London 2012: a magyar műugróknak csak a februári világkupa maradt - kvótahelyzet

Vágólapra másolva!
2011.07.28. 18:09
null
Barta Nóra nem tudott részt venni a vb-n, így a londoni vk-n kell megszereznie a kvótát (Fotó: Török Attila, archív)
Címkék
Sorozatunkban annak járunk utána, hogy a bő egy év múlva kezdődő londoni olimpia előtt mely sportágakban hogyan lehet kvótákhoz jutni, illetve azokban a sportágakban, amelyekben már meg lehetett szerezni ezeket, hogyan állnak a magyar sportolók. Ezúttal a műugrás és a szinkronúszás kerül terítékre. 

 

MŰUGRÁS

A műugróknál 8 versenyszámban (férfi és női műugrás, toronyugrás, szinkronműugrás, szinkrontoronyugrás) összesen 136 versenyző (68 nő és 68 férfi) indulhat, de egy nemzetből versenyszámonként legfeljebb kettő.

A sanghaji világbajnokság szinkronugrásban az első 3-3 páros (plusz – ha nem lenne dobogósa – Nagy-Britanniának mint házigazdának egy duója), az egyéniben pedig az első 12-12 versenyző lehet ott Londonban versenyszámonként.

A megszerezhető helyek száma párosban még négy, mert a rendező briteknek minden számban fenntartanak egy helyet. Ezeket a 2012. február 20. és 26. között megrendezésre kerülő londoni világkupán osztják majd ki, s ugyanitt lesz majd teljes az egyéni versenyszámok mezőnye, amelyekre kvótát kap az öt kontinens legjobbja is.

Európa-bajnoki bronzérmes műugrónőnk, Barta Nóra sérülése miatt nem indulhatott a vb-n, így számára csak a februári világkupa marad a kvótaszerzésre, ahogyan a többeknek is, hiszen sem Kormos Villő, sem Reisinger Zsófia, sem pedig Gondos Flóra nem szerzett kvótát.

Kvalifikációs versenyek:
Világbajnokság 2012. július 16–31., Sanghaj
Világkupa 2012. február 20–26., London


SZINKRONÚSZÁS

Londonban 24 páros és 8 csapat áll majd rajthoz, azaz összesen 104 versenyző. Azok a nemzetek, amelyek a csapatversenyben kvótát szereznek, a párosok versenyben is indulhatnak.

Csapatban az öt kontinensbajnok szerez kvótát, de Európáét a házigazda britek kapják meg. A maradék három hely az olimpiai kvalifikációs tornán szerezhető meg, amelyet 2012. április 18. és 22. között rendeznek meg Londonban. A duóknál a további helyeket ötkarikás selejtezőn, a már említett londoni tornán kell kiharcolni.

Kvalifikációs verseny:
London 2012. április 18–22.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik