Marco Rossi fejtörője: ki pótolja Nagy Zsoltot a balhátvéd posztján?

Vágólapra másolva!
2022.09.21. 10:49
null
Kerkez Milos, Fiola Attila és Callum Styles is megoldást jelenthet a balhátvéd posztra (Fotó: NSO-montázs)
Marco Rossi megoldásra váró kérdése: a sérüléssel bajlódó Nagy Zsolt helyén ki játszik a Németország, illetve az Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen –  a szövetségi kapitánynak Callum Styles, Kerkez Milos vagy a rutinosabb Fiola Attila alternatívát jelenthet a balhátvéd posztján, de akár még Botka Endre is szóba kerülhet.

 

 

Utolsóként csatlakozott a válogatotthoz Callum Styles. A 22 éves, Angliából érkező, a másodosztályú Millwallt erősítő futballista keddi érkezésével immár teljes kerettel készül Marco Rossi együttese az előtte álló erőpróbákra: pénteken Lipcsében Németországgal, jövő hétfőn a Puskás Arénában Olaszországgal csap össze a Nemzetek Ligájában. A nemzeti csapat hétfőn kisebb létszámban végzett labdás feladatokat, a többség regenerálással töltötte az összetartás első napját, örömteli ugyanakkor, hogy nincs sérült.

A válogatott júniusban megmutatta, hogy a világranglista negyvenedik helyezettjeként is felveszi a versenyt a kontinens elitjével, s megfelelő felkészüléssel le is győzi, az Eb-döntős Angliát oda-vissza megverte, s Németországgal is 1–1-es döntetlent játszott Budapesten – Magyarország a minden várakozást felülmúló szereplésnek köszönhetően a 37. helyet foglalja el a legfrissebb rangsorban. Aligha lövünk mellé, ha azt feltételezzük, Marco Rossi szövetségi kapitány a jól bevált 3–4–2–1-es vagy 3–4–3-as felállásban küldi pályára a csapatát, illetve az is nagy valószínűséggel megjósolható, kik azok a játékosok, akik szinte biztosan kezdőként kapnak helyet a németek elleni találkozón. Van azonban egy nagy kérdés, amelyre legfeljebb az olasz szakember tudja a választ: ki pótolja a Puskás Akadémia 11-szeres válogatott, sérüléssel bajlódó balhátvédjét, az NL-ben kétgólos, kiváló teljesítménnyel kirukkoló Nagy Zsoltot?

Két olyan futballistát találni a nemzeti csapat keretében, aki balhátvédként (is) szerepel klubjában, Callum Styles és Kerkez Milos. Bár az év során többször megtörtént, hogy az eredendően jobbhátvédként vagy belső védőként számításba vett Fiola Attila is játszott balbekket (például az olaszok elleni cesenai meccs hajrájában átkerült jobbról a bal oldalra, ahogyan a németek elleni hazai mérkőzésen is szerepelt ott mintegy húsz perc erejéig), kevés az esély rá, hogy az első perctől a pályán lássuk őt, a 32 éves labdarúgó ugyanis a Mezőkövesd elleni bajnokin izomfáradtság miatt nem volt a Vidi keretében (megnyugtatásképpen: a védőnek már semmi baja), de ami ennél is fontosabb, vannak olyanok a csapatban, akiknek testhezállóbb a poszt.

A legnagyobb esély Callum Styles bevetésére látszik. A Millwallban kölcsönben szereplő 22 éves játékos az év összes válogatott meccsén pályára lépett, s bár a középpálya tengelyében szeret leginkább játszani, balhátvédként is láthattuk már nemzeti színekben Szerbia ellen. A bajnoki mérkőzéseken a Barnsley-ban és a Millwallban is a hátsó sorban számoltak vele többször. Mint ismert, az átigazolási időszak utolsó perceiben váltott klubot, a másodosztályban szereplő londoniaknál már az első meccsen bizonyított: a szurkolók a Cardiff elleni meccs legjobbjának választották, pedig bal oldali szárnyvédő volt.

BOTKA LEHET A NEGYEDIK OPCIÓ?
Fiola Attila, Callum Styles és Kerkez Milos mellett egyébként egy negyedik opciója is lehet Marco Rossinak a balhátvéd posztra, méghozzá Botka Endre személyében. Botka egyfajta mindenes a védelemben, a Ferencvárosban és a válogatottban is. A nemzeti csapatban tavaly jobbára még belső védőként szerepelt (legutóbb a szerbek ellen is), de a Nemzetek Ligájában jól bevált Willi Orbán, Lang Ádám, Szalai Attila trió mellett erre most kevés esély mutatkozik. Így vagy eredeti posztján, jobbhátvédként jöhet szóba, ahol Loic Nego és szintén Fiola Attila számít még jelöltnek vagy balhátvédet fog játszani, mint a Ferencvárosban Eldar Civic kiállítása után az Európa-ligában a Trabzonspor és a Monaco ellen – mindkét meccsen jól megoldotta a feladatait, nem kapott „róla” gólt az FTC. P. K.

Az InStat adatelemző rendszer segítségével megvizsgáltuk, klubcsapataiban milyen statisztikai mutatói voltak az idény azon mérkőzésein, amelyeken balhátvédként szerepelt. A nyolc mérkőzésen védőként egy gólt lőtt és egy gólpasszt adott. Szembetűnő, hogy többször állították meg szabálytalanul (tízszer), mint ahányszor ő követett el vétséget (hatszor, míg sárga lappal háromszor büntették). Átadásai 81 százaléka volt pontos, hat kulcspasszából kettő ért célba, meccsenként 1.8 beadási kísérlete után a labda 27 százalékban találta meg a társat. Kilencven percre vetítve hét labdát veszített (1.33-at a saját térfelén), három és felet szerzett (1.33-at az ellenfélén), szerelési kísérleteinek 64 százaléka bizonyult eredményesnek, míg párharcai 49 százalékát nyerte meg – támadásban mutatkozott hatékonyabbnak. Az alacsony termetű, 167 centiméter magas futballista csupán tizenegy százalékban nyerte meg fejpárbajait, ellenben jól és sokat cselezett, meccsenkénti 3.5 kísérletének 72 százaléka volt sikeres. Az InStat elemzése szerint ebben az évadban három gólban volt ludas, a Millwallban egy kisszögletnél jártak túl az eszén, a Barnsley-nál pedig egyszer lefordultak róla, míg egy másik alkalommal szabadon hagyta az emberét, aki góllal büntetett.

Az eddigi válogatott mérkőzések összeállítása alapján Callum Styles lehet a befutó, ám akkor sem lepődnénk meg, ha a válogatottba ismét meghívott, első fellépésére ugyanakkor még váró Kerkez Milos játszana balhátvédet a Red Bull ­Arenában. Az alkmaari AZ-ban ­pallérozódó 18 éves játékos az előző idényben csak elvétve jutott szóhoz, akkor vetették be, ha Owen Wijndal sérült volt, ám ebben az évadban kiválóan helyettesíti a nyáron az Ajaxnak tízmillió euróért eladott 11-szeres holland válogatottat – Henk Spaan publicista a ­Noordhollands Dagblad hasábjain azt írta, a magyar balbekk játékát látva érti, a klub miért vált meg félmosoly kíséretében Wijndaltól... Pascal Jansen, a holland élcsapat vezetőedzője a Voetbal Internationalnak úgy fogalmazott, nagy lelkesedéssel figyeli Kerkez Milos fejlődését, aki kitűnően futballozik, nagy lendületet és energiát ad a csapat játékának, s úgy hírlik, Marco Rossi is elégedett az ifjonccal.

Az AZ tehetsége, akinek értékét a transfermarkt.de oldal hárommillió euróra teszi, tizenöt tétmérkőzésen egy gólt lőtt és öt gólpasszt adott az idényben balhátvédként. Róla is elmondható, hogy többet szabálytalankodtak vele szemben (18), mint ahányat ő követett el (17, ebből három ért sárga lapot). Passzainak 85 százaléka volt pontos, meccsenként 2.6 beadással próbálkozik, amelyeknek egyharmada pontos, míg tizenhárom kulcspasszából tizenegy talált társat, ami kiváló mutató, s jelzi, hogy kiélezett helyzetekben jó döntést hoz. Kilencven percre vetítve 4.9 labdát veszít (ebből egyet a saját térfelén), s 4.5-öt szerez meg (0.67-et az ellenfélén), szerelési kísérleteinek 63 százaléka sikeres. Párharcainak 59 százalékát nyeri meg, ő azonban a védekezésben hatékonyabb. A fejpárbajokban is lehet rá számítani, 62 százalékban ő jön ki belőlük győztesen. Bátran cselez (a legutóbbi fordulóban az Ajaxban szereplő Lucas Ocamposnak adott kötényt), driblizés során 72 százalékban marad nála a labda. Az adatelemző cég szerint ebben az idényben egy gól szárad a lelkén, a Sparta Rotterdam ellen mögé kerültek a bal szélen, s a ziccert értékesítette az ellenfél támadója.

Bár Nagy Zsolt kiválása érzékeny veszteség, egyértelműen ő a nemzeti csapat első számú balhátvédje, s kérdéses, ki pótolhatja a Nemzetek Ligájában, valamelyest megnyugtató, hogy van alternatíva a posztján – nem mindig volt ez így.

HIÁNYOZNAK AZ IGAZÁN JÓ NÉMET VÉDŐK?

Lothar Matthäus szerint hiányoznak az igazán jó német védők.

A közelmúltban hosszasan elemezte a katari világbajnokság esélyeit  Lothar Matthäus,  1990 aranylabdása, aki a nyár végén úgy látta, Hans-Dieter Flick személye garancia a sikerre. Mint elmondta, jó barátok a német szövetségi kapitánnyal, tudja, mit gondol a labdarúgásról, és nagy erénye, hogy kitűnő kapcsolatot alakított ki a játékosokkal. A korábbi 150-szeres német válogatott futballista szerint a Nationalelf nem esélyese a katari vb-nek, ám a keret tagjai hisznek magukban, és a németek a nagy tornákra mindig összekapják magunkat. A jelek szerint azóta változott a korábbi magyar szövetségi kapitány véleménye, a Welt című napilapnak adott interjút, s elmondta, a magyarokkal azonos Nemzetek Ligája-csoportban szereplő német válogatottnak nemcsak csatárposzton vannak gondjai: „Alig van jól felépített jobb és bal oldali védőnk, emiatt a Német Labdarúgó-szövetségnek fel kell tennie a kérdést, mit csináltak rosszul az elmúlt években a német futballban. A játékosok felépítését illetően már rájöttek a gondokra, és folyamatosan változtatnak bizonyos elemeken az edzésmunkában.”

A játékosként világ- és Európa-bajnok szakember kiemelkedően fontosnak nevezte a németek következő két Nemzetek Ligája-mérkőzését. A válogatott pénteken Lipcsében a magyarokat fogadja, három nappal később Anglia vendége lesz a Wembley-ben: „A kapitány talán egy-két helyen kipróbál új játékosokat, de nyolc-kilenc poszton egyértelmű, kik lesznek a kezdők, és javarészt a Bayern Münchenből válogat. Ami a katari világbajnokságot illeti, szerintem túlságosan sok is a lehetőség, így lesznek olyanok, akiknek csalódottan kell tudomásul venniük, hogy nem mehetnek a tornára. Remélem, hogy Florian Wirtz, a Bayer Leverkusen tizenkilenc éves támadója még a vb előtt felépül keresztszalag-szakadásából, és ott lehet Katarban.”


 

A MAGYAR VÁLOGATOTT SZEPTEMBERI KERETE

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd FC)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (LASK – Ausztria), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Mocsi Attila (ZTE FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahçe – Törökország)
Középpályások: Baráth Péter (DVSC), Kerkez Milos (AZ Alkmaar – Hollandia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (AC Pisa – Olaszország), Nego Loic (MOL Fehérvár FC), Schäfer András (FC Union Berlin – Németország), Styles Callum (Millwall FC – Anglia) , Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Szalai Ádám (FC Basel – Svájc), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium), Varga Kevin (Hatayspor – Törökország)

A NÉMET VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: Manuel Neuer (Bayern München), Marc-André ter Stegen (FC Barcelona – Spanyolország), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)
Védők: Armel Bella-Kotchap (Southampton – Anglia), Matthias Ginter (Freiburg), Robin Gosens (Internazionale – Olaszország), Thilo Kehrer (West Ham United – Anglia), David Raum (RB Leipzig), Antonio Rüdiger (Real Madrid – Spanyolország), Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), Niklas Süle (Borussia Dortmund)
Középpályások: Julian Brandt (Borussia Dortmund), Leon Goretzka (Bayern München), Ilkay Gündogan (Manchester City – Anglia), Kai Havertz (Chelsea – Anglia), Joshua Kimmich (Bayern München), Jamal Musiala (Bayern München)
Támadók: Lukas Nmecha (Wolfsburg), Leroy Sané (Bayern München), Timo Werner (RB Leipzig), Serge Gnabry (Bayern München), Jonas Hofmann (Borussia Mönchengladbach), Thomas Müller (Bayern München)

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4.:
MAGYARORSZÁG–Anglia 1–0
Június 7.: Olaszország–MAGYARORSZÁG 2–1
Június 11.: MAGYARORSZÁG–Németország 1–1
Anglia–MAGYARORSZÁG 0–4
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 7–3 +4 7
2. Németország 4 1 3 8–5 +3 6
3. Olaszország 4 1 2 1 5–7 –2 5
4. Anglia 4 2 2 1–6 –5 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik