Teljes a vb mezőnye, ismerkedjenek meg a magyarok ellenfeleivel!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2009.03.12. 11:42
A CONCACAF-zóna U20-as kontinensbajnoksága még tart, de a legfontosabb kérdések már eldőltek: hajnalban Costa Rica, valamint Trinidad és Tobago is kijutott az egyiptomi világbajnokságra, amelynek így teljes a mezőnye. A tornára – amelyre a magyar U20-as válogatott a csehországi U19-es kontinenstornán kvalifikálta magát – szeptember 24. és október 16. között kerül sor.
Az argentin válogatott (sötét mezben) hatalmas meglepetésre nem lesz ott Egyiptomban, Uruguay viszont igen
Fotó: Imago
Az argentin válogatott (sötét mezben) hatalmas meglepetésre nem lesz ott Egyiptomban, Uruguay viszont igen
Az argentin válogatott (sötét mezben) hatalmas meglepetésre nem lesz ott Egyiptomban, Uruguay viszont igen
Fotó: Imago
Az argentin válogatott (sötét mezben) hatalmas meglepetésre nem lesz ott Egyiptomban, Uruguay viszont igen

U20-AS VB, 2009

  • Házigazda: Egyiptom
  • Helyszínek: Kairó, Alexandria, Port-Szaíd, Iszmálija
  • Időpont: 2009. szeptember 25. – október 16.
  • A tornán csak az 1989. január 1-jén vagy azután született játékosok vehetnek részt.
A közép- és észak-amerikai selejtezőkből kijutó négy válogatottal teljes az őszi, egyiptomi U20-as világbajnokság mezőnye: a selejtezők igen sok meglepetést hoztak. Hogy mást ne említsünk, a legutóbbi kanadai torna első négy helyezettjéből három ott sem lesz Egyiptomban!

DÉL-AMERIKA

A legnagyobb szenzáció Argentína kiesése, ami arrafelé hatalmas szégyennek számít. Nem véletlenül: a „gauchók” a két legutóbbi tornán megszerezték az aranyérmet, összesen hatszoros győztesei az ifjúsági világbajnokságnak.

Néhány név az előző két tornán győztes csapatokból: Sergio Agüero, Lionel Messi, Pablo Zabaleta, Fernando Gago… Ehhez képest az argentinok már az első csoportkörből is épphogy csak továbbszenvedték magukat, a döntő hatos tornán pedig nyeretlenül az utolsó helyen végeztek. Igaz, most nem voltak a keretben Messi vagy Agüero szintű támadók. Az argentin fiatalok 1993 után maradnak le ismét a vb-részvételről.

A dél-amerikai selejtezők másik nagy meglepetését Venezuela okozta, amely története során először jutott ki ifjúsági vb-re. Brazília, Paraguay és Uruguay továbblépése papírforma. Kiesett a legutóbb meglepetésre az elődöntőig menetelő Chile.

A KORÁBBI GYŐZTESEK

1977 Szovjetunió
1979 Argentína
1981 NSZK
1983 Brazília
1985 Brazília
1987 Jugoszlávia
1989 Portugália
1991 Portugália
1993 Brazília
1995 Argentína
1997 Argentína
1999 Spanyolország
2001 Argentína
2003 Brazília
2005 Argentína
2007 Argentína
EURÓPA

Itt a 2008-as csehországi kontinenstorna már eldöntötte a kvalifikációt. A hat kijutó: Németország, Olaszország, Csehország, Magyarország, Spanyolország és Anglia. A 2007-es vb-n negyedik osztrákoknak esélyük sem volt erre. A magyar válogatott legutóbb 1997-ben volt résztvevő – a csapat pont nélkül végzett csoportjában.

Néhány ismerős név az akkori kerettagok közül: Rabóczki Balázs, Komlósi Ádám, Balog Zoltán, Kabát Péter, Ferenczi István, Csordás Csaba, Füzi Ákos. És néhány eltűnt tehetség: Erdei László, Diczkó Csaba, Balogh Gergely. Az azért érdekes, hogy az akkori, legkésőbb 1977-es születésű játékosok közül senki sem tudta – legalábbis stabilan – bejátszani magát a nagyválogatottba.

Rabóczkinak, Komlósinak, Balognak, Kabátnak, Ferenczinek és Füzinek összesen 53 válogatottsága van. A '97-es argentin csapatban játszott többek között Leo Franco, Cambiasso, Riquelme, Samuel, az angoloknál Carragher és Owen, a franciáknál Trezeguet, Henry, Gallas és Anelka – hogy csak néhány példát említsünk.

AFRIKA

Itt nem volt meglepetés a selejtezők során, a nagyágyúk jutottak ki. Egyiptom ugyebár rendező, mellette Nigéria, Kamerun, Dél-Afrika és Ghána kvalifikálta magát a világbajnokságra. Pokoli erős kvintett, és az afrikai fiatalok képességeit jól jelzi, hogy 1993 óta nyolcból öt vb-n volt csapatuk a legjobb négy között.

ÁZSIA

Japán 1999-es meglepetésdöntőjétől eltekintve az ifi-vb nem az ázsiaiak játékterepe. Az ifik kontinenstornáját az Egyesült Arab Emirátusok csapata nyerte (története során először), az ezüstérmes Üzbegisztán lett, a vb-kijutást jelentő elődöntőkig még Ausztrália és Dél-Korea jutott el.

ÓCEÁNIA

Az Ausztrália Ázsiába történő „emigrálásával” uralkodó nélkül maradó zónában született meg a selejtezők egyik legvaskosabb meglepetése: a kijutó csapat – kapaszkodjanak meg! – Tahiti! Természetesen még soha, egyetlen világeseményen sem szerepelt tahiti labdarúgócsapat. A polinéziaiak veretlenül nyerték a zónadöntőt, Új-Zéland mindössze harmadik lett.

CONCACAF-ZÓNA

Meglepetés itt is volt: nem jutott ki a vb-re a 2007-ben még negyeddöntős (Velával, Giovani dos Santosszal felálló) mexikói csapat. Ami azt illeti, ez legalább akkora blamázs, mint az argentinok lebőgése. A kontinensbajnokság elődöntőjébe a házigazda Trinidad és Tobago, Costa Rica, az Egyesült Államok és Honduras jutott be – legerősebbnek az ifitornákon hagyományosan jó amerikaiak tűnnek.

A VB MEZŐNYE

AFRIKA: Dél-Afrika, Egyiptom, Ghána, Kamerun, Nigéria
ÁZSIA: Ausztrália, Dél-Korea, Egyesült Arab Emírségek, Üzbegisztán
EURÓPA: Anglia, Csehország, Magyarország, Németország, Olaszország, Spanyolország
ÓCEÁNIA: Tahiti
DÉL-AMERIKA: Brazília, Paraguay, Uruguay, Venezuela
CONCACAF-ZÓNA: Egyesült Államok, Honduras, Trinidad és Tobago, Costa Rica
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik