BODNÁR ZALÁN 2017.10.08 23:08 Frissítve: 2017.10.09 09:01

A szfinx maradt – Bodnár Zalán jegyzete

 

A 2009-es egyiptomi U20-as vb-n az Egervári Sándor vezette válogatott bronzérme olyan eufóriát váltott ki a minden apró sikerre kiéhezett magyar szurkolókból, mint amilyent másutt az A-válogatott dobogós helyezése szokott. Persze, a drukkerek tisztában voltak vele, hogy a bravúr utánpótlástornán köszöntött be, amelyre a nagymenők nem is a legjobb csapatukat küldték, inkább már a felnőttválogatottban játszatták a húszéves tehetségeiket –, mégis mindenki a szebb jövő zálogát látta az egyiptomi hősökben, és már a tenyerét dörzsölve gondolt azokra az eljövendő évekre, amikor az észak-afrikai országban tizenegyesölővé váló Gulácsi Péterrel, a mesterien irányító Koman Vladimirral vagy a remekbe szabott gólokat szerző Németh Krisztiánnal a soraiban vonul ki a magyar válogatott a zöld gyepre – a remények szerint egy nagy tornán is.


Ennek az ötösnek nem örülünk: kikaptunk Svájcban
Storck: Jelenleg ennyit tudunk, ez a maximum
Gulácsi: Elnézést kérek a szurkolóktól is

Aztán Balajti Ádámtól Dudás Ádámig, Tóth Bencétől Zámbó Bencéig fájdalmasan rövid idő alatt eltűnt mindenki – vagy legalábbis nem tudott kiemelkedni a középszerűségből. Egyiptom után hét évvel a magyar futball megélte a csodát, és a tavalyi Eb-n harminc év után újra nagy tornán szerepelhetett a válogatott, ám Franciaországban egyedül Németh Krisztián lépett pályára az egyiptomi bronzérmesek közül, és ő sem volt alapember, 108 percet kapott két csoportmeccsen. Koman Vladimir addigra már rég megbukott a válogatottnál, míg a többség el sem jutott a meghívóig. Gulácsi Péter ugyan kerettag volt Bernd Storck Eb-csapatában, de pályára nem léphetett Király Gábor mellett.

Most, nyolc évvel Egyiptom után ott tartunk, hogy a svájci vb-selejtezőn az akkori alapcsapatból – Varga Roland csak perceket kapott az U20-as tornán – csupán Gulácsi Péter képviselte a bronzérmes ificsapatot. Ő legalább vitte valamire, Bundesliga-élcsapatban véd, a Bajnokok Ligájában szereplő két játékosunk egyike – így tekintettek rá a szurkolók Bázel előtt.

Aztán két potya góljával a nagy zakó bűnbakja lett, a futball- és sporthonlapok közül több is már arról szavaztatja olvasóit, hogy kikerüljön-e a csapatból. Az önvádat már-már művészien megtestesítő, görnyedten a háló előtt földön fekvő alakja a meccs szimbolikus képe lett.

Az utolsó bálvány is leomlott.

Már csak a szfinx maradt nekünk.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.10.16 23:17:43

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

NS-VÉLEMÉNY. Persze létezik az az opció, hogy Storck kapitányi pályafutása véget ér, de sportigazgatói tisztségét megőrzi. Általános vezetéselméleti igazság, hogy ha valaki valahol csúcsmenedzser volt, ott később főportási minőségében ritkán érzi jól magát.

2017.10.16 08:15:22

Magyar válogatott BORBOLA BENCE

Amennyiben a szövetségi kapitánynak, illetve sportigazgatónak távozni kell, sokan követhetik.

2017.10.15 23:08:38

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Bocsánat, hogy ismét jogászkodom, de ez szerződés kérdése. Jobb helyeken a megállapodásban kikötnek némi eredménykényszert, mondjuk, ha a futballcsapat három-négy-öt fordulón át a tabella alsó felében vergődik, a munkáltató felmondhat a szakvezetőnek. Szándékosan nem válogatott példát hoztam, ne adj’ isten a megszerzendő pontok számát említve, a kérdés ugyanis általánosítható.

2017.10.14 22:57:48

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Téged vigasztal, hogy velünk együtt lemaradt a futball-világbajnokságról Románia, Szlovákia, Ausztria, Bulgária, Csehország és Ukrajna? Neked könnyebb ettől a lelked, hogy lám, nekik sem sikerült? Én inkább azt kérdezem: mitől ilyen jók a lengyelek? Valahogy nekik az utóbbi időben mindig összejön.

2017.10.14 00:10:42

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Talán érdemes visszatérni az egyszer már bevált ötlethez.