Címlapsztori: topligák sztárjátékosai várnak a magyar válogatottra a nyári Európa-bajnokságon

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.03.07. 07:04
A svájci Granit Xhaka nagyon erős futballista, ezt Nagy Ádám már testközelből tapasztalhatta (Fotók: Imago Images)
Két számjegyűre váltott a számláló, március 6-án volt kereken száz nap hátra az Európa-bajnokságig. Előző lapszámunkban interjút közöltünk Marco Rossi szövetségi kapitánnyal, ezúttal pedig az ellenfelek bemutatásával folytatjuk a hangolódást a németországi tornára.

Három veszélyes ellenfél vár a tornára csoportelsőként kijutó, a sorsoláskor a második kalapba kerülő magyar válogatottra a június 14-én kezdődő Európa-bajnokságon – tudtuk ezt már akkor, amikor december 2-án Hamburgban a gömbökből kihúzták, hogy a házigazda Németország, valamint Skócia és Svájc lesz a csoportellenfelünk. Lássuk most őket kicsit közelebbről, a negyedik kalaptól felfelé haladva!

SVÁJC
Európa egyik legkiegyensúlyozottabb és leginkább alulértékelt válogatottja, amely felettébb veszélyes ellenfél, igencsak mély kerettel. Vladimir Petkovic hét éven át irányította szövetségi kapitányként az együttest, majd az ő örökébe lépett a játékosként az ezredfordulón klasszis Murat Yakin, hogy az előző Eb-n a negyeddöntőbe jutás után még egy szinttel magasabbra vezesse a svájci nagy generációnak nevezett, a 2009-es U17-es világbajnok (Granit Xhaka, Ricardo Rodríguez, Haris Seferovic) és a 2011-ben U21-es Eb-ezüstérmes (Yann Sommer, Xherdan Shaqiri, Admir Mehmedi, Mario Gavranovic, Fabian Frei, Fabian Lustenberger) játékosokra épülő keretet.

Már a kapuban is két klasszis őrködik, az Internazionaléban védő Yann Sommer hónapok óta Európa egyik legjobbja a poszton, helyettese, Gregor Kobel pedig bravúrt bravúrra halmoz a Borussia Dortmundban.

Murat Yakin gyakran váltogatja a 4–3–3-as és a 3–4–3-as taktikai formációt, aminek elsősorban az az oka, hogy Ricardo Rodríguezen kívül nincs ballábas védője – ráadásul ő is többnyire bal oldali belső védőt játszik klubjában, a Torinóban. Hiába remek labdarúgó a védelem tengelyében a Manchester Cityben játszó Manuel Akanji, a Mönchengladbach futballistája, Nico Elvedi (a tíz selejtezőn hétszer ők alkották a belső védőpárost) és Fabian Schär is (Newcastle United), mindhárman jobblábasok, ami nehezíti, kiszámíthatóvá teszi a labdakihozatalokat, ezért abban részt kell vennie a középpályáról Denis Zakariának is.

A középpálya kulcsfigurája a Leverkusen fáradhatatlan motorja, Granit Xhaka, aki a bal oldalt fedi be, míg a jobb oldalon általában Remo Freuler, a nagy idényt futó Bologna játékosa kap lehetőséget.
A támadósor ikonikus alakja az immár 119-szeres válogatott, 32 éves Xherdan Shaqiri, aki a jobb oldalról támad tükörszélsőként, de amikor a négyvédős rendszerben az ellenfél a svájciak térfelének közepére ér, az egyik szélső támadónak vissza kell zárnia ötödik védőnek – ehhez neki már nincs meg a gyorsasága, így rendre a bal oldali támadóra, Rubén Vargasra vagy Renato Steffenre hárul ez a feladat.

A középcsatár posztján is nagy az edzői stáb merítési lehetősége. Az első számú center Zeki Amdouni (Burnley), aki hat góljával a selejtező kimagaslóan legeredményesebb svájci játékosa volt (még négyig sem jutott más a csapatból). Nagyszerű alternatívája Noah Okafor a Milanból, és a legfrissebb hírek szerint valószínűleg felépül az Eb-re Breel Embolo (Monaco) is, akinek augusztusban szakadt el a keresztszalag a térdében.

A selejtezőt nagyon jól kezdte a svájci válogatott, az első három meccsén simán győzött, de utána az addig óramű-pontosságúnak tetsző gépezet elkezdett akadozni, és utolsó hat találkozójából már csak egyet nyert meg, így Izraelt épphogy megelőzve csípte el a csoport második helyét Románia mögött. Az utóbbi időben már sok kritikát kapott a szövetségi kapitány. A keret alapján nem zárható ki, hogy a svájciak kiemelkedő generációja eddigi legnagyobb alakítására készül, bár az is előfordulhat, hogy éppen ezen az Eb-n foszlik szerte minden illúzió.

Scott McTominay, a skótok csillaga hét gólt szerzett az Eb-selejtezőben

SKÓCIA

A skót válogatott közel állt ahhoz, hogy a selejtezőben részt vevő csapatok közül elsőként jusson ki Németországba, és bár a spanyolok elleni vereség miatt ez csúszott, gond nélkül meglett a kvalifikáció. A hatvanesztendős Steve Clarke öt éve irányítja szövetségi kapitányként a válogatottat, és nagyon jó döntésnek bizonyult a kinevezése, vele sokat fejlődött a csapat. Mérkőzésenként átlagban 1.67 pontot szerez, ilyen eredményes szakvezetőjük a hatvanas évek, Ian McColl óta nem volt a skótoknak.

Bár magára valamit is adó szakértőnek illik azt mondania, a skót válogatott már nem a klasszikus brit futballstílust képviseli, és semmiben sem hasonlít a régi korok skót csapataira, jobban megvizsgálva sok esetben ugyanazokat a hagyományos karakterjegyeket viseli magán. Mert mi jellemzi ezt a csapatot? Semmiképpen sem a divatos, kimagasló passzpontosság, amely nyolcvan százalék alatti, és ebben huszonnyolc csapat is jobb volt nála a selejtezőben. Nem is az átlagosan 44 százalékos labdabirtoklási arány, amivel csak a harmincnyolcadikok a kontinentális mezőnyben. És nincsenek benne a legjobb negyvenben a kapura lövések (56), valamint a kaput eltaláló kísérletek (20) számában sem.

Akkor mi a gárda erőssége? A stabilitás, a párharcok és a szigorú védekezés. Az első hat meccsen csupán három gólt kaptak a skótok, aminél kevesebbet addig csak a francia és a portugál válogatott, és már csak akkor engedtek ki kicsit hátul, miután biztossá vált a kijutásuk.

Nem lehet azt mondani, hogy Steve Clarke merev a taktikai formációk alkalmazásában – inkább mindig igyekszik az ellenfélhez igazodni. Csak a legutóbbi három selejtezőt tekintve: a spanyolok ellen 5–4–1-es, Grúzia ellen 4–3–3-as, Norvégiával szemben pedig 4–2–3–1-es hadrendben küldte pályára csapatát.

A skót együttesben kevés a sztárjátékos, de azért akad. A csapatkapitány Andrew Robertson a Liverpool balhátvédje, a középpályás Scott McTominay pedig a Manchester Unitedben futballozik, hét góljával ő volt a selejtező legeredményesebb skót játékosa. Nagyszerű klubidénye van az Aston Villában John McGinn-nek, illetve a Bolognában Lewis Fergusonnak is.

A válogatottaknál kevesebb jelentősége van, hogy papíron mennyi egy-egy labdarúgó piaci értéke a Transfermarkt szerint, a skótok erőssége is elsősorban a csapatszellemben, a közösségben rejlik – érdekes, hogy bár csak a harmadik kalapból sorsolták őket, a kezdőjátékosai összességében értékesebbek a magyar kezdőknél. Az optimális felállásban Clark (0.7 millió euró) – Patterson (15), Hendry (2.8), McKenna (10), Robertson (35) – Gilmour (18), McTominay (28) – Ferguson (18), McGinn (30), Christie (12) – Brown (4) játszik, és 173.5 millió eurót ér a skót kezdő, míg a pillanatnyilag legjobb magyar felállás 136.6 milliót, ebből Szoboszlai Dominik tesz ki egymaga 75 milliót.

Szóval, a skótokkal sem árt vigyázni!

A skót válogatott szintet lépett az elmúlt időszakban, mindenki bizakodó a nyári Európa-bajnoki szereplést illetően. A Nemzetek Ligájában az A-ligába jutás után nem mindennapi ellenfelek – Portugália, Horvátország, Lengyelország – várnak a csapatra, úgyhogy az ősztől tovább fejlődhet az együttes. Steve Clarke szövetségi kapitány jó útra terelte a válogatottat, a szurkolók úgy vélik, a nyári Eb-n továbbjuthat csoportjából az együttes.
Gavin Berry
a skót Daily Record újságírója
VÉLEMÉNY
A német válogatottba visszatérő Toni Kroos júniusban ismét megküzdhet a labdáért Sallai Rolanddal

NÉMETORSZÁG

A négyszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok német válogatottat mindenki jól ismeri – most mégsem tudja senki, mire számítson tőle. A csapat folyamatosan a világ élvonalába tartozik, de a legutóbbi két vb-n nem jutott tovább csoportjából, az előző Eb-n pedig már a nyolcaddöntőben elhasalt. Vagyis a 2016-os Eb-negyeddöntő óta nem nyert nagy tornán kieséses meccset (akkor is csak tizenegyesekkel az olaszok ellen). A kerete most is ott van a legerősebbek között, hazai pályán játszhat – de a legutóbbi három meccséből egyet sem nyert meg, kettőt elveszített, sőt legutóbbi tíz találkozóján a mérlege két győzelem, két döntetlen, hat vereség.

A játékosként 1994 és 2009 között másfél évtizeden át Németországban futballozó, jelenleg Dárdai Pál segítőjeként a Hertha BSC-nél edzősködő Bódog Tamástól kértünk segítséget, mit várhatunk a nyáron a német együttestől:

„Akármilyen formát mutatott is az utóbbi időszakban a válogatott, továbbra is igazi tornacsapat, amelyre az jellemző, hogy a felkészülési időszakban és a tornák elején gyengébben teljesíthet, aztán feljavul, és akkor kerül csúcsformába, amikor kell . Most sem tudom elképzelni, hogy ne szerepeljenek jól a németek, főleg a saját közönségük előtt. Szóval, nem kell őket félteni – de a magyar csapatot sem, mert mi is végigvertük már csaknem egész Európát az elmúlt években.”

Nemrégiben érkezett a hír, hogy visszatér a Nationalelfbe a világbajnok Toni Kroos, a Real Madrid 34 éves középpályása, aki már 106-szoros válogatott, de a 2021-es Eb óta nem szerepelt címeres mezben.

„Valamit muszáj volt változtatni. Julian Nagelsmann szövetségi kapitány is folyamatosan kereste a lehetőségét, hogyan zökkentse ki csapatát a jelenlegi helyzetből, nagyon jó ötletnek tartom, hogy meggyőzte Toni Kroost a visszatérésről – folytatta Bódog Tamás. – Még mindig jól játszik a Real Madridban, hatalmas rutinjával is segítheti a válogatottat. Nagyon hiányzott egy igazi karmester a csapatból, aki szükség esetén gyorsítja a játékot, vagy éppen megnyugtatja társait. Ilkay Gündogan egyedül ezt a feladatot nem tudta magára vállalni, és Joshua Kimmich sem a megfelelő karakter erre a szerepre.”

Kimmich kapcsán egyelőre azt sem lehet tudni, védekező középpályásként vagy jobbhátvédként számít-e rá a szakvezetőség. Vajon mi erről Bódog Tamás véleménye?

„Lipcsében dolgoztam, amikor 2013-ban tizenhét és fél éves korában odavettük a csapathoz, még a harmadosztályban, és akkor is nehezen tudtuk eldönteni, melyik a neki leginkább megfelelő szerepkör, végül kiváló hatost faragtunk belőle. Most úgy gondolom, a német válogatottban a védekező középpályás posztján inkább a termetesebb játékosokra van szükség, Ilkay Gündogan és Toni Kroos jobb lesz ott középen, és úgy képzelem, hogy Kimmich jobbhátvédként kap majd szerepet.”

A német szövetségi kapitány eddigi válogatottbeli munkájáról is megkérdeztük Bódog Tamást.

„Julian Nagelsmann taktikailag nagyon jó szakember, bátran változtat. A Hoffenheimben és a Lipcsében ez működött is, de a Bayern Münchennél talán már nem volt meg a szükséges kapcsolat a játékosokkal, akik nehezebben fogadták el a változtatásokat is. A válogatottnál is a leggyakrabban azt vetik a szemére, hogy túl sokat variál, mindig újítani akar, de kell bizonyos stabilitás is, nem baj, ha működnek az automatizmusok. Biztos vagyok benne, hogy tanult a legutóbbi egy-két pofonból, és nyugodtabb, megfontoltabb edző lett.”

A németek már-már állandó ellenfeleink, találkoztunk velük a legutóbbi Eb-n, a legutóbbi Nemzetek Ligájában, most az Eb-n ismét csoportellenfeleink, amiként az ősszel kezdődő NL-sorozat A-ligájában is összecsap a két válogatott. Előnyünkre válhat ez?

„Ez a magyar futball érdeme, mert nagyszerű a csapatunk, amely elérte, hogy most már gyakran az élvonalba tartozó együttesekkel mérkőzhessen meg – mondta Bódog Tamás. – A Nemzetek Ligájában Lipcsében bizonyították a fiúk, le tudják győzni a németeket, most már tudják, hogy ők sem verhetetlenek, ami jó alapot adhat játékosainknak a stuttgarti Eb-meccsen is.”

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Március 22. (péntek)
Magyarország–Törökország (Puskás Aréna)
Március 26. (kedd)
Magyarország–Koszovó (Puskás Aréna)
Június 4. (kedd)
Írország–Magyarország (Írország, Aviva Stadion)
Június 8. (szombat)
Magyarország–Izrael (Debrecen, Nagyerdei Stadion)

UEFA EURO 2024, NÉMETORSZÁG
A CSOPORTKÖR MENETRENDJE
A-CSOPORT
JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik