Nemzetek Ligája: „Magyarország a csoport első számú esélyese”

Vágólapra másolva!
2018.01.27. 11:00
null
Tarmo Kink már nem játszik az észt válogatottban, de kíváncsi rá, hogy honfitársai mire mennek majd a mieink ellen a Nemzetek Ligájában (Fotó: publik.delfi.ee)
Az ETO-val bajnoki címet nyerő észt válogatott Tarmo Kink szerint előnye és hátránya is lesz az új tornának, de pozitívum, hogy a kisebb válogatottak is reménykedhetnek az Európa-bajnoki szereplésben.

 

Messze van még szeptember nyolcadika, de... Nagy nap lesz a magyar labdarúgás történetében, a válogatott aznap játssza első találkozóját a Nemzetek Ligájában – Finnországgal, idegenben.

VETÉLYTÁRSAK, IDŐPONTOK
A magyar válogatott mérkőzései a Nemzetek Ligájában:

2018. szeptember 8., 18.00: Finnország–Magyarország
2018. szeptember 11., 20.45: Magyarország–Görögország
2018. október 12., 20.45: Görögország–Magyarország
2018. október 15., 20.45: Észtország–Magyarország
2018. november 15., 20.45: Magyarország–Észtország
2018. november 18., 20.45: Magyarország–Finnország

Hogy az újítás beválik-e vagy sem, egyelőre csak találgatni lehet, mindenesetre érdekesnek ígérkezik, hogy a tét nélküli felkészülési mérkőzéseket olyan találkozók váltják fel, amelyek lehetőséget nyújtanak az Európa-bajnoki kvalifikációra. Magyarország Finnország mellett Észtországgal és Görögországgal került egy négyesbe a C-ligában, vagyis a Georges Leekens szövetségi kapitány által vezetett nemzeti csapat útja részben rajtuk keresztül vezethet a 2020-as Eb-re.

„A kvalifikáció szempontjából számunkra is fontos és érdekes az új rendszer – mondta a Nemzeti Sport érdeklődésére pénteken a 32 esztendős, 83-szoros észt válogatott Tarmo Kink, aki Győrben, Kaposváron és Mezőkövesden is futballozott, sőt, az ETO-val bajnoki címet nyert 2013-ban. – Észtországnak kétségkívül egyszerűbb innen eljutni a kontinenstorára, mint a hagyományos módon, igaz, ez sem ígérkezik sétagaloppnak. Már csak a magyarok miatt sem, merthogy szerintem Magyarország a csoport első számú esélyese, és ezt nem azért mondom, mert korábban játszottam a hazájukban, és a mai napig örömmel gondolok vissza arra az időszakra. Egyébként tervezem, hogy a közeljövőben Budapestre utazom, rengeteg barátom van Magyarországon. Visszatérve a Nemzetek Ligájára: mivel a mostani lesz az első alkalom, nehéz több mint fél évvel az elindulása előtt véleményt mondani, ám alighanem előnye és hátránya egyaránt van. A kisebb válogatottaknak jó, hogy hozzájuk hasonló képességű csapatok ellenében vívhatják ki a részvételt, de éppen emiatt lesz nehezebb új játékosokat, fiatalokat kipróbálni, beépíteni a gépezetbe, mert minden mérkőzésnek nagy tétje lesz. Szerintem összességében talán több a pozitívuma a Nemzetek Ligájának.”

Tarmo Kink 2004 és 2014 között szerepelt az észt válogatottban, így a magyarok elleni október 15-i és november 15-i mérkőzésen biztosan nem lép pályára.

„A csapatot viszont jól ismerem – tette hozzá. – Ráadásul a másfél évvel ezelőtt Európa-bajnoki szereplés után sokan felkapták a fejüket, nagyszerűen teljesítettek a magyarok. Lehet, hogy azóta visszaestek az eredmények, de szerintem egyre jobb lesz a magyar labdarúgás, folyamatosan fejlődik. Pozitív véleménnyel vagyok a futballjukról, a technikai tudás is megvan, igaz, mentálisan még tudnak fejlődni.”

JARI LITMANEN ARANYKEZE

Tarmo Kink mellett egy-egy finn és görög újságíró véleményére is kíváncsiak voltunk, csoportellenfeleinknél hogyan vélekednek a kiírásról, a sorsolásról, illetve mit várnak a magyarok elleni mérkőzéstől.

„Finnországban mindenki elégedett a sorsolással, remek csoportba kerültünk – állítja Mikko Knuuttila, az Ilta-Sanomat újságírója. – Markku Kanerva, a válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, Jari Litmanen keze aranyból van, elvégre ő húzta ki a csoportokat. Magyarországról természetesen elsőként az ezerkilencszázkilencvenhetes világbajnoki selejtező jut mindenkinek az eszébe, amelyen az a híres öngól született. Tetszik a Nemzetek Ligája, mert így az unalmas felkészülési találkozók helyett legalább tétmérkőzéseket vívnak egymással a válogatottak, minden bizonnyal a játékosok és a szurkolók is így vélekednek.”

Görögországban szintén üdvözlik a Nemzetek Ligáját.

„Egyértelmű, hogy könnyebb így kijutni az Európa-bajnokságra, vagyis bizakodva tekintünk az új rendszerre – mondta Manolisz Hadziakisz, a Metrosport, illetve a Metropolis 95.5 rádióállomás újságírója. – Ráadásul lehetőséget nyújt, hogy a fiatalok tétmérkőzéseken mutatkozzanak be a válogatottban, és ne csak olyan találkozókon tesztelje a kapitány a csapatot, amelyek egyáltalán nem számítanak. Ami a magyar csapatot illeti, nem lehetünk elégedetlenek a sorsolással, kaphattunk volna gyengébb ellenfelet is a magyar válogatottnál, de erősebb együttest is kifoghattunk volna.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik