Győzelemmel búcsúzott a 2008-as esztendőtől a magyar válogatott

Vágólapra másolva!
2008.11.19. 22:43
A magyar válogatott felkészülési találkozón 2–0-ra megverte Észak-Írországot, így győzelemmel zárta a 2008-as évet. A mieink Torghelle Sándor révén szerezték meg a vezetést, majd Gera Zoltán egy távoli lövéssel állította be a végeredményt – a válogatott így sorozatban harmadik mérkőzésén hagyta el győztesen a pályát, és továbbra is veretlen az északírekkel szemben.
Rudolf Gergely (jobbra) jó játékkal járult hozzá az északírek elleni sikerhez
Fotó: Reuters
Rudolf Gergely (jobbra) jó játékkal járult hozzá az északírek elleni sikerhez
Rudolf Gergely (jobbra) jó játékkal járult hozzá az északírek elleni sikerhez
Fotó: Reuters
Rudolf Gergely (jobbra) jó játékkal járult hozzá az északírek elleni sikerhez

Belfastban búcsúztatta a 2008-as futballesztendőt a magyar labdarúgó-válogatott, a mieink Észak-Írországgal játszottak felkészülési találkozót. Noha ezúttal nem pontokért zajlott a küzdelem, de Erwin Koeman szövetségi kapitány korántsem tekintette tét nélkülinek az összecsapást, a holland szakember szerette volna felmérni, hol tart a csapat az építkezésben, és új játékosokat is szeretett volna kipróbálni.

Természetesen az északírek elleni eddig makulátlan mérleget is jó lett volna megőrizni, a magyar válogatott ugyanis háromszor találkozott a szerdai ellenféllel, és mindegyik alkalommal győztesen hagyta el a pályát.

Ennek megfelelően a mieink kezdték agilisabban a mérkőzést, Taylor kapuja előtt adódtak a veszélyesebb lehetőségek. Noha a körülmények (zuhogó eső, sőt időnként hó, valamint egyenetlen talaj) nem kedveztek a rövid passzos játéknak, a magyar csapat dicséretére legyen mondva, hogy nem rugdosták előre ész nélkül a labdákat – az északír védők ellen ez nem is kecsegtetett sok sikerrel.

Az első félidőben főleg Torghelle és Huszti révén veszélyeztettünk, a legnagyobb lehetőség talán a Hannover légiósa előtt adódott, aki Rudolf visszagurított labdáját lőtte a kapu mellé. Noha gólt nem sikerült szereznie a Koeman-legénységnek, az első negyvenöt perc után mégis a magyar szurkolók lehettek elégedettebbek, hiszen a magyar válogatott játszott veszélyesebben – Babos Gábornak szinte sem dolga nem akadt.

A szünetben megbizonyosodhattunk arról, hogy Erwin Koeman ezen a találkozón is nyerni akar, ugyanis nem bolygatta meg a magyar csapatot, hanem az alapemberek maradtak a pályán – lehet, hogy ennek köszönhetően, de az 57. percben megszereztük a vezetést.

Huszti Szabolcs tört előre a jobb oldalon, majd a 16-oson belül lövés helyett inkább Torghelléhez passzolt, az Augsburg légiósa pedig nyolc méterről nem hibázott, és a hazaiak kapujába gurított.

A magyar válogatott vezető gólja láthatólag felpaprikázta a hazaiakat, az északír csapat ugyanis magasabb sebességi fokozatba kapcsolt – az elkövetkező percekben jobbára a magyar térfélen zajlott a játék, és egyre-másra érkeztek a veszélyes beadások Babos kapuja elé.

A védelem azonban állta a rohamokat, és Gera Zoltán egy gyors kontratámadásból megduplázta az előnyt: a Fulham légiósa 22 méterről eleresztett bombája akadt be a csereként pályára lépő Mannus kapujába.

Ekkor már sejteni lehetett, hogy a magyar válogatott győztesen hagyja majd el a pályát – a hazaiak erejéből veszélyes ellentámadásokra már nem futotta, inkább úgy próbáltak elégtételt venni, hogy kisebb-nagyobb belépőkkel faragták a mieinket.

A magyar válogatott mostoha körülmények között is helyenként szépen játszva megérdemelt győzelmet aratott az északírek ellen, és ezzel a sikerrel őrzi makulátlan mérlegét (négy találkozón négy siker), és ami talán ennél is fontosabb: a Koeman-csapat sorozatban harmadik meccsén hagyta el győztesen a pályát, és ezeken még gólt sem kapott.

TORGHELLE TALÁLATA


GERA BOMBÁJA



MECCSRŐL MECCSRE 2008-BAN

dátum mérkőzés jelleg
február 6. barátságos
március 26. barátságos
május 24. barátságos
május 31. barátságos
augusztus 20. barátságos
szeptember 6. vb-selejtező
szeptember 10. vb-selejtező
október 11. vb-selejtező
október 15. vb-selejtező
november 19. barátságos

MAGYAR VÁLOGATOTT


Helyszín: Windsor Park, Belfast
Nézőszám: 12 000
Játékvezető: Schörgenhofer (osztrák)
Asszisztensek: Strudl, Winsauer (osztrákok)

A KEZDŐCSAPATOK
ÉSZAK-ÍRORSZÁG MAGYARORSZÁG
Taylor Babos
Duff Bodnár
Evans Juhász R.
McGivern Vanczák
Baird Halmosi
O'Connor Gera
Brunt Tóth B.
Clingan Vadócz
Gillespie Huszti
Healy Rudolf G.
Lafferty Torghelle
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitámy:
Nigel Worthington Erwin Koeman

Gólszerző: Torghelle (57.), Gera (71.)
Csere: Taylor helyett Mannus (46.), Lafferty helyett Shiels (46.), Duff helyett McGinn (54.), Brunt helyett Paterson (70.), O'Connor helyett Feeney, Healy helyett Thompson (89.), illetve Torghelle helyett Feczesin (81.), Huszti helyett Dzsudzsák (84.), Tóth helyett Dárdai (89.)
Sárga lap: Lafferty (29.), Healy (81.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik