoldódik a probléma, és mindenki megnyugodhat" – mondta a szakember, aki egyébként a régebbi, még címerrel (fehér sassal) ellátott kabátban vett részt a mérkőzésen.

A csereként pályára lépő Robert Lewandowski szerint is aggasztó, hogy kevés drukker látogatott ki a mérkőzésre: a csatár szerint a szurkolók nélkül sokkal nehezebb dolguk van a lengyeleknek.

„Fáj nekünk, hogy ennyire kevés szurkoló jött ki a meccsre. Ha telt ház lett volna, akkor jobban játszottunk volna. A nézőközönség mindig is a csapat tizenkettedik játékosa volt. Nagyon fontos a támogatásuk, nélkülük nagy problémáink lehetnek a jövőben" – nyilatkozta a Borussia Dortmund csatára.

„MEGMENTŐ ÖNGÓL” – LENGYEL SAJTÓVISSZHANG
A lengyel sajtó szinte összes megjelent cikke egyetért abban, hogy csapatuk még nem áll készen a 2012-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságra.

Przegląd Sportowy: Megmentő öngól
Pawel Brozek és Vanczák Vilmos öngólja után győzelemmel fejezi be az évet az igencsak kísérletező felállásban játszó lengyel válogatott. Az ideális formától ugyanakkor még nagyon messze vagyunk. Franciszek Smuda, a játékosok, illetve a kapitány munkatársai az idei év utolsó meccse után változó hangulatban térhetnek haza.

Gazeta Wyborcza: Mierzejewski választ adott Smuda kapitánynak
Amíg az olaszok elleni tíz csere játszott a pályán, nem volt kérdéses a lengyel fölény a magyarok felett. A szünet után a kapitány elkezdte berakni a korábbi kezdőket, akik annyira jól érezték magukat, hogy nem egészen negyed órával a vége előtt megengedték az ellenfélnek, hogy gólt szerezzen. A Magyarországgal játszott meccs megmutatta Franciszek Smuda játékosainak, hogy egy pillanatra sem szabad engedni az ellenfélnek. Különben elfelejthetjük a győzelmeket.

Sport: A Sasok árnyéka
Megérdemelten nyertünk Magyarország ellen, főleg a szünet után játszott jó foci miatt. A döntő találat öngól volt az ellenfél által. A poznani stadion üres lelátóinak látványa egyáltalán nem az, amire az Európa-bajnokság előtt hét hónappal számíthattunk. A szervezők összesen 8000 jegyet adtak el a tegnap esti meccsre. Érdemes emlékezni, hogy pontosan egy évvel ezelőtt, ugyanabban a stadionban majd 40 ezer néző tekintette meg élőben a válogatott meccsét Elefántcsontparttal. Akkor olcsóbbak voltak a jegyek, a stadion teljesen új volt, a játékosok mezükön pedig sast viseltek...

Dziennik Polski: Csapnivaló hangulat
A történelem ismétli önmagát. A lengyel válogatott körül kialakult hangulat ugyanolyan rossz, mint 2009 őszén, amikor a szurkolók bojkottálták a nemzeti csapat meccsét Szlovákia ellen Chorzówban. Tegnap a poznani stadionba legfeljebb ha 8000 néző ment ki. És csak úgy, mint 42 ezer néző néhány nappal ezelőtt Wroclawban, most itt is hangos volt az aréna a "hol van a sas?" bekiabálásoktól.

Fakt: A szövetség elvette a szurkolók kedvét
Rossz volt nézni a poznani stadion üres lelátóit a Lengyelország–Magyarország válogatott meccsen. Ez a hatása annak, hogy a szurkolóknak már nincs kedve drukkolni csapatuknak a Lengyel Labdarúgó-szövetség által képviselt politika országában. Azok, akik mégis kilátogattak ezen a hideg estén a Lech Poznan arénájába, tulajdonképpen nem rossz mérkőzést láthattak.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik