Marco Rossi: Fogalmam sincs, hogy Gulácsi vagy Dibusz fog-e védeni az Eb-n, az utolsó pillanatban döntök

PUSZTAI VIOLAPUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2024.03.25. 13:25
Marco Rossi nehéz döntés előtt áll: ki védje a magyar válogatott kapuját az Eb-n? (Fotó: Koncz Márton)
Megtartotta szokásos meccs előtti sajtótájékoztatóját a magyar labdarúgó-válogatott. Marco Rossi szövetségi kapitány mellett ezúttal Lang Ádám válaszolt az újságírói kérdésekre.

Marco Rossi először arról beszélt, hogy bár a svájci válogatottban több koszovói származású labdarúgó játszik, nem lát hasonlóságot a két csapat között. 

„Meglehetősen különböző szintet képviselnek, a játékstílusuk is más. A svájciak játéka inkább domináns, birtokolják a labdát, keresik az üres területeket, amelyet cselezéssel, párharcok megnyerésével érnek el. A koszovóiak ezzel szemben direktebb futballt játszanak. Tehát egyéniségek és játékstílus terén is különböző válogatottakról beszélhetünk.” 

Azzal kapcsolatban, hogy kipróbál-e a válogatott új dolgokat a Koszovó elleni felkészülési meccsen, egy neves olasz edző, Franco Scoglio mondását idézte: „a válogatott terén nincsenek marháskodásból elkövetett kísérletezések”. Ezt igyekszik ő is elkerülni, ezért mindent, amit csinálnak, meghatározott célból teszik, nincs értelme olyan dolgokat kipróbálni, amit az Eb-n nem alkalmaznának. Ha lesz változás, az annyiban merül ki, hogy kipróbál olyan játékosokat, akikre számíthat az Eb-n, hasznosak lehetnek bizonyos pozíciókban.  

Természetesen felvetődött a kapuskérdés is, ezzel kapcsolatban ő is komoly dilemma előtt áll. 

„A szívemre teszem a kezem: fogalmam sincs, hogy ki fog védeni az Eb-n. Dénes több mint egy évig védte a válogatott kapuját, a selejtezőben is végig ő védett, s a magyar bajnokság legkíválóbb csapatának, a Ferencvárosnak a kapusa. Azonban, ha egymás mellé tesszük a Ferencvárost és a Lipcsét, akkor két különböző minőséget képviselő csapatról van szó. Ellenben a két kapus képességei azonos minőségűek, mindkettőnek megvannak az erősségei más-más területeken. Nem állítanám őket egymással szembe, mindketten top játékosok, mindketten top csapatban védenek, és ezen az Eb-n egyformán fogok rájuk támaszkodni. Fenntartom a jogot, hogy az utolsó pillanatban döntsem el, ki védjen, és ez nagyon nehéz döntés lesz. De azt kívánom magamnak, hogy ugyanilyen nehézséggel szembesüljek bármely más poszton is. Hadd kérjem meg a magyar szurkolókat is, hogy ne álljanak egyik kapus mellé a másik ellenében, mert mindannyian ugyanazért küzdünk. Akármelyikük mellett döntök is, támogassák a döntésemet.

Marco Rossi a szövetségi kapitányok rangsorában a koszovóiak elleni meccsen utoléri Mészöly Kálmánt. Ezzel kapcsolatban elmondta, büszkességgel tölti el, hogy  már ugyanannyi alkalommal, egészen pontosan hatvanegyszer ülhet le a magyar válogatott kispadján, mint a magyarok oly kedvelt edzője. Hozzátette, ezzel fellép a dobogóra, s már csak olyan legendák előzik meg, mint Baróti Lajos és Sebes Gusztáv. Nem szeretné magát hozzájuk hasonlítani, de elégedettséggel tölti el, hogy megközelíti őket. 

Lang Ádám Dárdai Márton dicsérte, úgy véli, stabilan játszott a törökök ellen (Fotó: Koncz Márton)

Lang Ádám a törökök ellen belső védőposzton kezdett, majd miután Dárdai Márton beállt, szélre került. Ezzel kapcsolatban így vélekedik.

„Nem éreztem azt, hogy gondot jelentett, hogy a törökök ellen belső védőként és szélső védőként is játszottam. Mindkettőt szeretem, nekem az a lényeg, hogy ott legyek a pályán, azt csinálhassam, amit szeretek, és megfelelhessek a saját magam és a szakmai stáb elvárásainak. 

Idén májusban lesz tíz éve, hogy a 31 éves hátvéd bemutatkozott a magyar válogatottban, 2021. szeptember óta pedig minden meccsen játszott. Ezt a következőképpen kommentálta.

„Próbálom mindennap a lehető legjobbamat nyújtani, bár nyilván nekem is van rossz napom. Van bennem egy belső erő, akkor is összeszorítom a fogam, amikor nem érzem olyan jól magam. Az életem során sok akadályba ütköztem, de mindig leküzdöttem őket, kitartó voltam, ez javarészt ennek köszönhető. Van tehetségem és megfelelő intelligenciám, hogy ezt jóra fordítsam, ne tékozoljam el. Örülök, hogy a szakmai stáb is úgy ítélte meg, hogy megérdemlem a lehetőséget, és ezt meg is kapom. De ez a múlt, ebből építkezni kell, és azt vallom, hogy sohasem lehet megelégedni, mindig van min javítani, én erre törekszem a mindennapjaimban. A válogatottsággal egy álmom vált valóra, már gyerekként, amikor az utcán rugdostam a labdát, elképzeltem, hogy milyen lesz a válogatottban pályára lépni. Élveztem minden pillanatát, és szeretném, hogy még sokáig tartson. 

A sajtótájékoztatón az NSO Tv kérdésére, a törökök ellen a védelemben debütáló Dárdai Mártonnal kapcsolatos tapasztalatairól beszélt. 

„Jól illeszkedett be a csapatba, akár az emberi, akár a szakmai oldalt nézzük. Nagyon profin és határozottan jött be, stabilan játszott, a mérkőzés után gratuláltam is neki. Örülök, hogy vannak ilyen karakterek, és hogy ilyen kiélezett verseny van minden pozícióért a válogatottban.”

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI MÁRCIUSI PROGRAMJA
Március 26.
19.00: Magyarország–Koszovó (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

AZ A-CSOPORT MENETRENDJE AZ EB-N
JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik