Nemzetisport.hu 2011.07.13 15:49 Frissítve: 2014.03.06 01:37

Olimpiai kvótahelyzet a csapatsportágakban: volt már jobb

Most induló sorozatunkban azt járjuk körbe, hogy a bő egy év múlva kezdődő londoni olimpia előtt mely sportágakban hogyan lehet kvótákhoz jutni, illetve azokban a sportágakban, ahol már meg lehetett szerezni ezeket, hogy állnak a magyar sportolók.

A legutóbbi három olimpián győztes férfi vízilabda-válogatott nagy átalakuláson ment és megy keresztül
(Fotó: Fuszek Gábor)

Sorozatunk első részében a csapatsportágakkal foglalkozunk, ezeknek egy részében ugyanis már eldőlt, hogy nem lehet ott Londonban magyar válogatott. Ám mindenek előtt azokat tekintjük át, amelyekben még van esélye a mieinknek.

 
Ön szerint mennyi érmet szerez a magyar olimpiai csapat Londonban?

Szavazásomat meg akarom írni cikkhozzászólásként (csak bejelentkezett felhasználóknak):

Eredmények állása
 

VÍZILABDA

A legnagyobb magyar hagyományokkal és legjobb eredményekkel bíró csapatsportágban még nem dőlt el semmi, a címvédő férfi és Pekingben negyedik női válogatottunk is kijuthat Londonba.

A férfiaknál Szerbia a világligában már kvótát szerzett, ezek után pedig a július 16-án kezdődő sanghaji világbajnokságon lehet ismét indulási joghoz jutni, ahonnan a három dobogós jut ki (ha a szerbek a dobogón zárnak, akkor a vb-negyediké a kvóta). A 12 helyre négy földrész bajnoka is kijut, ez alól Európa kivétel, ugyanis az „öreg kontinensnek″ járó kvótát a házigazda britek viszik el. Az utolsó lehetőség jövőre lesz, ahol egy kvalifikációs világtornáról jut még ki három csapat.

A nőknél csak nyolc válogatott indul, s emiatt sokkal nagyobb lesz a tülekedés. Pláne úgy, hogy itt is kap egy kvótát mind az öt kontinens, s Európáé a gyengébbik nemnél is a briteké lett. Ez azt jelenti, hogy a világelithez tartozó európai csapatoknak – köztük a magyaroknak – egy lehetőségük lesz a kvóta megszerzésére: a jövő évi kvalifikációs torna, ahonnan az első három jut ki Londonba.

KÉZILABDA

Mindkét nemnél 12 csapat jut ki az olimpiára: a rendező britek mellett az idei világbajnokok (ez a férfiaknál már megvan, Franciaország), négy kontinens bajnoka (Óceániáé nem) és a három selejtezőtorna első két helyezettje.

A férfiaknál a mieink ott lesznek a januári Európa-bajnokságon, igaz elég nehéz csoportban, és a legutóbbi vb-n elért hetedik helyükkel jogot szereztek a jövő évi dániai kvalifikációs selejtezőn való részvételre is, amelyen a házigazdákon kívül még két ismeretlen válogatott (egy európai és egy afrikai) lesz az ellenfelük.

A nők már sokkal nehezebb helyzetbe kerültek azzal, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon csak a 10. helyen végeztek, és alulmaradtak a németekkel szemben a vb-selejtezőn. A sorsuk már nincs a saját kezükben: a jövő évi kvalifikációs tornára is csak akkor van esélyük kijutni, ha a decemberi brazíliai világbajnokságon az a nyolc európai csapat jut be a nyolc közé, amelyik az Eb-n is.

A németek ellen elbukott vb-pótselejtező után női kéziseink sorsa már a riválisok kezében van (Fotó: Veres Viktor)

 

KOSÁRLABDA

Bármilyen meglepő, férfi kosárlabda-válogatottunknak jelenleg több esélye van eljutni Londonba, mint a női kéziseknek. Sajnos nekik sem sok, de az ő sorsuk legalább a saját kezükben van. Ehhez előbb meg kellene nyerniük az Eb-pótselejtező csoportjukat (Finnország és Portugália közül az egyiket meg kell előzni az augusztusi oda-visszavágókon), majd a kontinensviadalon döntőbe kellene jutniuk.

A 12 helyből egy már foglalt, a tavalyi világbajnok Egyesült Államoké. Rajtuk kívül az Afrika-bajnok, az Ázsia-bajnok, az Óceánia-bajnok, illetve az Amerika-bajnokság és az Eb első két helyezettje, valamint egy 12 csapatos olimpiai kvalifikációs torna első négy helyezettje juthat majd el az olimpiára. Amennyiben férfiválogatottunk kijut az Eb-re, és ott a 3-6. hely valamelyikén végez, akkor indulhat ezen.

 AZ NSO AJÁNLJA
 
A MAGYAR KVÓTÁK

A női kosarasok a kézisekhez hasonlóan a németek ellen bukták el az olimpiát és egyben az Eb-részvételt. A gyengébb nemnél is az amerikaiak a vb-címvédők, s jelenleg csak ők vannak biztosan Londonban. Itt viszont csupán az öt kontinensbajnok szerez kvótát, a maradék hat hely a 12 csapatos olimpiai kvalifikációs tornán kerül kiosztásra.

Mivel ezen az öreg kontinensről csak Eb-résztvevő indulhat, az biztos, hogy a magyar női kosárlabda-válogatott nem utazhat Londonba.

LABDARÚGÁS

A férfiak 16 csapatos tornáján – amelyen az 1989. január 1. után született játékosokból álló válogatottak vehetnek részt, három-három túlkorossal – Nagy-Britannia a házigazda jogán automatikusan résztvevő. Ázsiából, Afrikából és Európából további három-három, Észak- és Közép-Amerikából, valamint Dél-Amerikából két-két, Óceániából egy válogatott szerez részvételi jogot. Az utolsó résztvevő egy afrikai és egy ázsiai csapat pótselejtezőjének a győztese lesz.

Európából a júniusi, dániai U21-es Európa-bajnokság legjobb három helyezettje (Spanyolország, Svájc, Fehéroroszország) jutott ki, de sajnos a magyar csapat már az Eb-selejtezőkön elbukott.

A nőknél nincs korhatár, a britek itt is automatikus résztvevők. Dél-Amerikából, Afrikából, Észak- és Közép-Amerikából, illetve Ázsiából kettő-kettő, Óceániából pedig egy csapat jut majd ki. Európában nem rendeznek külön kvalifikációs tornát, a jelenleg Németországban zajló világbajnokságon legjobban szereplő két európai gárda – azaz Franciaország és Svédország – utazhat az olimpiára. Mivel a magyar válogatott nem jutott ki a vb-re, így az olimpián sem léphet pályára.

RÖPLABDA

Sajnos ebben a sportágban az erőviszonyokat reálisan figyelembe véve évtizedek óta nincs esélye olimpiai kijutásra magyar válogatottnak (női csapatunk 1980-ban, a férfi 1964-ben volt résztvevője legutóbb az ötkarikás játékoknak).

A 12 csapatos tornákon a rendező jogán Nagy-Britannia mindkét nemnél résztvevő. Elsőként mind a férfiaknál, mind a nőknél a novemberi világkupa első három helyezettje szerez kvótát Londonra (a rendező mindkét torna esetében Japán lesz).

Ezen felül Európa számára még egy biztos hely garantált: a nyolccsapatos kontinentális kvalifikációs tornákat a férfiaknál 2012 májusában Bulgáriában, a nőknél Törökországban rendezik meg, de az olimpiára kijuthat európai csapat a folytatásban rendezendő interkontinentális pótselejtezőkről is.

Csapataink számára már az is óriási bravúrszámba menne, ha ezekre a tornákra eljutnának a bonyolult rendszerű előselejtezők, selejtezők során. A férfiak már az idei nyár végén megkezdik az elő-előselejtezőket: a továbbjutáshoz Lettországot kell legyőzni oda-visszavágós alapon. A nők egy selejtezőfázissal „kedvezőbb” helyzetben vannak: novemberben hatcsapatos tornán kell az első helyen végezniük, hogy ott lehessenek Törökországban.

GYEPLABDA

Ez az a sportág, amelyben jó ideje meg sem próbálkozunk az olimpiára való kikerüléssel. A 12 csapatos tornákra a házigazda britek mellett az öt kontinens legjobbja juthat ki.

A férfiaknál ezen kívül Európából kettő, Óceániából pedig egy csapat a világranglista alapján jut indulási joghoz. A maradék három helyet olimpiai selejtezőtornákon osztják ki.

A világranglista alapján ezekre összesen 18 csapatot (1 afrikait, 5 ázsiait, 8 európait és 4 amerikait) hívnak meg, mindhárom tornán hat együttes indul, és a győztes kvalifikálja magát a londoni olimpiára.

A nőknél a világranglista alapján egy-egy európai, óceániai és ázsiai gárda jut indulási joghoz, a maradék három indulói helyet a férfiakéhoz hasonlóan három hatcsapatos selejtezőtornán döntik el a csapatok, erre 8 európai, 6 amerikai és 4 ázsiai válogatott kap meghívást.

2013.01.09 10:56:24

London 2012

Londonban paralimpikonjaink is kitettek magukért. Ön kinek adná az Év sportolója címet?

2013.01.05 09:18:33

London 2012

Erős női nyolcas küzd, benne a víz és a tatami csillagaival az Év sportolója címért.

2013.01.02 11:06:27

London 2012

Nyolc egyéniség, akinek a versenyéért, küzdelméért, játékáért egy ország szorított a játékok alatt.

2012.12.21 19:21:51

London 2012 KARÁDI ZOLTÁN

A nyáron Gyurta, Berki, Kozák, Fazekas, Szabó és Kökény is begyűjtötte a világ- és Európa-bajnoki cím mellé az olimpiai aranyat.