Schäfer, Szalai és Szoboszlai nyomában – U-válogatottak az Eb-ért

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2022.03.23. 11:06
null
Az U19-es válogatott ősszel csoportelsőként jutott tovább az Eb-selejtező elitkörébe, amely szerdán veszi kezdetét (Fotó: mlsz.hu)
Németh Antal 2014-től szövetségi edzőként dolgozott a labdarúgó utánpótlás-válogatottaknál, 2020-ig, idén januárban pedig, egy másfél éves dunaszerdahelyi kitérőt követően az U-válogatottak szakmai vezetője lett. Új pozíciójában máris itt az első nagy szakmai kihívás: egy héten belül három korosztályban nyolc Eb-selejtezőn lépnek pályára a magyar válogatottak, a sort szerda este Izrael ellen kezdi meg az U19-es válogatott.

 

Sűrű napok állnak ön előtt, hiszen szó szerint egymást érik a korosztályos válogatottak Eb-selejtezői. Hogyan néz ki az időrendje, hogyan tud egyszerre mindenhol ott lenni?
– Valóban van feladat bőven, már csak azért is, mert a koronavírus-járvány azért még nem múlt el, és a szakmai stáboknál is vannak hiányzók, akiket pótolnunk kell – válaszolta a Nemzeti Sportnak az U-válogatottak szakmai vezetője, Németh Antal. – Így pedig, hogy három korosztálynak egyszerre vannak Eb-selejtezői és közben a felnőttválogatottnak is van két mérkőzése, nem egyszerű megoldani a helyettesítéseket. De az edzések, a felkészülés rendben folyik, az összes tréninget és taktikai megbeszélést videóra rögzítjük, ezek felkerülnek egy közös megosztóra, ahonnan mindent vissza tudok nézni, és igyekszem folyamatosan visszajelzéseket adni az edzőknek. A visszajelzést nagyon fontosnak tartom, legyen az pozitív vagy negatív: mindenről elmondom a véleményem, taktikáról, összeállításról, különböző játékelemekről, de ez csak vélemény, a döntés mindig az edzőké. Nekem csak akkor kell döntenem, amikor a szakmai stábokat összeállítjuk. Egyébként pedig ott segítek, ahol tudok, most például kiutaztam Hollandiába az U17-es csapattal, kint leszek végig a selejtezőik alatt, segédkezem a videóelemzésekben, az ellenfelek feltérképezésében.

– Januárban lett az U-válogatottak szakmai vezetője, de ismerős közegbe csöppent, hiszen korábban szövetségi edző is volt. Az új szerepében mi a legfontosabb feladata, mit tud hozzátenni az edzők munkájához?
– Most tulajdonképpen az edzőknek vagyok az edzője, próbálok segíteni nekik, hogy a lehető legtöbbet tudják kihozni a munkájukból. Idén például már szerveztünk egy belső képzést, melynek keretében a videóelemzők bemutatták, hogy az európai labdarúgásban manapság mik a fő trendek védekezésben és támadásban. Ezeket aztán közösen megvitattuk. Tavasszal külsős szakmai napot is rendezünk, amikor egy, az edzőképzésben is dolgozó cég személyiségfejlesztő, önismereti tréningeket tart majd a kollégáknak. Ilyen szakmai napok korábban is voltak, Fehér Csaba időszakában, ezeket szeretnénk folytatni, egyre inkább szélesíteni a kört, hogy egyre több területen fejlődni tudjunk. A szakmai és önismereti tréningek mellett ilyen fejlődési terület lehet a külföldön élő fiatal labdarúgók nyomon követése. Az nekem előny, hogy a válogatottaknál dolgozó stábok tagjainak hetven százalékát jól ismerem korábbról és a feladatok is hasonlók, mint amikor edzőként dolgoztam a szövetségben. A szövetségi edzői munkában az a legnagyobb kihívás, hogy csak kampányszerűen dolgoznak az edzők a csapatokkal, tehát nem hétről hétre. Ha hibázunk, akkor nem lehet jövő héten javítani, mert lehet, hogy az adott korosztály két hónapig nem találkozik. Ezért van szükség a folyamatos visszacsatolásra, közös értékelésre.

Az edzők edzője – Németh Antal januárban, szakmai vezetőként tért vissza az U-válogatottakhoz (Fotó: mlsz.hu)
Az edzők edzője – Németh Antal januárban, szakmai vezetőként tért vissza az U-válogatottakhoz (Fotó: mlsz.hu)

 

Ha az egyes korosztályok konkrét feladataira is rátérünk, milyen elvárásokkal tekint a márciusi mérkőzések elé? Az U21-es korosztályban számunkra már lefutottnak tűnik a továbbjutásért folyó verseny, de az U19-ben Tímár Krisztián és az U17-ben Szélesi Zoltán csapata megcélozhatja az Eb-részvételt. Az egyedülálló siker lenne, ha egyazon évben két korosztályos csapatunk is Európa-bajnokságon szerepelhetne, ráadásul U19-ben 2014 óta várunk erre.

– Az U21-es csapattal kapcsolatban azt mondanám, hogy ha reálisan nézve már nincs is esély a továbbjutásra, a 2000–2001-es korosztálynak is mindet meg kell tennie, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az előtte álló mérkőzésekből. Ez a korosztály már a felnőttfutball előszobája, és nagyon is fontos a mutatott játék. Az U19-esektől, Tímár Krisztián csapatától sokan továbbjutást várnak hazai pályán azok után, hogy tavaly az olaszokat is megverte, az idén pedig 0–2-ről a dánokat, ráadásul a sorsoláson elkerülte a legnagyobb futballnemzetek válogatottjait. Viszont azt is látni kell, a magyar, izraeli, skót, török négyes annyira kiegyenlítettnek tűnik, hogy bármelyik csapat lehet első és utolsó is, és csak egy juthat tovább. Az U17-eseknél a házigazda Hollandia kiemelkedik a csoportból, itt azonban 2. helyen is tovább lehet jutni. Ha az U17-es és az U19-es csapat is úgy várja majd az utolsó fordulót, hogy van esélye a továbbjutásra, én már elégedett leszek.

Egy utánpótlás-válogatott számára mi a legfontosabb cél, mi jelenti az igazi sikert: az, hogy folyamatosan kvalifikálni tudják magukat a válogatottak a különböző tornákra, vagy az, hogy az U-válogatottakban szereplő játékosok felhívják magukra a figyelmet, külföldre tudnak szerződni, eljutnak a felnőttválogatottig?
– Az utánpótlásban tendenciák, folyamatok és részsikerek léteznek, mert minden viszonylagos. Az ukránok 2019-ben U20-as világbajnokságot nyertek, de az ukrán futball akkor tud igazán profitálni abból a sikerből, ha a csapatot alkotó játékosok felnőttszinten is jegyzett bajnokságokban tudnak majd szerepelni, e tekintetben példa lehet a 2009-ben U20-as vb-bronzérmes magyar válogatott is. Viszont meg is fordíthatjuk: 2017-ben az U19-es Eb-selejtezőn egy nyerhető meccsen, büntetőt is hibázva kikaptunk a csehektől, és ezért nem jutottunk ki az Eb-re. Abból a korosztályból azonban Szalai Attila ma már A-válogatott és egy jegyzett külföldi csapatban szerepel, innen nézve pedig sikeresnek tekinthetjük a munkánkat, mert az utánpótlás-válogatott is hozzá tudott járulni a fejlődéséhez. Ugyanezt elmondhatjuk például Schäfer András, Schön Szabolcs vagy éppen Szoboszlai Dominik esetében is – mindannyian eljutottak a felnőttválogatottig és külföldön, a hazainál erősebb bajnokságban szerepelhetnek.

Belőlük kellene sokkal több…
– Igen, és ez elsősorban azon múlik, hogy a klubjaikban hogyan fejlődnek a fiatalok, mennyi lehetőséget kapnak a felnőttek között. Mi ehhez annyit tudunk hozzátenni, hogy a játékosok képességeihez igazítjuk a taktikát, mindenki abban a szerepkörben játszhat, amelyben a lehető legtöbbet ki tudja hozni magából, és a játékosok egyéni képességeihez igazítva próbálunk kialakítani egy egységes játékképet. Persze, számít az eredmény, hogy példát mutassunk a következő korosztályoknak és jó képet fessünk a magyar futball utánpótlásáról, de ha sikerülne a bravúr és két korosztállyal is kijutnánk az Eb-re, nekünk, edzőknek, akkor is ugyanaz lenne a feladatunk, mintha egyik csapatnak sem sikerülne a továbbjutás: a fiatalok fejlesztése.

AZ UTÁNPÓTLÁS-VÁLOGATOTTAK MÁRCIUSI PROGRAMJA

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
március 24., csütörtök 16.30 óra:
Magyarország–San Marino, Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
március 29., kedd 16.00:
Lengyelország–Magyarország
A csoport állása négy fordulóval a vége előtt:
1. Németország 15 pont, 2. Izrael 15, 3. Lengyelország 13, 4. Magyarország 7, 5. Lettország 3, 6. San Marino 0 – az első helyezett kijut a 2023-as Eb-re (Románia és Grúzia a két házigazda), a 2. pótselejtezőt játszik.

AZ U21-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Hegyi Krisztián (West Ham United – Anglia), Auerbach Martin (Csákvár), Veszelinov Dániel (DAC)
Védők: Balogh Botond (Parma), Tamás Olivér (Paksi FC), Mocsi Attila (ZTE FC), Várkonyi Bence (MTK Budapest), Csóka Dániel (AFC Wimbledon – Anglia), Iyinbor Patrick (Vasas)
Középpályások: Radics Márton (Gyirmót FC Győr), Major Sámuel (Admira Wacker), Hidi M. Sándor (Vasas), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (AZ), Komáromi György (Puskás Akadémia), Csongvai Áron (Újpest FC), Szabó Bálint (Paksi FC), Szendrei Norbert (Mol Fehérvár FC), Mezei Szabolcs (MTK Budapest)
Támadók: Kiss Tamás (Cambuur – Hollandia), Horváth Krisztofer (Szeged), Skribek Alen (Puskás Akadémia), Németh András (Genk – Belgium). Szövetségi edző: Gera Zoltán

U19-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, ELITKÖR – GYŐR, GYIRMÓT
Március 23., szerda 19.30:
Magyarország–Izrael (Tv: M4 Sport)
Március 26., szombat 19.45, Gyirmót: Magyarország–Skócia (Tv: M4 Sport)
Március 29., kedd 17.45: Magyarország–Törökország (Tv: M4 Sport)
A csoport első helyezettje jut ki a július 20-án kezdődő szlovákiai Eb-re; az Eb legjobb öt csapata kvalifikál a 2023-as, indonéziai U23-as vb-re.

AZ U19-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Senkó Zsombor (Juventus), Molnár Zsombor (Vasas)
Védők: Szujó Attila (DVSC), Csinger Márk (SPAL – Olaszország), Alaxai Áron (Puskás Akadémia), Török Kevin (Lecce – Olaszország), Debreceni Ákos (Szeged)
Középpályások: Kovács Mátyás (MTK Budapest), Horváth Artúr (MTK Budapest), Bényei Ágoston (DVSC), Benczenleitner Barna (Honvéd-MFA), Kerezsi Zalán (Honvéd-MFA)
Lucas Mario Simut (Haladás), Nagy Olivér (Soroksár), Biben Barnabás (Szentlőrinc), Sztojka Dominik (Vasas)
Támadók: Horváth Rajmund (Haladás), Gera Zalán (FTC), Németh Dániel (Lendava – Szlovénia), Vancsa Zalán (MTK Budapest). Szövetségi edző: Tímár Krisztián.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, ELITKÖR – HOLLANDIA (UDEN ÉS VENRAY)
Március 24., csütörtök 16.00:
Hollandia–Magyarország
Március 27., vasárnap 12.00:
Görögország–Magyarország
Március 30., szerda, 16.00:
Magyarország–Szlovákia
A csoport első helyezettje és a nyolcból hét csoportmásodik jut ki a május/júniusi, izraeli Eb-re.

AZ U17-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Pécsi Ármin (PFLA), Bánfalvi Gergő (Vasas)
Védők: Bodnár Gergő (Peterborough – Anglia), Komlósi Bence (Parma – Olaszország), Almássy Levente (FTC), Szabó Tibor (Honvéd-MFA), Göndör Alex (Illés Akadémia)
Középpályások: Nagy Dávid (Honvéd-MFA), Kalocsány Péter (Honvéd-MFA), Csatári Kevin (Nürnberg), Boros Zsombor (Vasas), Tóth Alex (FTC), Kocsis Gergely (Honvéd-MFA), Kovács Patrik (RB Salzburg – Ausztria), Szűcs Tamás (Honvéd-MFA), Kovács Kolos (Cegléd), Pócs Balázs (Vasas)
Támadók: Barkóczi Benedek (MTK Budapest), Klausz Milán (ETO FC Győr), Lisztes Krisztián (FTC), Pesti Zoltán (Paks). Szövetségi edző: Szélesi Zoltán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik