Fásult, körülményes játék, és 1-0-s siker az albánok ellen

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2014.06.04. 19:14
null
Sokat erőlködött a magyar válogatott a meccs elején (Fotók: Czerkl Gábor)
A harmadik mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó-válogatott Pintér Attila irányításával: Albánia ellen a csereként beállt Priskin Tamás tizenegyesből született találatával 1–0-ra győzött a nemzeti csapat a Puskás Ferenc Stadionban. A mérkőzés kevés helyzetet és izgalmat, illetve rendkívül alacsony színvonalat hozott.

 

NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–ALBÁNIA 1–0
(0–0)
Budapest
, Puskás Ferenc Stadion, 3500 néző. Vezette: McLaughlin (Gavin, Dynan – írek)
MAGYARORSZÁG: Rózsa – Heffler T., Lipták, Lang, Korhut (Bosnjak, 67.) – Varga J., Pátkai (Vécsei, 54.) – Dzsudzsák (Lovrencsics, 73.), Rudolf (Priskin, 69.), Stieber (Varga R., 64.) – Futács (Kalmár, a szünetben). Szövetségi kapitány: Pintér Attila
ALBÁNIA: Berisha – Hysaj, Mavraj, Curri (Kace, 65.), Lenjani – Lila (Vila, 80.), Cana, Agolli – Rama (Vajushi, 70.), Cikalleshi, Gashi (Kapllani, 66.). Szövetségi kapitány: Giovanni De Biasi
Gólszerző: Priskin (82. – 11-esből)

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

FRISS ARCOK. Két újonccal, Rózsa Dániellel és Heffler Tiborral kezdődött a magyar csapat összeállítása. A mérkőzés pedig ahhoz képest, hogy az összecsapást milyen gyér érdeklődés kísérte – helyszínen lévő kollégánk meccs eleji megjegyzése szerint a románok elleni zárt kapus meccsen jobb volt a hangulat… – a Puskás Ferenc Stadionban, nem is rossz iramban.

A két ballábas szélső, Stieber Zoltán és Dzsudzsák Balázs közül a csapatkapitány kezdett a jobb oldalon, előbbinek pedig a 10. percben volt egy ígéretes labdája Futács Márkó felé, ám a center néhány centivel lemaradt az átadásról.

A JÁTÉKVEZETŐ SEM PÖRGÖTT FEL. A Nemzeti Összetartozás Napján a meccs irama nem is engedte tíz percnél tovább, hogy Erdély ne kerüljön szóba a lelátón. S miközben a lelátón geopolitikai kérdések voltak napirenden, az albánok előrébb lopakodtak, és szögletek után próbáltak veszélyt teremteni. A 20. percben Valdet Rama beadása szállt középre, Sokol Cikalleshi sarokkal pörgetett kapura, ám a szép jelenet végén Rózsa a helyén volt.

Az ír játékvezetőre ugyanakkor nem ragadt át a lelátói hangulat, több szituációban is a mieink kárára döntött, amikor például Shkëlzen Gashi – amúgy teljesen feleslegesen és értelmetlenül – lerántotta a Korhut Mihályt, tizenegyes helyett továbbot intett. Fél óra elteltével Dzsudzsák Balázs szabadrúgásból vette célba az albán kaput, ám lövése kevéssel a léc fölé szállt. Bal lábasaink aktívan játszottak, Stieber hasonló távolságból, akcióból tüzelt, ugyancsak fölé.

Korhut Mihály nem mindig önszántából került a földre
Korhut Mihály nem mindig önszántából került a földre

MAGYAR SZABADRÚGÁSBÓL VESZÉLYES ALBÁNOK. A félidő hajrájában magyar szabadrúgáskombináció (!) után indítottak le a vendégek, szerencsére, a kontra során Gashiból elfogyott az erő, és 23 méteres gurítása után Rózsa magabiztosan vetődött rá a labdára. A hosszabbításban még a letámadás révén sikerült némi zavart okozni az albán védelemben, s bizony ez már pozitívum volt a mieink játéka szempontjából az első félidőben.

A szünetben a szürkén játszó Futács Márkó – ebben persze a kiszolgáló személyzet is benne volt – kiszállt a meccsből, jött a helyére Kalmár Zsolt, majd a második félidő első perceiben érkezett egy újabb újonc, Vécsei Bálint. A Honvéd középpályása akár pillanatokkal később maradandót is alkothatott volna, ám Rudolf labdáját nem tudta átvenni, pedig ellenkező esetben a kapussal találta volna szemben magát.

A helyzetek száma nem akart nőni a változtatásokkal, ellenben a Vargáké igen: pályára lépett Roland is, Stieber helyett állt be. Több mint húszpercnyi, kapura lövés nélküli időszak után Varga József veszélyeztetett, amikor megcsúsztatta Dzsudzsák beadását. Természetesen cserékkel ekkor már sokkal jobban álltunk, mint helyzetekkel, pláne, hogy Priskin Tamás előtt Bosnjak Predrag, a Haladás védője is bemutatkozhatott címeres mezben szűk egy évvel azután, hogy magyar állampolgárságot kapott.

A hamis Dzsudzsáknak a hálóban még jutott hely, a kispadon már nem
A hamis Dzsudzsáknak a hálóban még jutott hely, a kispadon már nem
Priskin Tamás 11-est harcolt ki, amit értékesített
Priskin Tamás 11-est harcolt ki, amit értékesített

A HAMIS DZSUDZSÁK UTÁN A LABDA IS A KAPUBAN. A 72. percben végre Kalmár produkált némi futballra emlékeztetőt, ám szép megindulását követően a meglőtt labda szögletre pattant az egyik védőről. A 78. percben odáig fokozódott a feszültség, hogy egy Dzsudzsák-mezes szurkoló nem bírta elviselni már azt, és a nagyérdemű szórakoztatása közepette egészen a hálóig rohant, hogy aztán a magyar kispadnál ártalmatlanítsák.

Felpörgött a meccs, vagy legalábbis a Dzsudzsák helyére beálló Priskin Tamás tett arról, hogy legyen végre kaput találó lövés. A támadó szép lefordulást követően elesett védője szorításában (lehet, hogy a saját lábában?), a játékvezető pedig ezúttal már büntetőt ítélt. A labda mögé Priskin állt oda, és nagy erővel a kapu közepébe lőtt. 1–0

A gól után Albánia lendült támadásba: Ansi Agolli bal lábas bombáját Rózsa tolta ki, majd egy Lovrencsics-helyzet után Lorik Cana bombázott, de a megpattanó lövés után mellé szállt a labda. A magyar csapat nyögvenyelős meccsen – Pintér Attila kapitánysága alatt először – nyert, ám a lefújás után füttyszó járt a teljesítményért.

REAKCIÓ: Pintér nem akar a bíróval foglalkozni, örül a sikernek

PRISKIN: 43/13 ÉS 43/5
Priskin Tamásnak ez volt a 43. válogatott meccse és a 13. gólja. Ha úgy tetszik, a nemzeti csapatban jó formában van, hiszen legutóbbi 7 meccsén ez már 5. találata volt, más kérdés, hogy ez 2011 novembere óta felölelő időszakot jelent. Priskinről egyébként nem igazán mondható el, hogy 90 perces ember lenne a válogatottban: az összes fellépése közül mindössze ötöt (!) játszott végig, a többin le- vagy becserélték.
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA, 2014–2015
2014
március 5.
Magyarország–Finnország (Győr)1–2
G: Rudolf
május 22.
Magyarország–Dánia (Debrecen)2–2
G: Dzsudzsák, Varga R.
június 4 .
Magyarország–Albánia (Bp., Puskás-stadion)
1–0
G: Priskin (11-esből)
június 7.Magyarország–Kazahsztán (Bp., Puskás-stadion)felkészülési
szeptember 7.Magyarország–Észak-Írország Eb-selejtező
október 11.Románia–Magyarország
Eb-selejtező
október 14. Feröer–Magyarország
Eb-selejtező
november 14.Magyarország–Finnország Eb-selejtező
2015
március 29.Magyarország–Görögország
Eb-selejtező
június 13.Finnország–Magyarország
Eb-selejtező
szeptember 4.
Magyarország–Románia
Eb-selejtező
szeptember 7.
Észak-Írország–Magyarország
Eb-selejtező
október 8.Magyarország–Feröer
Eb-selejtező
október 11.Görögország–Magyarország
Eb-selejtező
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik