Dunai Antal Marbellában találkozott Fazekas Lászlóval

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.04.29. 09:03
null
Dunai Antal Marbellában találkozott Fazekas Lászlóval, és látta, a barátja a nehézségek ellenére is megőrizte jó kedélyét
A Nemzetközi Fair Play Bizottságtól életműdíjat kapott, eleget tett korábbi spanyol klubja, a Murcia meghívásának is, ám az olimpiai bajnok, ezüst- és bronzcipős futballista, Dunai II Antal a jó baráttal, a beteg Fazekas Lászlóval eltöltött napokra emlékszik a legszívesebben.

 

Az Újpesti Dózsa olimpiai bajnok, 31-szeres válogatott labdarúgóját, az ezüst- és bronzcipős Dunai II Antalt nagy megtiszteltetés érte a közelmúltban: a Nemzetközi Fair Play Bizottságtól a francia teniszezőről, Jean Borotráról elnevezett életműdíj diploma fokozatát érdemelte ki. A szervezet elnöke, Kamuti Jenő így indokolta a döntést: „A futball végigkísérte egész életét: játékosként olimpiai bajnok, szakvezetőként az 1996-ban az atlantai játékokon részt vevő olimpiai csapat szakvezetője volt, továbbá túl a nyolcvanon is népszerűsíti a sportágát.”

Dunai Antal így reagált az elismerésre: „Garáról indulva Baján át Pécsre kerültem, aztán jött az Újpest és a válogatott. Arra is büszke vagyok, hogy edzői munkámat Spanyolországban ugyancsak elismerik. Nem származom tehetős családból, mindent az alázatos munkának köszönhetek.”

Dunai II Antal (Fotó: Szabó Miklós)
Dunai II Antal (Fotó: Szabó Miklós)

A 80. életévét március 21-én betöltő egykori remek csatár a közelmúltban a spanyol Murcia meghívására meglátogatta a klubot. Dunai Antal az 1987–1988-as idényben volt a csapat edzője, manapság is megsüvegelik, hogy akkor az első osztályban tartotta az együttest. A csapat jelenleg a Segunda División B-osztályában szerepel (ez a harmadik vonalnak felel meg), s a Segunda División A-ba jutást tűzte ki célul. A legendás újpesti játékos Kubala Lászlót váltotta a Murcia kispadján, „Kuksit” ugyanis a Málagához hívták, maga helyett Dunai Antalt ajánlotta. Szerződtetésében szerepet játszott, hogy korábban már edzősködött spanyol földön, s kiválóan elsajátította a nyelvet.

„Kint a legfontosabb tanácsot Kubala László adta, arra hívta fel a figyelmemet, nem a tréner, hanem a labdarúgó a fontos. A nyelv már valóban jól ment, de a múlt időkkel bajban voltam. Mire a szintén kint élő Kaszás László – aki az Espanyolnál futott be karriert – azt mondta, hagyjam a fenébe, az ottaniak sem használnak két múlt időnél többet…”

A Murcia egyik hazai meccsén is kint volt a harmincezer néző befogadására alkalmas Estadio Nueva Condominában, az újságírók kérdésére, milyen a csapat, Dunai Antal – megfogalmazása szerint – diplomatikusan válaszolt. Hozzátette, amikor ő volt a tréner, olyan rutinos futballistái voltak, mint az 1986-os argentin világbajnok José Luis Brown vagy a Barcelonából érkező spanyol válogatott „Tete” Sánchez. Rájuk és a korábban a Betisben futballozó Rafael Gordillóra és Hipólito Rincónra emlékszik leginkább mint kiemelkedő játékosokra.

A Murcia elnöke, Agustín Ramos az 1-es számmal és Antal Dunai-névvel ellátott mezt ajándékozott olimpiai bajnokunknak, az egyes szám ez esetben azt jelenti, hogy edzőként az első osztályban tartotta az együttest.

Agustín Ramos klubelnök az 1-es mezzel jelezte, hogy Dunai Antal az első osztályban tartotta a csapatot (Fotó: Real Murcia)
Agustín Ramos klubelnök az 1-es mezzel jelezte, hogy Dunai Antal az első osztályban tartotta a csapatot (Fotó: Real Murcia)

Dunai Antal nem hagyta ki, hogy meglátogassa a Marbellában élő 75 esztendős Fazekas Lászlót. Az újpesti és válogatott csapattárs izomsorvadásban szenved, tolószékbe kényszerült, de jár kezelésekre. Ennek ellenére, ahogyan a régi csapattárs és jó barát fogalmazott: „Lelkileg megviseli, hogy akadályoztatva van a mozgásban, de a jó kedélyét azért megőrizte. Főleg akkor lett jó a hangulatunk, amikor a közös újpesti bajnoki címeket idéztük fel.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik