Németh Krisztián: Nem gondolom, hogy úttörő lettem volna, de...

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2017.08.12. 08:23
null
Németh Krisztián játéka és stílusa is tetszett az amerikaiaknak, nem véletlen, hogy visszavárták (Fotó: Nemzeti Sport)
Németh Krisztián szomorú volt, amikor a Kansas Citytől az al-Garafa által kínált vételár miatt távoznia kellett, ám most legalább annyira boldog, hogy sikerült visszatérnie az MLS-be a New England Revolutionhoz.

 

– Álmaimban Amerika visszainteget – hangzott egykoron a popsláger refrénje.
– Én biztosan visszavágytam az Egyesült Államokba – mondta a katari al-Garafától az amerikai New England Revolution csapatához szerződő 28 éves, harmincszoros válogatott magyar támadó, Németh Krisztián. – Nagyon örülök, hogy visszatérhetek az Államokba, és ott folytatódik a karrierem.

– Amikor annak idején Kansasből Katarba ment, akkor is azt nyilatkozta, hogy egyszer mindenképp visszatérne az amerikai klubjához.
– Emlékszem, így volt. Nagyon jól éreztem magam Kansasben, rajtam kívülálló okok miatt kellett távoznom. Tetszett a bajnokság, jól éreztem magam a pályán, s a pályán kívül egyaránt, reméltem, hogy valamikor újra az MLS-ben szerepelhetek.

NAGY TALÁLKOZÁSOK
Németh Krisztián New England Revolutionbe igazolásával négyre nőtt az észak-amerikai profi ligában futballozó magyar labdarúgók száma: Sallói Dániel (Sporting Kansas City) és Stieber Zoltán (D. C. United) mellett a góllövőlista második helyén álló Nikolics Nemanja (Chicago Fire) is az MLS-ben játszik. Mikor láthatjuk honfitársainkat egymás ellen? Az MLS-meccseket az Eurosport közvetíti, s a magyar játékosok három mérkőzésen is találkozhatnak, leghamarabb 2017. augusztus 27-én, akkor a D. C. United fogadja hazai pályán a New England Revolution együttesét. Érdemes bekarikázni a naptárban szeptember 17-ét is, mert ekkor mind a négy magyar érdekeltségű csapat egymással mérkőzik. Sallói Dániel klubja, a Sporting Kansas a Németh Krisztiánt foglalkoztató New England Revolutiont látja vendégül, míg a vélhetően Nikolics Nemanjával felálló Chicago Fire a D. C. Unitedet fogadja, amely nemrégiben szerződtette Stieber Zoltánt.

– Őszintén, megérte Katarba igazolnia?
– Az első pillanattól kezdve fontos, meghatározó játékosként kezeltek, és ennek mindennap meg kellett felelni. Katarban úgy mondták, kiemelt játékosnak számítok, akit húzóembernek szerződtettek, akitől gólokat várnak, és akit a keret többi tagja is figyel, mit, hogyan csinál – én élveztem ezt a fajta felelősséget. Az al-Garafa a tabella hátsó régiójában állt, amikor odaértem, most pedig szerepel az Öböl-kupában, és örülök, ha bárki úgy gondolja, az előrelépésben nekem is lehetett némi szerepem.

– Milyen motivációval vág neki a következő kalandnak?
– Az előző tavasz nagyon nem úgy alakult, ahogy szerettem volna. Többször sérült voltam, betegséggel küszködtem, rengeteget ki kellett hagynom, de most úgy érzem, mindez a múlté. Négy hete már teljes értékű edzésmunkát végezhettem, és alig várom, hogy bemutatkozhassak új csapatomban.

– Miként élte meg, hogy a speciális amerikai szabályok miatt nem befolyásolhatta, hová igazolhat?
– Elfogadtam, hogy az Egyesült Államok labdarúgása ilyen szabályok alapján működik, tudtam, hogy több klub is érdeklődik, és most azt gondolom, nagyon jó helyre kerülök. Ellenfélként már találkoztam a New Englanddel, optimistán várom az újabb amerikai kihívást.

– Kitaposta az utat néhány honfitársa előtt: amikor Kansasbe igazolt, a szurkolók többsége úgy kommentálta a döntést, hogy visszalépés a karrierjében. Most pedig, amikor Nikolics Nemanja vagy Sallói Dániel amerikai góljairól szólnak a hírek, vagy azt olvassuk, hogy Stieber Zoltán Washingtonba igazolt, már senki sem fanyalog.
– Ez érdekes felvetés. Nem gondolom, hogy úttörő lettem volna, de ha a korábbi teljesítményem hozzájárult ahhoz, hogy az amerikai edzők nagyobb bizalommal fordulnak a magyar játékosok felé, az nagy örömmel tölt el. Amikor Nikolics Nemanja Chicagóba készült, többször is beszéltünk, és mindig biztattam, ne gondolkodjon, vágjon bele, jól fogja érezni magát, és ha képes kihozni magából, ami – mi pontosan tudtuk – benne van, hamar megszeretik a chicagói szurkolók, és ő is Chicagót. Ez bejött, de ugyanúgy szurkolok Stieber Zolinak, hogy sikeres legyen a D. C. United színeiben.

LABIRINTUS

„Sok átigazolásban próbáltunk segíteni futballistának, de talán ez volt a legkülönlegesebb, legfurcsább történetünk”
Kövesdi Viktor, a Németh Krisztián ügyeit intéző CMG menedzseriroda egyik igazgatója mondta ezt arról, hogyan került a magyar csatár Katarból Bostonba, a New England Revolutionhöz. A bajnokság zajlik, a fő átigazolási időszak az év elején van, most, nyáron csak néhány nap állt rendelkezésre a megállapodások nyélbe ütésére.

„Az MLS egyik alapvető szabálya, hogy speciális elbírálás alá esnek azok a játékosok, akik korábban már megfordultak az amerikai bajnokságban, és több mint ötszázezer dollárért vásárolták ki onnan őket – magyarázta a menedzser. – Miután az al-Garafa ennek sokszorosát fizette annak idején Németh Krisztiánért, a magyar játékos visszatérésére is különleges előírások vonatkoztak. Nem is az érdeklődő klubokkal, hanem az MLS-szel, a liga vezetőivel kellett megállapodni a visszatérés részleteiről.”

Az Amerikában honos fizetési sapka rendszere miatt év közben alig van mozgásterük a kluboknak arra, hogy jelentős összeget igénylő tranzakciót hajtsanak végre.

„Valójában draft zajlott egyetlen játékosért – avatott be a részletekbe Kövesdi Viktor. – Az MLS előírásai szerint egy úgynevezett allokációs lista a meghatározó ilyenkor, ez alapján a Columbus Crew-nak lett volna joga megszereznie Németh Krisztián játékjogát. Onnantól kezdve, hogy az al-Garafa felbontotta Krisztián szerződését, mi pedig megegyeztünk az MLS-szel a visszatérés részleteiről, az volt a kérdés, hogy a Columbus Crew lesz-e Krisztián új csapata, vagy az érdeklődők meg tudnak állapodni a Columbusszal. Több csapat is akarta a válogatott játékost, még olyan is, amelyik egyelőre nem is létezik!”

A Los Angeles FC-ről van szó, amely most alakult, és a következő szezonban már elindul a bajnokságban. Ez a gárda is szerette volna megszerezni a magyar csatárt, tárgyalt a Columbus csapatával, ám az átigazolási határidő utolsó napján, augusztus 9-én a New England Revolution tett olyan ajánlatot, amelyet a Crew vezetősége elfogadott – így lett Németh Krisztián a bostoniak futballistája.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik