Lőrincz Tamás ezüstérmes Londonban

Vágólapra másolva!
2012.08.07. 16:01
null
Lőrincz (balra) ezüstérmet szerzett (Fotó: Szabó Miklós)
A londoni olimpián a kötöttfogású birkózók 66 kg-os súlycsoportjában Lőrincz Tamás ezüstérmet szerzett, miután a döntőben két menetben kikapott a dél-koreai Kim Hjeon Vutól.

 

Lőrincz Tamásban benne volt, és mindig benne is lesz a nagy siker. Nem mintha az Európa-bajnoki cím (2006) lényegtelen kis semmiség lenne, de aki csak egyszer is látta birkózni a Cegléd kiválóságát, az tudja, világklasszis sportolóról van szó, aki 25 éves kora előtt is bármikor (bármelyik vb-n) felülhetett volna a világ trónjára.

LŐRINCZ: SOHA VISSZA NEM TÉRŐ ALKALOM
„Úgy éreztem, hogy egyben vagyok, nagyon jól ment egész nap. Csalódott vagyok, több volt bennem. Állásban nem fértem az ellenfelemhez, fekvésben meg nagyon jól csinálta a dolgát. Boldog vagyok az ezüstéremmel, de ez egy soha vissza nem térő alkalom volt..." – nyilatkozta Lőrincz Tamás a döntőt követően az m1-nek.

Ez a pillanat most érkezhetett volna el, de nem érkezett. 2012-ben Lőrincz Tamás szenzációs birkózással bejutott az olimpián a kötöttfogású 66 kilósok döntőjébe, ott azonban alulmaradt a dél-koreai Kim Hjeon Vuval szemben.

Pedig Lőrincz technikai tudása, széles repertoárja mindig is feljogosította őt arra, hogy reális elvárás legyen magától egy olimpiai érem. Pekingben még Steeve Guénot a nyolcaddöntőben megtréfálta a magyar sportolót, pontosabban kivédekezte a nála sokkal aktívabb Lőrincz támadásait, s végül „golyóval" győzött. Pedig az egyetlen birkózásról szóló menetben akkor is a magyar volt a jobb...

Most azonban egészen a döntőig nem volt, aki megálljt parancsoljon Szöcsinek, ellentmondást nem tűrően, még saját edzőjét is legyőzve (az elődöntő után szépet dobott Takács Ferencen is) jutott a fináléba – de az ezüstön már nem sikerült fényesítenie.

NÉZZÜK, MI IS TÖRTÉNT A NAP FOLYAMÁN!

AZ ELŐZMÉNYEK

Lőrincz az első mérkőzésén nagy fölénnyel győzte le az Európa-bajnoki címvédő Frank Stäblert, a német birkózón több szép akciót is bemutatott.

A negyeddöntőben már sokkal inkább izgulnunk kellett, hiszen az első menetet az amerikaiJustin Dashaun Lester nyerte meg, végül azonban neki is fejet kellett hajtania Tamás előtt.

ELŐDÖNTŐ

A fináléba jutásért az a Manucsar Chadaja következik, aki 2009-ben és 2011-ben világbajnoki ezüstérmet szerzett, az Európa-bajnokságon 2009-ben harmadik, az idén pedig második lett. A 27 éves grúzt 2009-ben az év sportolójának választották hazájában.

NAGYON SZÉP EZÜST
„A délutáni birkózása után azt gondoltam, Tamás megnyerheti az aranyérmet, de a koreai nagyon jól birkózott ellene, állásból remekül kizárta a bal kezét, amivel Tamás az akcióit szokta indítani. Nem hiszem, hogy izgult, jól felkészült, de a koreai jobb volt. Remélem, Tamás nemsokára fel tudja dolgozni ezt a vereséget, mert egy nagyon szép ezüstérmet szerzett" – mondta a Nemzeti Sportnak Struhács György, kötöttfogású szakágvezető.

Veszélyes akciót indított a grúz, de Lőrincz megkontrázta, két pont járt érte, majd kapott még egyet, így 3:0-ra vezet Tamás. Hiába ugrál Chadaja, nem tud pontot szerezni, az első menet Lőrinczé.

A második menet első percében hasztalan gyömöszölték egymást, aztán Chadaja indított volna, de Lőrincz fölé került, majd eldobta. Ezt követően tovább akciózott, amiért kapott még egy pontot, így 4:0-ra megnyerte a második menetet is. Lőrincz Tamás olimpiai döntős!


Lőrincz a döntőben maradt alul (Fotó: Szabó Miklós)
Lőrincz a döntőben maradt alul (Fotó: Szabó Miklós)

„Meglepően sima mérkőzés volt, mi sem számítottunk erre, de Tamás remek volt ismét. Volt egy apró megingása, de egyébként kiválóan birkózott, hihetetlenül összeszedett egész nap. Kilenc hónapja ezért edz, hogy döntős legyen az olimpián, meglátjuk, ott mi lesz. A koreai jó formában van, az látszik, de Tamás győzte már le korábban" – mondta a Nemzeti Sportnak Struhács György, kötöttfogású birkózóink szakágvezetője.

Elképesztő, amit eddig művelt a magyar birkózó, mindhárom mérkőzése rendkívül élvezetesre sikerült, amit jól jelez az is, hogy egyszer sem került sor parter helyzetre az összecsapásain.

A dél-koreai Kim Hjeon Vu döntő menetben legyőzte a címvédő francia Steeve Guénot-t, így az ázsiai sportoló lesz Lőrincz ellenfele a hivatalos program szerint 20.03-kor kezdődő döntőben. Tomi a pekingi olimpián éppen a franciától kapott ki (a nyolcaddöntőben), de a visszavágásra Guénot mostani veresége miatt nem lesz lehetősége. Kim Hjeon Vut a 2010-es moszkvai vb negyeddöntőjében már legyőzte, most olimpiai aranyat érne neki, ha ismét felülmúlná.

A DÖNTŐ

Megérkezett a döntő két résztvevője, Lőrincz lépett szőnyegre pirosban. Álló helyzetben telt el az első perc: mindketten keresték egymáson a fogást. Akció nem volt. Eltelt az első másfél perc. A dél-koreai kezdett lent, Lőrincz pedig nem tudott rajta akciót csinálni, nem mellékesen meg is intették a magyart. Az első menet elment.

A második menet első másfél percében sem volt döntés. Ezúttal pedig Lőrincznek kellett volna védekeznie. Sikertelenül tette, Kim Hjeon Vu elemelte őt a szőnyegről, amiért két pontot kapott, s gyakorlatilag ezzel megnyerte az olimpiai döntőt. A dél-koreaié a második menet, és ezzel a finálé is.

Lőrincz ezüstérmes!

OLIMPIA 2012
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS, 66 KG
DÖNTŐ
Kim Hjeon Vu (dél-koreai)–LŐRINCZ TAMÁS 3:0 (1:0, 2:0)
KORÁBBAN
NYOLCADDÖNTŐ
LŐRINCZ TAMÁS–Frank Stäbler (német) 3:1 (4:1, 2:0)
NEGYEDDÖNTŐ
LŐRINCZ TAMÁS–Justin Dashaun Lester (amerikai) 3:1 (0:2, 1:0, 2:0)
ELŐDÖNTŐ
LŐRINCZ TAMÁS–Manucsar Chadaja (grúz) 3:0 (3:0, 4:0)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik