A Lech Poznannál a magyar futballista is értékké válik

Vágólapra másolva!
2015.02.20. 13:29
null
Piotr Rutkowski technikás és kiváló hozzáállású játékosokat talált Magyarországon (Fotók: lechpoznan.pl)
A Nemzeti Sport Online-on korábban is foglalkoztunk a Lech Poznan működésével és szakmai modelljével (tavaly nyáron a klub korábbi megfigyelője beszélt minderről), ezúttal pedig egy kétrészes összeállítás keretében igyekszünk közelebb hozni az immár három magyar labdarúgót, Holman Dávidot, Kádár Tamást és Lovrencsics Gergőt foglalkoztató lengyel klubot. Az első részben Piotr Rutkowski, a Lech alelnöke beszél üzletpolitikáról, tehetséggondozásról, és arról, hogyan választották ki a magyar futballistákat, mi a véleménye az NB I-ről.

– Hogyan figyeltek fel a magyar játékosokra? Hány megfigyelővel dolgoznak, milyen rendszerességgel látogatnak Magyarországra?
– Hat megfigyelőnk van – válaszolta Piotr Rutkowski, a Lech Poznan alelnöke a Nemzeti Sport Online kérdésére. – A magyar bajnokságot minden hétvégén a televízión keresztül követjük, akkor utazunk Magyarországra, ha felfigyelünk egy játékosra és szeretnénk jobban feltérképezni. Az ősszel gyakorlatilag kéthetente jártunk az önök hazájában.

– Miért pont most szerződtettek egy átigazolási időszak alatt két magyar játékost?
– Holman Dávid teljesítményét kétezer-tizenhárom óta követjük. Akkor nagyszerűen teljesített a huszonegy éven aluliak válogatottjában, azóta szerettük volna szerződtetni. Kádár Tamásra is felfigyeltünk akkoriban, de végül csak most sikerült átigazolnunk őket.

– Sokszor nem szerencsés, ha egy nemzetből több játékost szerződtetnek, hiszen így klikkesedés alakulhat ki. Kádár Tamásnak, Holman Dávidnak és Lovrencsics Gergőnek lehetnek követői Magyarországról?
– Nagyon fontos, hogy megtartsuk az egyensúlyt az öltözőn belül. Úgy gondoljuk, az az ideális, ha egy nemzetből maximum három játékos van a keretben.

– Ettől függetlenül hosszabb távon továbbra is szerepel az elképzeléseik között magyar tehetségek megtalálása és megvásárlása?
– Egészen biztos vagyok benne, hogy továbbra is követjük a magyar élvonal eseményeit, de egy országból három játékos a limit nálunk. Szeretnénk megtartani, hogy az öltözőben lengyelül beszélünk, ezért a légiósoknak kötelező megtanulniuk a nyelvünket. Lovrencsics Gergő már kiválóan beszél lengyelül.

A magyar játékossal már könnyebb megállapodni, mint a klubjával? Mennyire nehéz tárgyalópartnerek a magyar klubok?
– Szerettünk volna másokat is átigazolni, de nem tudtunk megállapodni a klubjukkal. Sokszor előfordul, hogy olyan játékost találunk, aki nagyon szeretne hozzánk jönni, de a csapata nem engedi el. Nem vagyunk németek vagy angolok, mi nem tudunk irreális összegeket kifizetni egy labdarúgóért, emiatt sokszor nem vagyunk könnyű helyzetben.

– A Lech minden bizonnyal magasabb fizetéseket tud kínálni a magyar átlagnál…
– Ne gondolja, hogy ez feltétlenül így van. Igaz, hogy egy átlagos magyar klubnál többet tudunk fizetni, de van három magyar együttes, amely képes ugyanolyan vagy jobb körülményeket kínálni a futballistáknak. Mi a nemzetközi hírnevünkkel tudjuk meggyőzni a jelöltünket, valamint azzal, hogy láthatják, a korábbi labdarúgóink hogyan fejlődtek és hová jutottak el. Ezeken kívül vonzó lehet még a stadionunk atmoszférája, ami sokszor extrákat tud kihozni a játékosainkból a mérkőzések alatt.

A magyar kontingens: Lovrencsics Gergő, Kádár Tamás és Holman Dávid
A magyar kontingens: Lovrencsics Gergő, Kádár Tamás és Holman Dávid

– Cél, hogy a tőlünk megvásárolt játékosokat továbbadják a nyugati piacnak?
– A Lechnek kiváló tapasztalatai vannak a labdarúgók értékesítésében. Az első számú célpont természetesen Nyugat-Európa. Hat éve foglalkozunk ezzel, és azt láthatjuk, hogy minden szezonban el tudunk adni egy futballistát a top öt bajnokság egyikébe. Mielőtt elhagynak minket, azt szeretnénk, hogy nyerjenek valamit nálunk, nyerjenek például trófeákat vagy legalább szerepelhessenek hazájuk válogatottjában, illetve nemzetközi szinten. A sikereket kell leginkább szem előtt tartaniuk, az, hogy hová tudnak átigazolni, csak másodlagos kell legyen.

Az NSO-n 2013-as térségi piacelemzésünkben részletesen is bemutattuk a Lech Poznan üzletpolitikáját. Kitértünk arra is, hogyan vált Robert Lewandowski utódjává a ZTE-től távozó Artjoms Rudnevs, akit aztán jelentős haszonnal a Hamburgnak adtak tovább. Lewandowski-utód az NB I-ből hány út van keletről nyugatra?
Mi minden hiányzik a magyar futballból?

– Mit gondol, Lovrencsics Gergő értéke mennyit emelkedett, mióta a Lechhez szerződött?
– Gergő piaci értéke nagyjából hét-nyolcszorosára emelkedett, mióta a mi játékosunk. Mára egészen más futballista, mint amikor hozzánk igazolt. Elképesztő fejlődésen van túl, ezt a személyiségének és példaértékű hozzáállásának köszönheti, utóbbi nagyon sokat segített neki.

– Mi lesz vele a nyáron?
– Jó kérdés, de azt hiszem, ezt inkább neki kellene feltenni… Ahhoz, hogy erről lehessen beszélni, nyernünk kell valamit ebben a szezonban, ki kell harcolnunk az európai kupaszerepléshez való jogot. Emellett fontos az is, hogy rendszeresen szóhoz jusson a válogatottban. Ha a kitűzött célok szerint alakul a tavasza, azt hiszem, készen áll rá, hogy előrelépjen.

– Általánosságban véve mi a véleménye a magyar futballról? Szakmailag, gazdaságilag előrébb tart-e a Lech a magyar élcsapatokhoz képest?
– Kedveljük a magyar bajnokságot, mert remekül szervezett és technikás játékosokat találni, akiknek kiváló a hozzáállásuk. Olyan labdarúgókat látunk ott, akik – legalábbis egyelőre – a Bundesligához vagy a Premier League-hez még nem elég érettek, de a mi céljainknak tökéletesen megfelelnek. Nekünk jelen pillanatban a holland és a belga csapatokkal kell versenyeznünk, ha meg akarunk szerezni valakit, gyorsabbnak és ügyesebbnek kell lennünk náluk. A lehetőségeink nem feltétlenül jobbak, mint egy magyar topklubnak. Nagyon büszkék vagyunk ugyanakkor a megfigyelői hálózatunkra és az akadémiánkra, mi ezekre építkezünk.

A FOLYTATÁSBAN KÖVETKEZIK – összeállításunk második részében Maciej Skorza vezetőedző szakmailag értékeli Holman Dávidot és Kádár Tamást, elemzi, milyen szerepet játszhatnak a Lechben, mit vár tőlük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik