Lech: „A kitartás a magyarok fő erénye” - a vezetőedző szerint

Vágólapra másolva!
2015.02.22. 09:15
null
Holman Dávid (balra) már túl is van első meccsén a lengyel élvonalban (Fotó: lechpoznan.pl)
A Nemzeti Sport Online kétrészes, a Lech Poznannal foglalkozó sorozatában pénteken már idéztük Piotr Rutkowskit, a klub alelnökét, ezúttal pedig Maciej Skorza, a csapat vezetőedzője értékeli a téli magyar szerzeményeket, a Ferencvárostól kölcsönbe megszerzett támadót, Holman Dávidot és a DVTK-tól érkező védőt, Kádár Tamást.

A Lech Poznan első tavaszi bajnokiján 1–1-es döntetlent játszott a Pogon Szczecin vendégeként. A poznani klub három magyar játékosa egyaránt kispados volt, Lovrencsics Gergő a szünetben lépett pályára (a hajrában az ő passzából egyenlített a Lech), Holman Dávid a 71. percben állt be, Kádár Tamást nem cserélték be.

A meccs után Holmanról nem volt a legjobb véleménnyel a lengyel sajtó (az egyik szakíró tanácstalannak érezte), míg Kádár helyzetét a hírek szerint az nehezítheti, hogy a téli felkészülést kiváló formában teljesítette a finn Paulus Arajuuri – akinek a helyére eredetileg szánták –, aki a múlt héten a csapat egyenlítő gólját szerezte. Maciej Skorza vezetőedző ennek ellenére hosszú távon nagyon bízik Kádárban, a magyar védő a (becslések szerint) 400-450 ezer euró közötti vételárával az elmúlt évek egyik legdrágább igazolása a lengyel klubnál.

„Nagyok az elvárásaim Kádárral szemben. Több mint másfél évig figyeltük, mielőtt szerződtettük Diósgyőrből. Az ő játékával stabilizálódhat a védekezésünk. Erénye a testi ereje, a fejjátéka és az is, hogy nemzetközi szinten is tapasztalt labdarúgó” – méltatta új játékosát a Nemzeti Sport Online megkeresésére a Lech szakvezetője.

„Az, hogy mennyi lehetőséget kap, a formájától függ, valamint attól, hogy milyen gyorsan tud beépülni a csapatba és sajátítja el a játékstílusunkat” – tette hozzá Kádár kapcsán Skorza, aki a héten kisebb betegséggel bajlódó Holman Dávidra is kitért.

Lovrencsics a nyáron készen állhat a váltásra
„Gergő piaci értéke nagyjából a hét-nyolcszorosára emelkedett, amióta a mi játékosunk – mondta Piotr Rutkowski, a Lech Poznan alelnöke a Nemzeti Sport Online-nak. – Mára egészen más futballista, mint amikor hozzánk igazolt. Elképesztő fejlődésen van túl, ezt a személyiségének és példaértékű hozzáállásának köszönheti, utóbbi nagyon sokat segített neki. Hogy mi lesz vele a nyáron? Jó kérdés, de azt hiszem, ezt inkább neki kellene feltenni… Ahhoz, hogy erről lehessen beszélni, nyernünk kell valamit ebben a szezonban, ki kell harcolnunk az európai kupaszerepléshez való jogot. Emellett fontos az is, hogy rendszeresen szóhoz jusson a válogatottban. Ha a kitűzött célok szerint alakul a tavasza, azt hiszem, készen áll arra, hogy előrelépjen.”

„Holman egy évre kölcsönbe érkezett hozzánk opcióval, és meg vagyok győződve arról, hogy ez idő alatt megcsillogtatja tehetségét. Most az a feladatom, hogy a korábbi kihagyása után ismét a legjobb formába hozzam őt, hogy vele növelhessük a variációs lehetőségeinket a támadószekcióban. Stílusa alapján a támadósor négy pozíciójának bármelyikén képes játszani, de leggyakrabban a kilences és a tízes poszton szerepelhet (– vagyis irányítóként és csatárként – a szerk.)” – fejtegette Skorza, aki ezek szerint nem Lovrencsics riválisaként számol a korábban a Ferencvárosban szélsőt is játszó támadóval.

Arra is kíváncsiak voltunk, szakmailag mennyire speciális helyzet, hogy egy nemzetből három légiósa is van, mit tart a magyarok legfőbb jellemzőjének.

„Nagyra értékeljük a kitartásukat – válaszolta Skorza. – Ez a lengyel labdarúgókban is megvan, ez nagyon fontos az Ekstraklasában és a nemzetközi porondon egyaránt. Ugyanakkor manapság már nem számít, ki honnan jött, nem az állampolgárság a lényeg, hanem az, ki mire képes a pályán. A labdarúgás univerzális sportág, amelyben kizárólag a teljesítménynek kell döntenie arról, ki kerül be a kezdőcsapatba.”

A 21. fordulót a negyedik helyen váró Lech Poznan vasárnap – reméljük, minél több magyarral a soraiban – a bennmaradásért küzdő Ruch Chorzówot fogadja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik