Ennek az ötösnek nem örülünk: kikaptunk Svájcban

BORBOLA BENCE (BÁZEL)BORBOLA BENCE (BÁZEL)
Vágólapra másolva!
2017.10.07. 20:30
null
Nagy Ádám küzdött Svájc ellen (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
A magyar labdarúgó-válogatott 5–2-es vereséget szenvedett Svájcban a 2018-as világbajnokság selejtezőjének 9. fordulójában. A hazaiak már a szünetben három góllal vezettek, a mieinktől Guzmics Richárd és Ugrai Roland volt eredményes.


VB 2018,
EURÓPAI SELEJTEZŐK

B-CSOPORT, 9. FORDULÓ
2017. október 7., szombat
Svájc–Magyarország 5–2 (G. Xhaka 18., F. Frei 20., Zuber 43., 49., Lichtsteiner 83., ill. Guzmics 58., Ugrai 89.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A gyülekező dél körül volt. A magyar ultrák ezúttal is szép számmal keltek útra annak ellenére, hogy a válogatott számára már nem volt tétje az idegenbeli vb-selejtezőnek. Ezerötszázan érkeztek Bázelbe buzdítani a nemzeti csapatot. Ebéd után kétszáz tagú társaság vert tanyát a főtér, a Marktplatz melletti mexikói étteremben, de értelemszerűen nem a tortilla, s nem is a taco, hanem a hideg sör fogyott leginkább. A helyiek messziről elkerülték a sereget, a többség a közelbe érve gyorsan átsétált az út túloldalára.

Magyar szurkolók éneklésétől volt hangos a barátságos svájci város, és miután errefelé fő a biztonság, rendőrök lepték el az utcákat és tereket. Ekkor még a magyar ultrák kisebb-nagyobb csoportokban múlatták az időt, volt olyan, aki a kultúrának is szentelt egy-két órát, más meg a közeli Németországba ruccant át. Sok idő azonban nem maradt, délután ötkor már hivatalos gyülekező volt: a szurkolók a szokásos vonulásra készültek, a belvárosból három kilométeren át sétáltak a St. Jakob Parkig.

A látvány ezúttal is lenyűgöző volt, akárcsak a zsúfolásig megtelt svájci aréna.

A stadion fél órával a kezdés előtt kis híján tele volt, és végre a „nagy titokra” is fény derült: a mieinknél Kádár Tamás viselhette a csapatkapitányi karszalagot. Adva van azonban a kérdés, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány miért kezelte hosszú napokig hétpecsétes titokként egy amúgy tét nélküli selejtező előtt a sárga lapjai miatt csupán a lelátón helyet foglaló Dzsudzsák Balázs helyettesének a kilétét. A lényeg, hogy Bázelben Kádár Tamásnak kellett nemcsak a védelmet, hanem az egész csapatot összefognia.

Gulácsi Péternek nem ez volt élete mérkőzése (Fotó: AFP)
Gulácsi Péternek nem ez volt élete mérkőzése (Fotó: AFP)

Nem sokáig sikerült…

LYUK A LÁBON
Az első félidőben Bese Barnabás lábára ráléptek, az ütközést követően hordágyon hozták le a pályáról. Kérdés volt, eltört-e a fiatal védő lába, hiszen jó ideig nem tudott rálépni, ám később az öltözőben kiderült, megúszta törés nélkül. Így sem volt szép látvány a sérülés, a lábán az ellenfél stoplijától lyuk tátongott.

A csapat igyekezett volna megnehezíteni a csoportot százszázalékos mutatóval vezető házigazdák dolgát – ehelyett Gulácsi Péter nem akármilyen gólt hozott össze a svájciaknak, a bakiparádék szilveszteri összefoglalójában alighanem helye lesz a balszerencsés mozdulatának. A hazaiak köszönték szépen, és nyomban lendületbe jöttek, két perc leforgása alatt újabb gólt szereztek. Az előttünk üldögélő svájci újságírók ekkor hátradőltek a székükben, és laptopjukon nyomban a vetélytárs portugálok andorrai selejtezőjét kezdték nézni.

S milyen igazuk volt… A félidő közepétől kezdve egy kérdés maradt csak: vajon hány kapott góllal ússzuk meg az estét?

Egyébként is jobb csapat a svájci, de a magyar válogatott játékosai önmaguknak tették felettébb kellemetlenné ezt a kilencven percet. Buta hibák követték egymást, a hazaiak pedig nem tettek mást, mint kihasználták azokat. Ezért aztán nem is volt érdemes azzal foglalkozni, hogy a diósgyőri Ugrai Roland kezdett elöl; vagy azzal, hogy Nagy Ádám támadó középpályásként olyan poszton kezdett, ahol korábban még nem nagyon futballozott.

Lichtsteiner lőtte az ötödik svájci gólt (Fotó: AFP)
Lichtsteiner lőtte az ötödik svájci gólt (Fotó: AFP)

A második félidőt sem kezdtük jól, öt perc sem telt el a fordulást követően, ismét ünnepelhettek a svájciak. Érdekes volt látni, hogy amíg a magyar játékosok összevissza csúszkáltak az alaposan fellocsolt gyepen, addig a hazaiak lába alól jószerivel egyszer sem ment ki a talaj. A közönség egykedvűen nézte az egyoldalú harcot, és mindez akkor is igaz, ha később az előrehúzódó Guzmics Richárd szépített, majd a lefújás előtt Ugrai Roland is a kapuba fejelte a labdát – a hazaiak ugyanis könnyedén futballozva hozták a kötelezőt.

A meccs végén ünnepelt egy kicsit a svájci közönség, néhányan boldogan mesélték, hogy Stephan Lichtsteiner nem mindennapi gólt lőtt a lefújás előtt, de az emberek zöme már azzal foglalkozott, hogy nem mindennapi találkozót rendeznek kedden Portugáliában.

Feröer hazai pályán nem győzte le a letteket, így a vb-selejtezők záró fordulója előtt a fájdalmasan nagy vereség ellenére továbbra is harmadik válogatottunk a B-csoportban – és ez így is marad, ha kedden nem kapunk ki a Groupama Arénában az északiaktól.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Andorra–Portugália 0–2
Feröer–Lettország 0–0

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 9 9 23– 5 +18 27
2. Portugália 9 8 1 30– 4 +26 24
3. MAGYARORSZÁG 9 3 1 5 13–14 –1 10
4. Feröer 9 2 3 4 4–15 –11 9
5. Lettország 9 1 1 7 3–18 –15 4
6. Andorra 9 1 1 7 2–19 –17 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik