Mi a közös Barótiban, Mészölyben, Csankban, Matthäusban és Storckban?

HEGYI TAMÁSHEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2017.10.11. 12:29
null
Baróti Lajosnak (középen) még megadatott, hogy klasszis labdarúgókat irányítson. Itt éppen Tichynek (balra) és Bozsiknak magyaráz (Fotó: MTI)
A címben feltett kérdésre az a válasz, hogy mindannyian legalább tíz vereséget szenvedtek el a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként. Sőt, további öt olyan trénerről tudunk, aki Barótiékhoz hasonlóan szintén legalább tíz vereség részese volt a nemzeti együttes kispadján. Ám tíz (tizenegy, stb.) és tíz (tizenegy, stb.) zakó között is van különbség, hiszen nem mindegy, hogy csak hétszer vagy mondjuk hatvankétszer nyer közben az ember.

 

A 62 győzelem speciel valós adat: Baróti Lajos ennyiszer vezette győzelemre válogatottunkat, de övé a legtöbb döntetlen (27) és a legtöbb vereség (28) – így a legtöbb mérkőzés (117) – is Magyarország szövetségi kapitányaként. Két ciklusban összesen 12 évig működött nemzeti együttesünk élén, a csapatot négy vb-n (1958, 1962, 1966, 1978) irányította; idehaza alighanem megdönthetetlen rekordok maradnak örökre. Hogy közben 28 meccsen maradt alul, hát istenem…

Barótin kívül még négyen tudtak pozitív mérleget felmutatni ilyen sok vereség mellett magyar kapitányként, és közülük csupán Bicskei Bertalan (11 vereség) tevékenykedett a II. világháború után, a többiek mind 1945 előtt dirigálták legjobb futballistáinkat. Kiss Gyula (12) a húszas, Máriássy Lajos (11) a húszas-harmincas, Dietz Károly (13) a harmincas években, utóbbi nevéhez fűződik a válogatott történetének első világbajnoki ezüstérme 1938-ból.

Most nézzük a negatív mérlegű, minimum tíz vereséget számláló szövetségi kapitányokat! Időrendben így fest a lista: Mészöly Kálmán (25 vereség), Csank János (10), Gellei Imre (12), Lothar Matthäus (14), és a svájci vereséggel hozzájuk csatlakozott Bernd Storck (10). Mindent elmond labdarúgásunk új és legújabb kori állapotáról, hogy Csank, Gellei és a két német szakvezető az utóbbi húsz esztendő MLSZ-alkalmazottjai. Érdekesség, hogy a „tízek” tagjai közül öten is legalább két időszakban ültek a válogatott kispadján, Mészöly egyenesen három periódusban (1980–1983, 1990–1991, 1994–1995) kapitánykodott.

Kapitányi időszakok után vereségsorozatok. A tíz kapitány közül mindössze Bicskei és – némi meglepetésre – Matthäus mondhatja el magáról, hogy nem volt nagy vereségsorozata a válogatottal. Kiss Gyula, Máriássy és Dietz dr. egy-egy alkalommal háromszor kapott ki egyhuzamban a nemzeti csapattal, míg Baróti vereségrekordja négyes volt. Utóbbira még sokan emlékezhetnek, hiszen a Kratochfillként a székelyföldi Baróton született mesteredző 1978-ban az Anglia (1–4), az Argentína (1–2), az Olaszország (1–3) és a Franciaország (1–3) elleni vereséggel zárta második kapitányi időszakát. A Csank-éra ezzel szemben négy elbukott mérkőzéssel kezdődött, a Gellei-korszak viszont „barótisnak” bizonyult. És 2016 novembere, valamint 2017 júniusa között a jelenlegi kapitány is megérezte már az egymást követő négy vereség keserű ízét.

Az összesen 24 győztes, 12 ikszes, 25 vesztes válogatott találkozón dirigáló Mészöly Kálmán külön kategóriát képvisel, mindhárom időszakában volt ugyanis egy-egy nagyobb vereségszériája: az elsőben – amelyben megjárta az 1982-es mundialt a csapattal – egy hármas, a másodikban szintén egy hármas, a harmadikban pedig egy négyes. A legutolsó, 61. mérkőzését ellenben megnyerte a válogatottal (1–0 az Izland elleni Eb-selejtezőn, 1995. november 11-én). Ez – mármint a győztes búcsú – rajta kívül csak két trénernek sikerült a cikkben tárgyaltak közül: Máriássynak 1932-ben és Matthäusnak 2005-ben (Storck is győzelmet ünnepelhetett Feröer ellen, de még nem búcsúzik). A többiek mind kikaptak a legutolsó meccsükön.

Végezetül két adatsor az aktuális szövetségi kapitányról. Bernd Storck mérlege 25 mérkőzésen: 8 győzelem, 7 döntetlen, 10 vereség. 2017-es mutatója: 2 győzelem, 0 iksz, 5 vereség, 6–14-es gólkülönbség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik