NS-klub: Király Gábor kesztyűt kapott és bajuszt növesztett

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2022.01.06. 10:24
null
Király Gábor (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)
Pontosan tudja, mikor írtak róla az újságok – mondta Király Gábor, aki 108 fellépéssel a magyar válogatottsági ranglista társrekordere (Dzsudzsák Balázzsal holtversenyben az élen). Mégpedig azért, mert a szülei eltették, megőrizték ezeket a cikkeket: édesapja, Király Ferenc a Haladás élvonalbeli játékosa volt. A kapus pedig meghatottan említette, hogy felnőttként, túl a játékoskarrierjén nagyon jó érzés újraolvasni a régi írásokat.

Az emlékeket összegyűjtő mappában rengeteg, a Nemzeti Sportból kivágott írás lapul, de az első cikk 1986-ban, a Vas Népében jelent meg: egy szombathelyi gyermektornát követően Király Gábor példaképe, a Haladás korábbi kapusa, Hegedüs Péter nyilatkozott, szerinte nagyszerűen védett a tízéves kissrác, és bízik benne, hogy végre eldönti, kapus lesz, és nem mezőnyjátékos.

Aztán eldöntötte...

„A sportnapilap megírta, amikor 1990-ben a Szovjetunióba utaztunk a serdülőválogatottal, miként megvan az a kis cikk, amely 1991-ben jelent meg  – lapozgatott a mappák mélyén rejtőzködő cikkek és az emlékek között Király Gábor. –  Varga Béla bácsi írta meg, hogy az MLSZ köszöntötte a Rác­kevén, az Aranykalász-kupán győztes ificsapatunkat, és azt is, hogy Szepesi György, a FIFA vb tagja vadonatúj kesztyűt adott nekem, mielőtt Izraelbe utaztunk volna nemzetközi tornára. Ugyancsak emlékezetes volt, amikor 1994 februárjában bemutatkoztam a Haladás felnőttcsapatában a Vasas elleni kupameccsen. Másnap én voltam a címlapon, amint egy beadást követően megfogom a labdát – még a bajuszom is látszik, amelyet elhagytam azóta.”

Aztán a kapus stabilizálta helyét a Haladásban, 1997-ben a Hertha BSC-hez szerződött, amelynek kapuját 1999-ben a Bajnokok Ligájában is őrizhette, 2004 és 2008 között Angliában védett, majd visszatért Németországba, 2014-ig az 1860 München játékosa volt, 2015-ben tért haza Szombathelyre, hogy a Haladásban fejezze be pályafutását – és persze közben, 1998 és 2016 között 108 válogatott mérkőzéséről tudósított a Nemzeti Sport.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik