A Dárdai-gárda harminc perc alatt lerendezte a litvánokat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.05. 18:20
null
A magyar válogatott az első félidőben nagyon megszórta ellenfelét (Fotó: Veres Viktor)
Felkészülési mérkőzésen a magyar válogatott az első félidő pazar játékának köszönhetően 4–0-ra megverte Debrecenben Litvániát.


FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

MagyarországLitvánia 4–0 (4–0)
Debrecen
, Nagyerdei Stadion, 6218 néző. Vezette: Zelinka (cseh)
Magyarország: Dibusz (Király, a szünetben) – Szolnoki (Szélesi, a szünetben), Fiola, Lang, Forró (Leandro, a szünetben) – Stieber Z. (Varga R., a szünetben), Simon Á., Tőzsér, Dzsudzsák – Nikolics (Szalai Á., a szünetben), Priskin (Németh K., a szünetben). Szövetségi kapitány: Dárdai Pál
Litvánia:
Klevinskas – Andriuskevicius (Kijanskas, 76.), Klimavicius, Mikuckis (Freidgeimas, a szünetben), Vaitkunas – Kazlauskas (Luksa, a szünetben), Panka, Chvedukas (Kuklys, 72.), Cesnauskis – Sirgedas (Slivka, 58.), Matulevicius (Spalvis, 62.). Szövetségi kapitány: Igoris Pankratjevas
Gólszerző:
Stieber Z. (15.), Dzsudzsák (20.), Nikolics (29.), Priskin (31.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A litvánok ellen felszabadultan lépünk pályára, Dárdai Pál elmondta, abszolút nem érdekli a pénteki eredmény – vezette fel a finnek elleni Európa-bajnoki mérkőzés főpróbáját Dzsudzsák Balázs, majd csapatkapitányként a válogatottat is a szélső vezette fel, mégpedig a Nagyerdei Stadion gyepére. Természetesen nem kell szó szerint venni Dárdai szavait, de az figyelemre méltó, hogy két csatárral kezdett csapatunk, Nikolics Nemanjával és Priskin Tamással, akiket középen Tőzsér Dániel, a széleken Dzsudzsák mellett Stieber Zoltán igyekezett segíteni.

A védelmet a Dibusz – Szolnoki, Fiola, Lang, Forró ötös alkotta, akik közül a jobbhátvéd, Szolnoki Roland most esett át a tűzkeresztségen a nemzeti csapatban.

Hamar meghozta a szokásosnál támadóbb jellegű taktika a gyümölcsét, mert egy-egy veszélytelen középtávoli lövés után a 15. percben Stieber Zoltán a jobb felsőbe tekert egy lecsorgó labdát, a tizenegyespont környékéről. 1–0!

Bátraké a szerencse – tartja a mondás is, de ez aligha vigasztalja a litvánok kapusát, Saulius Klevinskast, aki csúnyán bevédte Dzsudzsák Balázs távoli szabadrúgását, és máris 2–0-ra vezetett a Dárdai-gárda.

Önbizalmat adott a jó kezdés a korábban a címeres mezben a legfontosabb pillanatokban rendre megremegő Nikolics Nemanjának is, aki gyönyörű gólt emelt a 16-oson kívülről (3–0), majd Dzsudzsák harcos labdaszerzése után Priskin Tamás gondolkodás nélkül értékesítette ziccerét. 4–0 ide, félórányi játék után!

Dzsudzsák már a harmadik gólt készítette elő társainak saját találata mellett, nem véletlenül nevezte őt Dárdai a minap egyenesen zseninek – válogatottunk egyébként egy félidő alatt négy gólt legutóbb 2010 októberében szerzett, a San Marino elleni Eb-kvalifikációs találkozón (8–0).

Játékosaink elszántságára jellemző, hogy a Priskin által véletlenül lekönyökölt Fiola Attila vérző fejjel is visszakérezkedett a pályára, majd pár másodpercre rá fejjel tisztázott az ötösön Deivydas Matulevicius elől. Voltak korábban olyanok, akik ennél jóval fontosabb mérkőzésen is lesántikáltak a hajrában, amikor már nem volt cserelehetőségünk...

Tőzsér Dániel is megmutatta, hogy teljesen áthatotta az angol futball szellemisége, egy sárga lappal a háta mögött becsúszva szerelte a gólhelyzetben lévő Gratas Sirgedast az ötösön, csodás mozdulattal.

A szünetben Dárdai – korábbi terveinek megfelelően – a csapat több mint felét lecserélte, pályára vezényelve a Király Gábor, Szalai Ádám, Németh Krisztián, Leandro, Varga Roland, Szélesi Zoltán hatos fogatot.

Talán a változtatások miatt vette fel nehezebben a mérkőzés fonalát a magyar válogatott, Matulevicius még helyzetbe is került, de rosszul célzott. Pontatlan be- és átadások, közepes tempó jellemezte ekkor a mieink játékát, jó húsz perc kellett az első érdekesebb magyar támadásig, de Varga pontatlanul tálalt a jobb szélről Németh elé.

Németh középtávoli lövése sem veszélyeztette a litvánok idegrendszerét, így a 70. percben bizony felharsant az első türelmetlen füttyszó a lelátókról. Szalai megszerezhette volna az ötödiket, de elvariálta hatalmas ziccerét, beérte őt védője.

Csalódott közönség ide, az egyre morcosabban néző Dárdai oda, a magyar válogatott nem tudott felpörögni a hajrára, sőt Királynak kellett két bravúrt bemutatnia: előbb kikapta a bal sarok elől Mantas Kuklys közeli próbálkozását, majd a másik kapufa elől kiütötte Egidijus Vaitkunas távoli szabadrúgását.

Dárdai ettől sokkal jobb kedvre derült...

Hogy ilyen szélesen mosolyogjon a finnek elleni, immáron komoly téttel bíró erőpróba után is, ahhoz az kell majd, hogy nemzeti csapatunk végig magas fordulatszámmal futballozzon jövő szombaton.

Az NSO Tv vágatlan felvételei Dárdai Pál sajtótájékoztatójáról



Atalálkozó után Stieber Zoltán, Fiola Attila, Nikolics Nemanja, Tőzsér Dániel és Dibusz Dénes, nyilatkozott az NSO Tv-nek.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Bolton – Anglia), Dibusz Dénes (Ferencváros), Király Gábor (Fulham – Anglia)
Védők: Fiola Attila (Puskás Akadémia FC), Forró Gyula (Újpest FC), Juhász Roland (Videoton), Lang Ádám (Győri ETO FC), Leandro (Omonia Nicosia – Ciprus), Szélesi Zoltán (Puskás Akadémia FC), Szolnoki Roland (Videoton), Pintér Ádám (Levadiakosz – Görögország)
Középpályások: Gera Zoltán (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Pécsi MFC), Simon Ádám (Videoton), Stieber Zoltán (Hamburg – Németország), Tőzsér Dániel (Watford – Anglia), Varga József (Debreceni VSC-Teva)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva – Oroszország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Videoton), Priskin Tamás (Győri ETO FC), Simon Krisztián (1860 München – Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

A Finnország elleni selejtező előtt csatlakozik a kerethez: Guzmics Richárd (Wisla Kraków – Lengyelország), Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Vanczák Vilmos (Sion – Svájc)

Biztonsági tartalékok: Böde Dániel (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Salzburg – Ausztria), Koman Vladimir (Diósgyőri VTK), Rudolf Gergely (Győri ETO FC)

A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA, 2014–2015
2014
március 5.
Magyarország–Finnország (Győr)1–2
G: Rudolf
május 22.
Magyarország–Dánia (Debrecen)2–2
G: Dzsudzsák, Varga R.
június 4 .
Magyarország–Albánia (Bp., Puskás-stadion)
1–0
G: Priskin (11-esből)
június 7.Magyarország–Kazahsztán (Bp., Puskás-stadion)3–0
G: Priskin, Varga R., Engel – öngól
szeptember 7.Magyarország–Észak-Írország 1–2G: Priskin
október 11.Románia–Magyarország
1–1G: Dzsudzsák
október 14. Feröer–Magyarország
0–1G: Szalai Á.
november 14.Magyarország–Finnország 1–0
G: Gera
november 18.
Magyarország–Oroszország
1–2
G: Nikolics
2015
március 29.Magyarország–Görögország
0–0
június 5.
Magyarország–Litvánia4–0
G: Stieber Z., Dzsudzsák, Nikolics, Priskin
június 13.Finnország–Magyarország Eb-selejtező
szeptember 4.
Magyarország–Románia
Eb-selejtező
szeptember 7.
Észak-Írország–Magyarország
Eb-selejtező
október 8.Magyarország–Feröer
Eb-selejtező
október 11.Görögország–Magyarország
Eb-selejtező
AZ EB-SELEJTEZŐCSOPORT TELJES PROGRAMJA IDE KATTINTVA ELÉRHETŐ!
AZ ÁLLÁS
1. Románia 5 4 1 7–1 +6 13
2. Észak-Írország 5 4 1 8–4 +4 12
3. MAGYARORSZÁG 5 2 2 1 4–3 +1 8
4. Finnország 5 1 1 3 5–7 –2 4
5. Feröer 5 1 4 2–7 –5 3
6. Görögország 5 2 3 1–5 –4 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik