nemzetisport.hu 2017.08.11 07:22 Frissítve: 2017.08.12 10:53

Légiósok: Németh Krisztián visszatér az MLS-be – hivatalos

Igaznak bizonyultak a korábbi értesülések, Németh Krisztián, a katari al-Garafa magyar válogatott labdarúgója az észak-amerikai profi ligában (MLS) szereplő New England Revolutionben folytatja a pályafutását.

Németh Krisztián visszatér az MLS-be (Fotó: revolutionsoccer.net)

 

Csütörtökön az ESPN írta meg, hogy a New England közel áll Németh Krisztián szerződtetéséhez, már csak a liga engedélyére vár. A portál úgy tudta, hosszas huzavona után a 28 éves támadónak sikerült felbontania a kontraktusát az al-Garafával, így minden akadály elhárult, hogy visszatérjen az MLS-be.

Mint később kiderült, az ESPN információi igaznak bizonyultak: a New England a hivatalos oldalán jelentette be, hogy megegyezett a Columbus Crew-val: Németh az úgynevezett allokációs listán keresztül térhetett csak vissza az amerikai ligába, így először a lista első helyét birtokló ohiói klubbal kellett megállapodni. Ez megtörtént, a Keleti főcsoport 10. helyén álló New England a hivatalos közlemény szerint összesen 400 ezer dollárt (104 millió forint) fizet a Columbusnak.

„Elégedettek vagyunk Krisztián megszerzésével, alig várjuk, hogy letegye a névjegyét a szezonban. Egy gólerős játékosról beszélünk, aki ebben a bajnokságban és külföldön is bizonyított már. Úgy hisszük, hogy vezéregyéniségként és tapasztalatával azonnali változást hoz majd a New Englandnek” – mondta Michael Burns vezérigazgató a klub hivatalos oldalának.

Németh számára nem lesz ismeretlen az észak-amerikai bajnokság: a 28 esztendős támadó 2014 decembere és 2016 januárja között a Sporting Kansas City játékosa volt a 2015-ös bajnoki szezonban 10 gólt szerzett –, innen szerződött a katari al-Garafához.

A játékos a jövő hét első napjaiban csatlakozik új csapatához, ahol már a hivatalos mezszámát is megkapta, ami a szokásos kilences lesz. Több hónapos komoly tárgyalássorozat része volt, hogy végül az amerikai átigazolási időszak utolsó napján sikerült lebonyolítani az ügyletet. Az utolsó pillanatig négy együttes volt versenyben, s a Krisztián esetében nagyon bonyolult és rendkívül alaposan szabályozott amerikai átigazolási rendszernek köszönhetően órákkal a piac zárása előtt sem lehetett biztosan tudni, hogy melyik csapat lesz a befutó, még akkor sem, amikor magával a ligával már megszületett a megállapodás. A draftrendszerhez hasonlítható procedúra végén a New England Revolution áldozta a legtöbbet a csatár megszerzése érdekében, és ők kerültek az első helyre az úgynevezett Allocation Ranking List-en, így Krisztián náluk folytatja majd. A szerződés két és fél évre szól – árulta el a játékost képviselő CMG menedzseriroda társtulajdonos-igazgatója, Pataky Tibor a csakfoci.hu-nak.

Németh Krisztián átigazolásával négyre nőtt az MLS-ben szereplő magyar futballisták száma: Sallói Dániel és Stieber Zoltán mellett a góllövőlista második helyén álló Nikolics Nemanja is itt játszik.

2020.02.07 14:16:42

Légiósok BORBOLA BENCE

EXKLUZÍV INTERJÚ. A szélső nem nyomozza, miért küldték el korábbi klubjától, az al-Ainnál viszont tárt karokkal fogadták.

2020.02.05 11:37:07

Légiósok P. K.

A görögöket lenyűgözte a 12 km-t futó középpályás, megjelentek a sajtóban a szerződésének részletei.

2020.02.03 09:23:51

Légiósok NAGY ZSOLT

„Otthon élhetek azután is, hogy visszavonultam” – 35 ezren a Penarol edzőmeccsén.