MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2017.06.16 23:43 Frissítve: 2017.06.17 08:41

Lakatlan sziget – Malonyai Péter jegyzete

 

Miután – ellentétben Bernd Storckkal – engem nem kért meg a főnököm arra, hogy várjak még a következtetéseimmel, rögzítem a tényt: egy héttel az andorrai gyalázat után ott tartunk, hogy végül is következmények nélkül maradt a szégyen.

 
Storck: Talán nem kellett volna ennyire megbízni egy-két játékosban
Ingyenjegyekkel kárpótolná Storck az Andorrába elutazó szurkolókat
Csányi: Az elnökség úgy döntött, hogy Storck kap egy második esélyt

A kapitány pozíciójában, sőt pozícióiban maradhatott, tulajdonképpen megerősödött, hiszen ha valakit világraszóló blama után sem büntetnek meg, az szilárdabb lábakon áll, mint a párizsi Notre Dame. Olyan ez, mint amikor a gyereknek az év végi bizonyítványában ott a matematikaegyes, ám a papa megsimogatja a kisfia fejét, s csak ennyit mond: majd kijavítod…

A sorok között persze fellelhető a lényeg. Az a szövetségi megfogalmazás, hogy Herr Storck kapott egy újabb esélyt, ami ugyebár azt jelenti, hogy a korábbit eljátszotta. Arról is szó van a nekünk szánt szövegben, hogy illene szorosabbra fűzni kapcsolatait az élvonalbeli edzőkkel, nálam ez úgy értelmezhető, hogy eddig állam volt az államban, tehát kommunikációból is – elégtelen.

A szinte örökös kapitány plasztikus képpel él, azt mondja, szeretné visszakormányozni a „hajónkat” a legjobb útra. Igen ám, csak most mintha lakatlan szigeten téblábolna, naphosszat lesve a láthatárt, felbukkan-e valahol valamiféle kóbor csónak. Mert – ez is kiderül általa – azt tartja a legnagyobb hibájának, hogy túlságosan megbízott egy-két játékosban. Nem éppen éleslátásról tanúskodó vezetői magatartás, még úgy sem, hogy mi, kívülállók is hasonlóan vagyunk, csak éppen nem csupán egy-egy futballistában, hanem a csapatban bíztunk.

A bizalom pedig sérülékeny valami, meg lehet próbálni visszaszerezni – aktuálisan – ezresekkel dobálózva, ám alapvetően nem megvehető. Mert ugyebár vérlázítóan hánytak fittyet kötelezettségüknek a futballisták, s hogy levetették velük a mezt, érthető – de hogy egyáltalán felvehették, nagyobb hiba.

Lehet, hogy néhányan közülük nem lesznek válogatottak, ám tettarányos következmények náluk sincsenek, röhöghetnek (vagy sírhatnak, ha éppen közel a kamera) a markukba, minden megy, mehet tovább.

A tenger meg csak hullámzik.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.09.22 23:44:17

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Marad a felkészülés, de mire is?

2017.09.21 22:29:50

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Hadd ne kezdjünk e helyütt részletes felsorolásba, hogy Kovács Attila milyen elképesztő, dilettáns, szégyenteljes döntésekkel, módszerekkel, machinációkkal, otrombaságokkal írta be örökre a nevét a magyar labdarúgás történetének legsötétebb lapjaira.

2017.09.19 23:46:32

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az UEFA szemszögéből valamennyi lépés érthető.

2017.09.18 22:48:03

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A közönség a magyar címert szereti, a hazájáért rajong, és ezt fejezi ki minden egyes sporteseményen.

2017.09.17 23:45:14

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Turgenyev szerint »az egyetlen dolog, ami számít az életben, magadat a második helyre tenni«, s bár nem hinném, hogy Lajos bá és Józsi bá kívülről fújta volna a klasszikus orosz író műveit, gondolatait, tetteik mindenesetre szinkronban voltak velük.